článek

Hatmatilka playerů - učíme se cizí jazyk

Hatmatilka playerů - učíme se cizí jazyk

Možná si někdy říkáte, že jste asi na špatné planetě, nebo že jste omylem vstoupili do cizí komunity, když kolem sebe slyšíte ty neuvěřitelné výrazy a máločemu rozumíte. Nebojte se, nemluvím o nářečí našich krajů, nýbrž o nářečí „ajťáků“, „pařmenů“ a playerů“.


Znáte to, jedete v tramvaji či jiném prostředku městské hromadné dopravy a zaposloucháte se do řeči, kterou za vámi vedou dva „týpci“, kteří by vypadali vcelku normálně, kdyby nepoužívali těch naprosto neuvěřitelných výrazů, které snad ani nemohou být česky. Ve většině případů máte pravdu. Česká slova to určitě nejsou, ovšem nejsou ani anglická. Jsou to zkrátka výrazy, jež nezařadíte a přesto někam patří. Patří do výraziva těch, které si většina představuje jako hubené, popřípadě neuvěřitelně tlusté, brejlaté, mastnovlasé jedince, kteří mají z věčného hraní online her tik v pravém oku a z vysedávání na chatu tik v levém.



Abychom si objasnili, co některá slovíčka znamenají a abyste se někdy v budoucnu (budete-li to potřebovat) mohli infiltrovat do prostředí „pařmena“, rozhodla jsem se napsat tento článeček, jenž by vás měl provést těmi nejzákladnějšími výrazy, jež každý hráč, který hraje po síti, musí bezpodmínečně znát, i kdybyste jej vzbudili o půlnoci.



Začneme něčím úplně jednoduchým. O World of Warcraft hře jste jistě slyšeli? Pokud ne, pak přiblížím, že se jedná o jednu z nejúspěšnějších MMORPG na světě. Jde o hru, která se hraje online a hraje ji více hráčů. Tolik pro vysvětlení. Od tohoto názvu se pak odvíjí výraz „wowko“, což znamená přesně World of Warcraft. Následuje „wowák“, tedy ten, kdo „wowko“ hraje. Obecně nazýváme hráče „pařan“, „pařmen“, „player“.



Jestliže hrát teprve začínáte, jste pro zbytek populace na serveru „nub“ (od slova noob), začátečník. Pokud vám to nejde, a ono se to na počátku občas stane, že se musíte rozkoukat, pak budete s největší pravděpodobností nazýváni „lama“.



Jelikož World of Warcraft a spousta dalších MMORPG jsou založeny především na sbírání zkušeností a vylepšování vlastností vašeho hrdiny, budete po celou dobu, tedy pokud nebudete vykonávat profese, jako je rybaření, sbírání kytiček či kování, „expit“. Slovíčko „exp“ se odvíjí od anglického experience, což znamená zkušenost. Tedy sbíráte zkušenosti – „expíte“.



Hrajete za „ally“? Pak jste „aliančák“. Vysvětlím. Aliance je strana, za niž můžete ve World of Warcraft hrát. Opakem je „horďák“, člen Hordy. Tyto dvě znepřátelé strany proti sobě neustále zbrojí. Protože jste ve hře, kde budete bojovat s nepřáteli, pak se vám může stát, že někoho „kilnete“ nebo on „kilne“ vás. Kdo neví, co to znamená? Kill v angličtině znamená zabít. Zbytek už je snadno odvoditelný. V průběhu hry je často nutné „zapausovat“, tedy dát si přestávku. Jestliže se na serveru objevují potíže, tak budete muset „relognout“ - odhlásit se a zase se přihlásit. Křičí někdo na chatu „laaaag“? Pak se pravděpodobně hra neuvěřitelným způsobem seká, zaostává za reálným časem, vše probíhá zpětně. Typickým příkladem je, že vystřelíte, ale nic se neděje, nebo všechna stvoření na serveru stojí, nehýbají se jako normálně. "Lag" je totiž odvozen zejména od slovíčka latency – zpoždění.



„Dung“ nebo též „dungeon“ je oblast hry, kde chodí větší skupinka hráčů a kde se nachází většinou „elity“. „Elita“ je ve většině případů monstrum, nepřítel, jenž je velice silný a zpravidla jej jeden hráč není schopen „složit“. Na konci každého „dungeonu“ potkáte „bosse“, jenž je silnější než všechny „elity“ dohromady a je na něj zapotřebí skutečně hodně hráčů. Když bojujete s „bossem“, budete opravdu hodně „presovat“ tlačítka, abyste ho konečně udolali. „Presovat“ - mačkat. Ale stejně nakonec můžete „detnout“- od slovíčka death – smrt.



Bavíte se s někým na chatu a vůbec nechápete, co po vác chce? Inu, velkým pomocníkem jsou smajlící, ovšem co, když někdo píše ve změti písmenek, která nedávají smysl? Pak skládejte dohromady. Většinou jde o zkratky. Děkujete někomu, že vám pomohl a on napíše „np“? Pak věřte, že to pro něj nebyl žádný problém - no problem. Chystáte se odejít a spoluhráč napíše „w8“? Pak byste měli počkat. „Wejt“ - je totiž výslovnost slovíčka wait, což znamená počkat, čekat, vyčkávat. A proč ta osmička? Protože „eight“ se vyslovuje stejně, pak přidáte pouze „w“ před ni a máte velice stručné slůvko, které vám nezabere příliš mnoho času.



Hráči většinou něco provádějí, nemají čas vypisovat romány, proto se vyjadřují ve zkratkách. Píše vám někdo „wtb“? Pak vám nabízí něco ke koupi. Want to bye, tedy chtít koupit. „Btw“ - by the way – mimochodem. Vidíte nad hlavou protějšího hráče „lol“? Směje se. "Lol" je zkráceně lot of laugh – mnoho smíchu. Dále vám může napsat „rofl“ - tedy rolling on the floor laughing - tedy takový smích, až se z toho válí po zemi (podlaze). „Thx“ - thanks - děkuji.



Přicházíte k hráči, jenž má vedle svého názvu napsáno ? Pak s ním ani nezkoušejte mluvit, je pryč. „AFK“ totiž značí after form the keyboard - pryč od klávesnice. Oh, my god! vyjádříte nejlépe zkratkou „omg“. A pokud vás hra přestala bavit, pak se můžete „diskonektovat“ - odpojit (od slova disconnect) a až zase budete mít náladu, pak si zase jednou „zagejmit“.





Margueritte

autor
Lenka Skanderová / Margueritte

Publikováno: 22.02.2010


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

Mozol | 25.02.10 v 08:12

Kdyz jsem lol potkal asi pred 7lety poprve, tak to bylo jeste "hodne smichu", ale myslim si, ze i tfoje verze se da pouzit, bo tej zkratce to je jedno a vyznam zustane.

Doof | 24.02.10 v 19:07

Slyšel jsem v nějakém pořadu vysvětlení zkratky LOL jako "Laughing out loud". Myslí, že to dává větší smysl. Význam to však příliš nemění.

Mozol | 24.02.10 v 07:53

S rejpalem =o) suhlasim.

Uesugi | 23.02.10 v 07:44

Nechci pusobit jako rejpal, ale myslim, že WTB neznamena "want to BYE(pozdrav)" ale "want to BUY(koupit)" a AFK neni "AFTER(poté) from keyboard" ale "AWAY(pryč) from keyboard"

Mozol | 23.02.10 v 07:01

Kdyz uz je ten clanek o tom jak se infiltrovat do sveta potazmo zkratek parmena, tak hned ve tretim odstavci je teda pekna bota:

"O World of Warcraft hře jste jistě slyšeli? Pokud ne, pak přiblížím, že se jedná o jednu z nejúspěšnějších MMORPG na světě."

Kdyz nekdo neslysel o hre World of Warcraft, jak muzes predpokladat, ze vi co to je MMORPG (Massive(ly)-Multiplayer Online Role-Playing Game)
cili cesky si to doplnete uz sami.

A jen tak bokem - posledni odstavec, prvni veta:
..sveho nazvu napsano AFK?


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce