článek

Global Game Jam 2012

Global Game Jam 2012

Světem se před nějakou dobou prohnala tvůrčí smršť jménem Global Game Jam. Soutěž, kde se během 48 hodin tvoří hra, a to kompletně od základu. Stejně jako minulý rok se připojila i Česká republika a přes 50 účastníků. Bohužel jsme se přes nedostatek času nedostali do Prahy, což je škoda, protože jsme si minulý rokt velmi užili, ale i tak jsme celou akci sledovali a opět jsme byli velmi překvapeni velkou účastí. Pojďme se tedy podívat na střípky, tvůrce, hry a také, co se odehrávalo ve světě, kde se kutilo pod tématem Uroboros.

Pěkné na celé akci je určitá volnost. Organizátoři pouze zajistí volné místo, kde se dá kutit (občas za mírný poplatek, aby se pokryly náklady), a zbytek už je na nadšencích. Je pouze několik pravidel, a to dodržet časový harmonogram, odevzdat aspoň hratelnou hru nebo její ukázku a poté vše přidat na oficiální „jam“ stránky.


Praha

Naše hlavní město by nemělo na seznamu Game Jamu rozhodně chybět a už, skoro tradičně, se celá akce odehrála v centru Silicon Hill. Podle tvůrců byla účast stejná jako minulý rok a ono se není až tak čemu divit, jelikož je maximální kapacita budovy 30 lidí. Ti vytvořili sedm týmu a v pátek v 18:00 byla akce zahájena. Účastníci se dozvěděli téma a během 48 hodin (spíše méně) vytvořili hru, a to opravdu všichni. Uzávěrka v Praze byla v 15:30.

Vyjmenovávat všechny hry, které byly vytvořeny, by zabralo hodně řádků, proto vás s chutí odkážu na kompletní seznam a popíšu první tři místa.

- Guardian
Pořádná potrava pro logicky založené hráče a „plošinkáře“. Guardian vám poběží pěkně ve Windows a hlavní náplní je dostat se z kruhu. Co zaručilo třetí místo? Obsah se dělí na tři levely, které se odehrávají během 4 ročních období. Právě změny klimatu a tím i herních principů staví před hráče nové a stále těžší úkoly. Výborná práce panové.



- Hexoboros
Pouze jeden člověk tvořil tým, který si zadělal na druhé místo. Podle informací, které máme, se jednalo o absolutně bezbugovou hru (velká rarita). Za pomocí omezeného počtu dílků se snažíte vytvořit cyklus. Příjemná grafika a přístupný editor pro zájemce. Gratulace k druhému místu.



- Entagon
Překvapením je desková hra Entagon. Osobně jsem netušil, že je možné podobnou věc vytvořit během tak krátké doby, ale lidé jsou opravdu vynalézaví. Pro 2–4 hráče, se spoustou jednoduchých symbolů a modelů, se jedná o strategickou vesmírnou hru, kde se hráči snaží zničit vesmír. Od sbírání surovin, přes budování a války. Třetí místo a jeden velký originální kousek.
Náš osobní favorit.

- 5th Element (Hyperbolic Magnetism Team)
Výborná vizualizace, výborný nápad a zasloužené první místo. 5th Element byl vytvořen pro iPad, kombinuje se zde strategie s příměsí puzzlů a logiky. Hlavní nepřítel je tma a pouze správným rozšiřováním svého území, získáváním surovin a vytvářením správného paliva má hráč šanci přežít do dalšího dne. Tým sedmi lidí odvedl neuvěřitelnou práci během 48 hodin. Více v pěkném videu.


Zbytek her naleznete zde, určitě jim věnujte pozornost. Stejně jako minulý rok byla Praha svědkem velmi kvalitních produktů.
Také doporučuji pohled jednoho z návštěvníků, který udělal s organizátory pěkný rozhovor.

Brno

Tak tady naše redakce minulý rok kompletně zaspala a ani tento rok se nezdařila osobní návštěva. To je i na škodu, přeci jenom 9 týmů, sestavených z 20 lidí, musela být solidní podívaná. Snad příští rok se od nás někdo vydá nakouknout. Teď ale k několika zajímavým hrám. Umístění bohužel nevíme, takže vyvolené berte, jako pouze naše osobní favority.

- Short Circuit
Short Circuit si určitě zaslouží i naši osobní recenzi. Vypadá dobře, video ze hry nás nadchlo a samotný nápad je k nezaplacení. Dvojice tvůrců přišla s nekonečností v podobě vesmírné stanice, kde se nedá odejít trvale do věčných lovišť. Každý, kdo zde skoná, je opět oživen. Hlavní hrdina, za kterého hrajete, tedy hledá způsob, jak se definitivě zbavit utrpení z umírání hladem a žízní.



- En To Pan
Adventura a hopsačka s parádním intrem. En To Pan je jedna z několika 3D her ukuchtěných v Brně. Ve starověkém Egyptě sbíráte kousky těla svého otce a setkáváte se s pěkně otravnými kreaturami a lidem podobným věcem. Pokud hru chcete porazit, musíte se dostat k zvláštním modrým čarodějnicím.



I zde byl napsán jeden slušný přehled a report, tentokrát z pohledu jednoho účastníka.

Svět
Opravdu po nás chcete, abychom prošli všechny země, místa, týmy a hry, které se Global Game Jamu účastnili? To by nejspíše byl nadlidský úkol. Můžu vám ale říci, kolik her bylo oficiálně vytvořeno. Sedíte? Dohromady, během 48 hodin, se na svět vylíhlo 2218 her. To je obrovský rozdíl a nárůst od minulého roku, kdy se akce účastnilo 44 zemí a her bylo něco přes 1500. Ale abyste si nemysleli, že koukáme a sledujeme pouze Českou republiku, vybrali jsme si pro vás zatím 2 hry, které už námi byly zrecenzovány a postupně, časem, budeme přidávat další.

Těmi šťastnými zatím jsou
MIRRORMOON – Projděte se po měsíci a občas přemýšlejte
melette Boris – Co bylo dříve, vejce nebo pták?

Některé hry byly určitě lepší, některé horší, ale gratulovat si mohou všichni tvůrci, účastníci a organizátoři. Global Game Jame ukazuje, co se dá během krátké doby vytvořit. Stačí pouze nápad, chuť dělat, co člověka baví, a zázraky se dějí. Těšíme se na příští rok a doufáme, že uvidíme tvůrce při práci osobně.



Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 22.02.2012


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =