článek

Game Jam Prague 2011 exkluzivně na Freegame

Game Jam Prague 2011 exkluzivně na Freegame

V Praze se od pátku do neděle (28.1. – 30.1.) se uskutečnila akce s názvem Game Jam Prague 2011, která se odehrála v rámci projektu Global Game Jam. Pod heslem „co je české, to je hezké“ jsme se vydali takříkajíc strčit nos a omrknout situaci.


Podobně vyhraněný víkend bylo možno zažít na 170 místech po celém světě. A v čem celá akce spočívala? To vám povím za pomoci kolegy Štěpána Plachého, který se mnou nafotil a otestoval, co mohl.



O co šlo?



V první řadě to byla (a v budoucnu snad i bude) příležitost pro vývojáře her, aby předvedli své umění, nápady a kreativitu při tvorbě her. Nutno podotknout, že se jednalo o šibeniční termín dvou dnů, kdy musela být hra zhotovena a připravena k následné prezentaci před zbytkem účastníků. Jako společné téma organizátoři zvolili „vyhynutí“.





Průběh



Vhodně zvolené téma jakoby chtělo naznačit stav, v němž se aktéři po dvoudenním maratónu měli vyskytovat. Počáteční nadšení, elán a ochmatávání nástrojů pro tvorbu her, se přirozeně pomalu vytrácelo pod tíhou únavy, hladu, nedostatku nikotinu a bugy, které se sem tam vyskytly a daly vývojářům mnohdy pořádně zabrat, aby se pak ve výsledku neobjevily. Některé týmy vsadily na modlitbu, jiné chyby skutečně odstranily.





Školící centrum Silicon Hill v Praze se stalo jakousi vilou, kde se v jedné místnosti všichni snažili vytvořit co nejlepší výtvor a odnést si nějakou tu věcnou cenu. Kdo nespal, pracoval. Ti šťastnější si mohli schrupnout ve spacáku. Další jediné úkony představovaly pauza na vzduch a jídlo.





V neděli v odpoledních hodinách už byla vidět únava, vysílení a čekání na prezentace a následné vyhodnocení bylo do určité míry vysvobozením. Jestliže se během soutěže nemohl požívat alkohol, pak ty dvě láhve značkového alkoholu zmizely pěkně rychle...





48 hodin, 9 týmů, 3 stupně vítězů, a jeden dort



Po představení výtvoru každého týmu následovalo hlasování. Z tohoto tajného hlasování vzešli tři vítězové, přičemž hlavní výhra, první místo, byla opravdu sladká – dort. V té chvíli už nebylo poznat kdo s kým a v jakém týmu. Ze všech spadl stres a pozornost přirozeně vzbudil dort.





Ačkoli to vypadalo, že se i my z redakce sápeme na onen dortík, nebylo tomu tak. Jednak mě kolega Štěpán zastavil a jednak bylo potřeba shlédnout a vyzkoušet výsledky dvoudenní práce všech těch nadšených lidí. To už ale bude předmětem dalšího článku, v němž se dozvíte o všech hrách včetně dojmů z jejich hraní přímo na místě.





Pohybujete-li se i vy ve sféře vývoje her, pak rozhodně neváhejte s účastí na podobných akcích. Je to skvělá příležitost něco se naučit, získat kontakty a zkusit, jaké to je dva dny nespat.





Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 03.02.2011


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =