článek


V tématech:
Game Developer Session v Praze - Všechny hry, které byly prezentovány

Game Developer Session v Praze - Všechny hry, které byly prezentovány

Během Game Developers Session 2011 v Praze, report z akce si můžete přečíst zde, proběhla v první den prezentace několika českých herních projektů na poli webových, mobilních a několika dalších platforem. V tomto článku jsme se pokusili udělat takový stručnější přehled. Přesně si již nepamatuji pořadí jak přestavitelé tvůrčích týmů nastupovali, ale to snad není až tak důležité.

Coraabia
Coraabia se nedá popsat jinak než jako obrovský, dnes již mezinárodní, projekt, na kterém se aktivně podílí něco kolem 10 lidí a podle slov tvůrců přes 200 lidí po celém světě pomáhalo s grafikou. Coraabia je RPCG (tedy Role-Playing Card Game) a v našem Freegame slovníčku spadá mezi webovky. Herní styl patří mezi klasické sběratelské hry ve stylu třeba známé Magic the gathering. Prezentace ukázala opravdu úchvatné visuální stránky hry a rozhodně se těšíme na open beta test, který by měl proběhnout, snad, v květnu 2012.

Tunnelers
Tunnelers je projekt pod taktovkou našich slovenských bratří, kteří nejspíše opravdu milují historii. Jejich dílo (zatím tvořivost spolkla přes 20 000 hodin práce) bude čistě MMOčkové a po vzoru stařičké DOS hry Tunneler. Hra zatím nemá svou budoucnost jistou, ale přispět může každý na Kickstarter. Doufám, že se hra povede dotáhnout až do konce.

Age of Defenders
Zde bych nechtěl příliš mnoho odhalovat, jelikož jsem už napsal jednu recenzi (snad už bude v době vydání článku venku), která hru velmi rozebírá. Proto jenom naznačím, že Age of Defenders je webová hra (dá se hrát i na iPadu 2), která velmi dobře kombinuje TD styl s akcí a strategií.

INFINITUM
Další z velkých projektů je už 3. webovka, tentokrát jménem INFINITUM. Přiznám se, že se nám stále nepodařilo si udělat čas na vyzkoušení této již oslavované české záležitosti. Však kde jinde budete stavět, zkoumat a bojovat na reálné mapě České republiky než právě zde. Vlastní ekonomika, diplomacie a rozličnost jednotek mě osobně opravdu motivuje k zahrání této dobře vypadající hry. Doufám, že se tak v brzké době stane.

Cubesis II
Už dlouho jsem se u nějaké kratší prezentace tak dobře nezasmál (v dobrém slova smyslu). Tvůrcům Cubesis II nechyběly zajímavé hlášky a vtipná sebekritika, když hlavně popisovali první Cubesis. Právě pokračování nabízí originál, ale velmi propracovaný, s novou grafikou a náplní. Samotné jádro je hraní si na bohy a tím ovládání maličkého, kostrovitého světa pod vámi.

PacIn
Možná si někteří vzpomenete na hru PacIn, která vyšla minulý rok. Teď se chystá vyjít jako free. Tvůrci si tedy připravili kompletně nový akční trailer, který opravdu dokáže nabudit hráče a fanoušky Pac-Man stylu. Hra se jednoznačně blýskla svým povedeným dabingem, kompletně v češtině. Držíme palce, ať se dál daří.

Rune Legend
Eva a Vašek z Dreadlocks (ano, všichni se zasmáli) nám přišli předvést svou logickou hru pro Windows Phone 7 a v budoucnosti snad pro další různé platformy. Hru jsme si mohli vyzkoušet, jako mnoho dalších, a i když se náplň zdá být v dnešní dobu standardní, skládáte kameny a tvoříte tím obrazec, přesto jsme se dobře pobavili.

Genetická zahrada 2
Genetická zahrada 2 je snad v našem hledáčku už od doby, co jsem začal pro FreeGame psát (rok a půl). Celou dobu je tato 2D adventura ve vývoji a již jsme se o ní zmiňovali v článku z minulého roku. Tvůrce a ani samotná hra neztratili nic ze svého vtipu.

Frozen
I iOS zařízení mělo svou hru na GDS. V roli Eskymáka a jeho věrného tuleně se snažíte prolézt 50 levelů, abyste se vždy dostali do svého iglú. Během své cesty skrz Frozen narazíte na mnoho dalších živočichu, kterým můžete, ale i nemusíte pomoci.

Woozle
Hned další hra v pořadí je také pro iOS věcičky. Již teď se dá Woozle koupit na iTunes za dolar, což je velmi dobrá cenu v poměru zábavy. Nebo se klidně můžete vrhnout na Lite verzi. Většinu her z tohoto seznamu jsem měl možnost si zahrát a Woozzle rozhodně nezklamala. Tvůrci se ještě chystají vydat další hru Use the Rope.

Fungi
Sokoban se vrací v nové freeware hře Fungi. Svět bludiček a hub se řítí do záhuby díky padajícím bednám. Hráč hraje za jednu bludičku a pomoci posunování beden a využívání různých bonusových schopností se snažíte luštit levely. Pokud si dobře pamatují, tak hra se může pochlubit i vlastním editorem. Určitě vyzkoušejte.

Power of Logic
Je další hra pro iOS platformu a stačí pouze dolar pro koupi nebo klidně můžete zahrát Lite verzi. Jestli vám šla stolní hra Logik (mně rozhodně ne), pak nebudete mít problém s chápáním herní náplně Power of Logic. Pěkné na celé věci je vlastní příběh a poměrně originální ztvárnění.

Caged Math
Sudoku nebo KenKen byli rozhodně inspirací pro Caged Math, která je takový studentský bakalářský projekt. Docela velkým překvapením byl multiplayer a různé achievementy. Různé stupně obtížnosti byly i různé výzvy pro hráče.

Na celé prezentaci mi vadila jediná věc. Všichni přednášející měli opravdu málo času na ukázání svých výtvorů a někteří přímo sprintovali. Ovšem jednalo se o velmi pěkné zpestření a důkaz toho, že naši a Slovenští tvůrci rozhodně nespí a vytvářejí stále něco nového. Doufám, že se redakce Freegame ještě k několika těmto titulům někdy vrátí.



Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 29.12.2011


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =