článek

For Games - z Kačerova deníčku aneb Dojmy z hraní

For Games - z Kačerova deníčku aneb Dojmy z hraní

Invex je mrtvý. To všechno kolem počítačů, komunikačních technologií a her, co se srocovalo v Brně, už je nějaký ten roček za námi. Na tradici novinek z oblasti herní zábavy se snaží navázat veletrh s názvem For Games, jehož první roční ročník se uskutečnil na konci září v Praze. Počasí pro takový výlet bylo takřka ideální. Posuďte sami, okluzní fronta… dobře, tím se nebudeme zdržovat. Podívejme se rovnou do haly na pražských Letňanech, kde vládl velmi čilý ruch a frmol. V první řadě nebyla akce For Game jediný veletrh, který jste mohli navštívit. De facto každá hala měla svůj vlastní program a tematické zaměření – RC a papírové modely, hračky… zkrátka hobby vícero druhu. Přistupme však k našim dojmům z For Games.
Konzole, konzole, počítač, kapesní konzole a zase konzole.
Souhrn zařízení, na kterých jste si mohli zapařit nějakou tu novou nebo nadcházející pecku, převyšovaly konzole. Ono je to celkem pochopitelné, když jedním z lákadel veletrhu byla FIFA 13, novinky NHL 13 nebo pohybově zaměřené hry.
Začněme od gigantů herního průmyslu. Společnost EA si samozřejmě nemohla dovolit nějaký velký trapas. Moderátorka Diana Kobzanová (mám ten dojem) zpovídala zástupce EA pro Českou republiku (ten tak hezký nebyl…) a prozradil něco o nejnovějším fotbalovém titulu FIFA – bude to o driblingu a útočení (proto Messi na přebalu). Soupisky pro představu obsahují složení týmů na posledním evropském šampionátu (tedy poslední šance zahrát si za Baroše v nároďáku :n)). Samotné dojmy z hraní titulu je nutno vnímat s určitou rezervou. Člověk chce hrát a ne štelovat ovládání. Nicméně mě trochu znepokojilo poměrně laxní tempo hry. Při hraní, a při multiplayeru zvlášť, jsem zvyklý na větší rychlost a trestání chyb skutečným hráčem. Tady mi výkopy přišly pomalé a tempo mě úplně nestrhlo, ale na druhou stranu se dá lépe přemýšlet nad kombinacemi. Nafintěné je to samozřejmě náramně, ale na první pohled (pokud nemáte doma obří televizi a pár zbytečných pětistovek v kapse) nemám zkrátka motivaci upustit od dříve zavedených titulů, přičemž podle slov PR managera EA pro Českou republiku bych měl samozřejmě po jednom zahrání FIFA 13 všechny předcházející a vůbec všechny ostatní fotbaly vyhodit oknem. Masivní propagace byla dána i počtem konzolí, na kterých jste si mohli zahrát, plus jedna centrální televize s brutální úhlopříčkou. Pokřtít novou hru přišli i borci ze Slavoje Houslice v čele s jejich elitním střelcem a gólmanem.

Na řadu přišlo i NHL 13 a upřímně řečeno si nejsem jist, jestli to EA s tou realističností ovládání už trochu nepřehání. Prvních několik minut byla hra absolutně neovladatelná, na můj vkus zase pomalá (jsem asi divnej…)… no hlavně, že jsem viděl póry na obličeji hráče. Myslím, že to byla jen prvotní neznalost, ze které se na veletrhu, kdy vám za zády nedočkavě supí zástupy lidí a kartička PRESS je nezajímá, dá dostat časem. První dojem ovšem rozhodně nepotěšil.
Mezi tím se tísnily tři počítače se hrou The Sims. Bylo jasně vidět, co táhne nejvíc.
Dalším vydavatelem, který se do poněkud menšího sálu vtěsnal (pohyb byl však překvapivě příjemný a netísnivý) bylo Nintendo. Jeho stánek s kapesními konzolemi byl (ani ne moc překvapivě) v obležení všech, kteří se nestyděli a nadšeně zkoušeli peckózní Wii U, kinetické a pohybové hry. Nechyběl ani nový Mario, který staví na klasickém principu, ale multiplayer a visuální stránka vypadá zkrátka skvěle.
Do prostoru se vtěsnal i profesionální gaming a také nezávislá herní scéna v podobě studia Dreadlocks.

Nyní už jen telegraficky. Nechyběl obchůdek, v němž jste si mohli hry zakoupit, různé dárkové předměty rovněž nechyběly. Představily se i tituly, jejichž focení bylo zakázáno, ale nemohu se zbavit jakéhosi pocitu malosti, kterou tuto akci doprovázel. Hry jsou nedílnou součástí naší kulturní společnosti, sféra umění, a proto jsme se neváhali informovat u PR managerky a hlavní vedoucí veletrhu. Daný prostor byl využit velmi dobře, to bezpochyby. Vezmeme-li v potaz, že se celá akce dělala také dost narychlo, je účast daných vystavovatelů velmi obstojná. Plány do budoucna budou zřetelnější po analýze toho letošního, nicméně vize pořadatelů jsou takové, že by se For Games mělo ještě rozšířit. Počítá se určitě s mobilními telefony a tablety, my osobně v redakci bychom si přáli a věříme v posílení nezávislé herní scény a nějakého účastníka z oblasti MMO her.

Nějaké zklamání se rozhodně nekonalo. Veletrh měl určitě co nabídnout a ukázat, přestože na mě působil jako masivní propagace především společnosti EA a konzolového hraní. Rozhodně se nedá srovnávat s Invexem, nicméně potenciál do příštích let tato akce má. Vše je zaštitovány profesionály ve svém oboru, kteří se vyznají a mají zkušenosti, takže myslím, že se v budoucnu máme na co těšit. Jediným zklamáním tak byl ne úplně jakostní langoš k obědu.



Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 04.10.2012


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 21.10.18 v 14:03

tyto akce jsou jistě suprové


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce