článek

FIFA 15 Ultimate Team – klenot mezi sportovními hrami pro Android? Hodnocení: 98 %

FIFA 15 Ultimate Team – klenot mezi sportovními hrami pro Android? Hodnocení: 98 %

Počítačových nebo konzolových fotbalových her existuje nepřeberné množství, a přesto se do nejširšího povědomí propracovaly de facto jen dvě série FIFA a Pro Evolution Soccer. Někde hluboko pak ve vaší paměti paběrkuje třeba This is Football a různé manažery. Majitelé Android zařízení takové žně nezažívají a už vůbec nemají takový výběr. Pravda, na Google Play najdete relativně solidní manažery, ale klasický fotbálek si užijete jen v Real Football 12 nebo 13 od Gameloftu a poměrně zajímavém titulu Dream League Soccer od First Touch. Poslední FIFA 15 se však snaží vyčnívat z řady. Jednoho dne si v EA řekli: „Uděláme FIFA zdarma.“
Svou podstatou a herním principem vám titul připomene nejspíše nesmírně oblíbenou alternativu FIFA Online. Ve hře dostanete na úvod základním balíček karet s úvodní hrstkou fotbalistů a jdete si kopnout na zelený pažit, abyste se naučili základy. Po absolvování úvodního tutorial zápasu se můžete vrhnout na velmi bohatý a zajímavý obsah. Nutno podotknout, že se nejedná o nějakou osekanou verzi, k dispozici máte všechny herní možnosti, módy, nastavení a samozřejmě široké spektrum manažerských povinností.

Stanete se manažerem
Hlavní náplní je samozřejmě hraní zápasů, získávání bodů, probíjení se k vyšším metám, pohárům a úspěchům. K tomu ale musíte ovládnout relativně propracovaný systém správy týmu.
Samozřejmostí je výběr fotbalistů a určení rozestavení. Aby toho nebylo málo, musíte obnovovat kontrakty, starat se o jejich fyzičku, střídat jednotlivé posty dle potřeby a nakombinovat nějakou tu chemii potřebnou k vítězství. Nechybí samozřejmě možnost vyhledávání dle určitých parametrů, ale nejzajímavější je asi trh s hráči.
Vaše hráče můžete prodávat a kupovat. Zde se uplatňuje jakýsi systém aukcí, kdy můžete hvězdy typu Cardóza nebo Soldada koupit opravdu levně, na druhou stranu ale riskujete, že vás někdo jiný přehodí. Hráče lze také koupit hned za vyšší cenu.
To stejné se týká i manažerů. Každý z nich má nějakou speciální vlastnost pro celý tým.

Zápas začíná
Kdy už si vyberete, jestli budete hrát speciální event, přátelák, sezónu nebo pohár, a připravíte tým, je na řadě samotný zápas.
Ovládání je dáno virtuálními tlačítky, ale díky optimalizaci pro tablety jsou všechny ikony velké a ovladatelnost všech hráčů velmi snadná. Kromě klasické přihrávky, střely, sprintu nebo enormní snahy získat míč jsou zde také vychytávky jako pomoc druhého obránce a nejrůznější kličky. Kromě joypadu můžete současně využít dotykový displej a poslat balón mnohem přesněji a lépe si vybrat hráče, například při vhazování nebo výkopu. Z hlediska ovládání se nedá hře nic moc vytknout.
S umělou inteligencí už je to trochu horší, ale záleží na tom, jakou si nastavíte obtížnost. Ta nejnižší je vyloženě tupá. Soupeř nezachytí žádný rychlejší postup a v pohodě vedete v poločase o pět šest branek, a to jste ještě pár šancí zazdili, protože jste zkoušeli střely z voleje á la Ibrahimovič.
Při velkém náskoku vám hra sama nabídne zvýšit obtížnost, aby zbytek zápasu nebyl taková nuda. A opravdu, nejvyšší World Class už vás donutí vymýšlet nějaké ty kombinace a rozhodně to nejsou „nekopové“ jako na začátku. Nastavit si můžete také délku zápasu a nejrůznější aspekty pro ideální zážitky (včetně stažení komentáře).

Celková hratelnost a zpracování
Tím se dostáváme k technické stránce věci. Hra byla testována na čtyřjádrovém tabletu s 1GB RAM, ale rozhodně ji rozjedete i na slabších podporovaných zařízeních. Grafika ve 3D je solidní, byť by mohla být detailnější. Hratelnosti přispívá také oficiální licence. Hráči mají skutečná jména, hrají za skutečné kluby a k dispozici máte také reálné dresy. Vybrat si můžete i ovládání a hrát zápasy lze dle libosti.
FIFA 15 vyniká nad konkurencí v mnoha ohledech a rozhodně se řadí k naprosté špičce sportovních her, mezi fotbálky je to pak ten nejlepší.
Titul je ke stažení zde.



Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 13.01.2015


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

lubkoo

lubkoo | 13.07.16 v 09:04

tato hra je premna naj

LubomirOffertaler

LubomirOffertaler | 24.12.15 v 15:10

dobra hra

3K171

3K171 | 03.12.15 v 10:11

mal som to na tablete jedine co sa mi nepaci je ako sa to ovlada samozrejme nemozem to porovnavat z Xboxom ale aj tak mal som iba chvilu

sajmon | 13.09.15 v 10:10

Prosim kde nastavim tu delku zapasu? Asi jsem debil ale nikde to nemuzu najit :/

Laugher

Laugher | 11.06.15 v 01:28

Při vytváření mužstva v režimu FIFA 15 Ultimate Team™ máte nespočet možností.

lukasino | 26.05.15 v 14:27

je to super hra mam ji na tabletu a chci na pc

phanka

phanka | 05.04.15 v 17:52

úspěch aspoň na pc

happy157

happy157 | 20.02.15 v 00:07

patří určitě k těm lepším fotbalovým hrám

Rinai

Rinai | 08.02.15 v 12:27

Príliš preceňovaná hra. Menu a možnosti v hre sú klasické ako v každej fife - nič nové. Na starších Androidoch nehrateľné.

phanka

phanka | 02.02.15 v 21:21

fotbal to je hra

kokosmen265

kokosmen265 | 17.01.15 v 10:14

super

NADĚJE

NADĚJE | 17.01.15 v 09:19

ju fotbálek, kde jsou ty doby kdy jsme jej pařili s postavičkami na pérkách :D

Janička1

Janička1 | 16.01.15 v 23:39

fotbálek je bezva

elf

elf | 16.01.15 v 23:08

sůůůpr hra

clever21

clever21 | 13.01.15 v 18:27

Fifa je vždy super :) Každej rok překvapí pozitivně :)