článek

Fallout Shelter - vybudujte vlastní kryt (88 %)

Fallout Shelter - vybudujte vlastní kryt (88 %)

Budovatelská strategie jako řemen, ve které budete mít na starosti vlastní kryt. I když bydleníčko není nic moc, o "nájemníky" rozhodně mít nouzi nebudete. Dokážete obstarat chod celého komplexu a vypořádat se s nečekanými problémy?
Život v protiatomovém krytu
Jaderná válka vykonala své a postapokalyptická společnost se uchýlila do krytů, kde s jakous takous životní úrovní přežívá. Chod takového zařízení ale potřebuje bedlivý dohled a pořádnou porci strategického uvažování.

Ve hře se budete věnovat nejen konstrukci, ale také celkovému fungování, budete přijímat lidi, zadávat jim práci a starat se o jejich pohodlí. A pokud někoho pošlete ven, už se nemusí vrátit. Na dveře buší první obyvatelé, tak se pojďme pustit do hry.

Postavte základy
Lidé ve hře nejsou nikterak vybíraví a ke spokojenému životu jim stačí zajistit pouze jídlo, vodu a elektřinu. Všechny tyto složky jsou produkovány v jednotlivých místnostech, kde právě tito lidé pracují. V časových intervalech je sbíráte a kontrolujete, zda je všeho dost. Jakmile není dostatek elektřiny, omezí se produkce a problém je na světě.

Abyste těmto problémům předešli, můžete nakupovat další místnosti, produkovat nejenom více vody, jídla a elektřiny, ale také další užitečné věcičky. Postupně odemknete skvělé místnosti a rozšíříte možnosti, ale bez fungujících základů nebudete mít šanci.

Přiveďte pracující lid
V každé místnosti pracují obyvatelé krytu, a i když se hodně snaží, chtělo by to trochu zvýšit produkci. Můžete risknout speciální "rush" a časový limit zkrátit. Pokud ale začne hořet, bude situace ještě horší. Mnohem lepší je přistoupit na pravidla hry a pečlivě si vybírat, koho do krytu přijmete. Drsné opatření vám však přinese ovoce.

Každá činnost disponuje určitými specifiky. Podle toho, koho kam přiřadíte, můžete efektivně zvýšit výkon. Pokud naopak budete jen ledabyle přesouvat postavičky, získáte sníženou produkci. Sledujte jednotlivé atributy a vyberte jen ty, kteří splňují vaše potřeby.

Tento aspekt je velmi důležitý do další fáze hry a ignorování se vám zle vyplatí. Například při nájezdu nepřátel budete vypleněni a jen horko těžko se vrátíte na klidnou hladinu všech surovin.

Vylepšujte své "poddané"
Jakožto vládce krytu můžete volně manipulovat s každým přeživším. Lze je přesouvat v rámci místností, nechat je odpočinout, sledovat jejich náladu a pokud k sobě dáte muže i ženu, mohou zplodit dítě.

Obyvatelé lze vyslat také na výpravu do okolí a cestou nasbírat zajímavé zkušenosti nebo herní měnu. Svět venku je však drsný, a tak své svěřence musíte hlídat a vybavit je nějakým tím oblečkem nebo zbraní.

Nechybí ani systém vylepšování v průběhu činnosti.

Vybavení
Jak už bylo naznačeno, postavám můžete aplikovat nejrůznější oblečky, ale také zbraně. Kostýmy zvyšuje atributy, což vám dává variabilitu v tom, k jaké práci postavu přiřadíte. Zbraně zase zvyšují vaši bojeschopnost při napadení či při "výletu" do terénu.

Jak to celé fuguje?
Nové budovy stavíte za herní měnu, k dispozici je také systém achievementů, díky kterým získáváte speciální lunchboxy s bonusovými předměty a dalšími penězi.

Strategie je ve hře na prvním místě a rozhodně nečekejte nějakou casual oddechovku. Stačí špatně rozmístit lidičky a při prvním útoku budete pěkně v... no řekněme, že radost mít nebudete.

Také místnosti musíte stavět s určitou strategií. Spojením více lokací téhož typu dojde ke zvětšení a zlepšení.

Vše podtrhuje velmi dobrá vizuální stránka. Především kamera vám umožní fantastické přiblížení i oddálení, takže budete mít nad vším dokonalý přehled. Detailní přiblížení zase zjednoduší ovládání konkrétních postaviček.

Fallout je značka, která vzbudí očekávání v drtivé většině hráčů. Tak proč si před zahráním nejnovější hry Falout 4 nevyzkoušet něco jiného a originálního? Fallout Shelter pro mobilní zařízení je sice od hlavního titulu notně vzdálen, ale hra je to určitě vynikající.

Hra je ke stažení na Google Play.



Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 31.08.2015


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

Drticka

Drticka | 23.05.18 v 13:58

zájímávé

lubkoo

lubkoo | 09.07.16 v 08:15

vipada to dobre mozno niekedy zahram

3K171

3K171 | 02.01.16 v 08:19

nevizera to vobec zle

Laugher

Laugher | 26.12.15 v 15:43

Budovatelská strategie jako řemen

Weslycz

Weslycz | 25.09.15 v 19:44

Fallouty jsem kdysi hraval, cca 10let zpet :D

HAL

HAL | 21.09.15 v 11:32

strategie nejsou pro mne

pepah14

pepah14 | 05.09.15 v 22:28

:)