článek

Dungeon Keeper - továrna na mikrotransakce?

Dungeon Keeper - továrna na mikrotransakce?

V dnešním tematickém článku se podíváme především na hru Dungeon Keeper, která mezi hráči vzbudila zvláště negativní ohlas. Ono zkrátka platí, že nemusí být všechno Dungeon Keeper, co se tak jmenuje, a už zdaleka ne tak kvalitní a povedené. Na druhé straně se pak zmíníme o pecce Clash of Clans, která si své kladné hodnocení rozhodně zaslouží. Dungeon Keeper – 60 %
V první řadě zapomeňte na všechno, co se vám při vyslovení legendárního titulu Dungeon Keeper vybaví. V EA jako by jen převzali název a tím to všechno končilo. Rozhodně nečekejte předělávku z PC.
Ve hře se stanete pánem svého vlastního dungeonu. Aby však budil dostatečný respekt a obavu ostatních protihráčů, musíte ho vybavit dostatečným počtem pastí a nástrah (ostny, ohnivá děla, kameny, zátarasy atd.). Na to potřebujete peníze a kameny, takže kamenné i zlaté doly jedou na maximum, případně je upgradujete. Také vy si však chcete „přivydělat“ a porážet ostatní soupeře, takže produkujete různé bojové jednotky, odemykáte další a snažíte se najít ten vyvážený mix jejich silných a slabých stránek. Během boje můžete rozmisťovat vojáky na pár učených míst, a jak tak dobýváte soupeřův dungeon, získáte i nová místa, odkud vyslat vojsko. Nechybí ani mana na používání kouzel a vylepšování jednotek.
Složka bojů není vůbec špatná, dává místo pro strategii a také chodbičky na vašem domácím písečku si můžete uzpůsobit tak, aby měl protivník značné potíže. S poslední aktualizací navíc přibyla možnost guild. Do této chvíle a z hlediska obecné náplně by to byla nesmírně povedená hra. Bohužel ji kazí jedna věc – mikrotransakce.
Všechno zkrátka neskutečným způsobem trvá. Začátek hry je relativně svižný. Přestože máte k dispozici jen dva „impíky“ na práci a výstavbu všech budov, pro casual hráče to bude fofr rychlosti světla (a i pro ostatní to nebude tak zlé). Ve střední fázi hry se ale obrňte trpělivostí, nebo plaťte jako mourovatí.
Vaše hrací plocha, na kterou umisťujete budovy, je složena z kamenů, které musíte nejdříve odstranit. Některé trvají pár vteřin, ale ty tužší i celý jeden den!
Uveďme si jeden příklad pomalosti, pokud nebudete chtít platit mikrotransakčními diamanty. Spustíte si hru a přemýšlíte, že by to chtělo nějaké ty suroviny na stavbu a produkci, protože pozdější upgrade je opravdu surovinově a finančně náročný (další rozvoj totiž umožňuje pouze upgrade temného srdce dungeonu). Můžete zaútočit na jiného maníka, ale riskujete ztrátu vojska a jeho nová produkce může stát víc než výdělek z akce. Můžete čekat, ale někdo vás napadne a okrade o naspořené peníze a kameny, a že budete muset šetřit opravdu dlouho. Nebo se můžete vydat na ještě delší cestu plnou kutání k novým dolům na hrací ploše, což je záležitost na 2-3 dny poctivého hraní. Ano, konáním jednoho úkolu se třeba 3 dny nepohnete z místa. Anebo si můžete zaplatit.
Taková je zkrátka filozofie EA – buď plať a budeš lepší, nebo otráveně čekej desítky hodin na dokončení jedné akce. A to je tak znechucující aspekt, že delší dobu hra udrží jen ty, kteří hrají hry jednou denně a na nějakém svižném postupu jim nezáleží, nebo brutální casual hráče. Není ale pravda, že vás hra nutí platit, to v žádném případě. Stačí prostě jen čekat, čekat a čekat. Hra je ke stažení zde.


Clash of Clans – 93 %
Clash of Clans je nesmírně populární titul. Ne snad, že by v této hře nebyly přítomny mikrotransakce, ale dá se to hrát velmi dlouhou dobu bez urychlujících kroků, aniž byste cítili to, že nemáte šanci. Rozhodně se tolik nenačekáte.
Místo dungeonu tu budujete vlastní vesničku, která rovněž musí mít přísun surovin a peněz na další rozvoj a upgrade stávajících budov a nových vojáků. Také zde tvoříte obranu a snažíte se přežít řádění nepřátel. Kromě prostředí je ale hlavní rozdíl v čekacích dobách. Samozřejmě že při upgradu na vyšší levely budete čekat, ale je to nesrovnatelně kratší než u DK. Guildy jsou navíc mnohem funkčnější, takže se i pobavíte s přáteli. I vlastní boje působí strategičtějším dojmem. Můžete útočit, z jaké strany chcete, rozbít obranu z několika směrů nebo jít v jedné „lajně“.
Stejně jako v DK máte možnost získat diamanty plněním achievementů, ale v CoC jsou ceny mnohem lépe optimalizovány a pomoc v podobě urychlení nebo boostů si užijete několikrát více než v DK. Recenzi na Clash of Clans najdete na našem webu.


Celkové shrnutí
Kombinace Tower Defense a strategie se v případě Dungeon Keeperu moc nepovedla a počáteční zábavu vystřídá frustrace. Model „plať, nebo čekej“ je velmi výrazný a velmi výrazně snižuje to, co je u her základní – hratelnost a zábava. S Clash of Clans si užijete rozhodně lepší hru i zápolení a není divu, že na tento styl vzniklo velké množství předělávek a variací.



Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 28.02.2014


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

elf

elf | 26.02.15 v 18:40

clash celkem ujde

ma78ad | 27.04.14 v 13:21

Hledáš českou guildu? Tak pojď k nám. Čekáme právě na tebe! Hledej guildu: METROSTAV

WesP

WesP | 01.03.14 v 00:00

Na GOGu byl nějakou dobu Dungeon Keeper 1 ZDARMA! Ve světle toho nového hnoje to byla úžasná nabídka, která už mě připravila o hromadu hodin mého života - a nelituji toho!!!


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce