článek

Rozhovor s Dominikem Wetterem

Rozhovor s Dominikem Wetterem

Milí čtenáři Freegame.cz, protože na našem serveru trávíte dosti času a mnozí jste si jistě našli svého oblíbence mezi redaktory, přinášíme vám nový seriál, kde vám představíme naše redaktory v trošku jiném světle, než v jakém je znáte z jejich prací. Dnes se stal mou obětí Dominik Wetter.

Milý Dominiku, pracuješ na Freegame.cz už roky, můžeš upřesnit, jak dlouho to již je a jak ses k téhle práci dostal? Váže se k tomu nějaká zajímavá nebo dokonce pikantní historka?


S těmi roky jsi mě trochu zaskočila. Myslím, že to je od léta roku 2006. S čísly jsem nebyl nikdy kamarád… Přišel jsem tam po náboru redaktorů formou vyhlášené soutěže bez jakýchkoli zkušeností z redakce a o freeware scéně celkově, takže začátky byly drsnější. Naštěstí mě Artman (Radek Tomášek) a Nosi (Ladislav Nosákovec) do všeho zasvětili, vysvětlili a prudili, dokud jsem potřeboval větší dohled. Pikantérie se žádné nekonaly.


To je škoda. Ale dále. Jaké hry preferuješ a které ti naopak vadí? Co v hrách absolutně nesneseš?


Jako dítě jsem zbožňoval adventury, ty klasické „point and click“ a samozřejmě české, protože jsem anglicky neuměl ani slovo. A teď jsou to akční adventury ve stylu Prince of Persia, to mě neuvěřitelně bralo ty hrátky s časem, nebo Tomb Raider. U hororových adventur se někdy trochu bojím, ale na noční hraní je to paráda. Nikdy pak nepohrdnu hrou, která je nějakým způsobem originální a vtipná, alespoň pro mě. 


Nesnesu a absolutně mě vytáčí, když nejdou odklepnout dialogy. Já si vždycky konkrétní dějovou linku hry užívám, ale když je to uprostřed mise, kdy nelze uložit pozici, moje postava zemře a já jsem podesáté odsouzen k těm stejným kecům, skutečně zuřím. Ještě takových pár her dneska je. To je technická věc. A celkově se mi nelíbí a nesnáším hru Manhunt. Nebudu to rozpitvávat, bylo by to nadlouho, ale tamní násilí a brutalita je už na můj vkus moc… Myslím, že zrovna ty chápeš, co a jak myslím, ne?


To ano, na téma brutalita ve hrách jsem psala článek. A když už jsme u toho, jak se díváš na přítomnost dětí u počítače?


Záleží na tom, co u počítače dělají. Dneska už jsou různé počítačové kroužky pro děti na ZŠ a tam se určitě naučí něco užitečného. Například já třeba absolutně nezvládám klávesové zkratky, což mi občas činí potíže a musím to dlouze hledat. Jestli bych se taky neměl někam přihlásit... Nemám nic proti hrám. Ať si děti hrají, ale nejsem dětský psycholog, abych dokázal skutečně odhadnout dobu, otázky vhodnosti a špatné vlivy. Nicméně bych se jako rodič, či jiným způsobem odpovědný člověk, řídil úslovím všeho moc škodí a pak taky počítač je dobrý sluha, ale zlý pán.




Aha, když nejsi rodič, možná ti bude tahle otázka připadat poněkud od věci, ale přesto, když už jsme u těch dětí, copak ta naše mládež? Zmalovat namodro nebo naslouchat?


Nejprve naslouchat až pak třeba zmalovat namodro. Určitě jsou to jiní lidé, než jsme byli my. Pohádkami začínaje a rozmachem Internetu a technologií konče. Rodiče to mají těžší a já je všechny tiše obdivuju, včetně těch mých samozřejmě.


Když tě tak poslouchám, nevypadáš jako zlobivé dítě, i když zdání mnohdy klame, takže: Tvůj největší průšvih z období dospívání.


Počítá se za průšvih jen to, na co se přišlo? Předpokládám, že ano. Tak to je nějaké to rozbité okno, zničení pár lánů kukuřičného pole, byl jsem hodné dítě v období dospívání. To spíš jako malý capart jsem byl pěkné kvítko. Pomaloval jsem voskovkama nějaký supr extra starožitný nábytek mojí babičky a za „odměnu“ jsem byl vykoupán ve studené vodě. Něco na této metodě je, protože dneska jsem nehorázně hodný člověk.


Říká kdo? :) I když, něco na tom asi bude, jak tě tak pozoruji v redakci. K hodnému muži patří hodná dívka. Ideální partnerka?


Pro mě určitě existuje. Nejsem nějak extra vybíravý, jen tak normálně


Těžko definovat, co je normální. Pro někoho je normální latex a bič :), proto specifikujme. Ženská musí mít...


V první chvíli mě automaticky napadl zadek, ale abych se vyjádřil i trochu na úrovní, tak rozhodně musí mít smysl pro humor. Takový ten drzý, kdy se ženská neurazí a naopak to vezme jako fór a oplatí ti to stejnou mincí. Ale i tohoto s mírou (to platí hlavně na mě).


Zadek, výborně. Ještě jsem neviděla ženskou, která ho nemá. Tak to vezmeme z opačné stránky. Ženská nesmí mít...


Spíš bych řekl jaká nesmí být. Nesmí být příliš sprostá. To není nějaká deformace z oboru, který studuju, ale ani já sám určitému výrazivu neholduji a vždycky se mi líbilo, když slečna mluví slušně.


O ženách toho z tvého pohledu tedy víme dost. Pověz mi - být mužem znamená...


Protože jsem student, nic neumím a ještě jsem nepoznal těžkosti uplatnění se na trhu práce, tak můžu říct, že to v první řadě znamená platit vstupné do mnoha klubů a podniků, zatímco opačné pohlaví má vstup zdarma. A ještě to znamená mít penis.


No, vy muži jste skutečně mučedníky. Ale vraťme se k našemu oboru a počítačovým hrám.


Kdopak je ti bližší: Lara Croft – pěkná postava, pěkný obličej, pěkné..., Geralt – dva meče na zádech, boj s obludami, co může být lepšího? Mario – miloval jsem ho už na základce, ti dva mu nesahají ani po kotníky, i když jsou 3D.


Kdo to je Gerald, netuším, takže vypadává ze hry a Mario to prohrává na celé čáře se Sonicem, na kterého jsem se koukal v televizi ještě jako malý kluk před odchodem do školy. Nejsympatičtější z nabídky je mi tedy Lara. Mezi všemi charaktery z té herní branže je to ale ten Sonic.


Jak to, že neznáš Geralta - legendárního zaklínače, kterého stvořilo pero samotného Andreje Sapkowského? Vy se o něm na fakultě neučíte? :))


Až bude Sapkowský persóna české literatury, tak mi dej vědět a možná se o něm na fakultě učit budeme. Původně jsem si myslel, že Gerald je nějaká postava z Twilightu. Nebo něčeho podobného, v čem se naprosto neorientuji.


Dobrá, Geralta neznáš a co bulvár? Orientuješ se na tomhle poli? Nějaká oblíbená celebrita?


Vůbec se neorientuju. Všechny ty hanychové, mesárošové a já nevím kdo ještě se mi pletou, respektive netuším o koho jde. A je mi to celkem jedno. Spíš mám tedy plno neoblíbených, a trochu se to tak i bojím nazvat, celebrit. Rozhodně však neodolám úsměvu Cameron Diazové a komice Bena Stillera.


Za nic na světě bys nevyměnil...


Zdraví. V každém ohledu. To je jasná a druhá otázka, u které jsem nemusel přemýšlet.


Koho bys s gustem škrtil? (Kromě své kolegyně Margueritte?)


Tak kromě Margueritte ( :-D) bych rád škrtil relativně spoustu lidí. Každý z nás má ve svém okolí někoho, kdo mu nesedí, koho nesnáší, a je podle našich názorů prostě blbej. Obecně lze ale říct, že čas od času bych to škrcení dopřál každému. I sobě samému, protože nikdo není dokonalý ve své osobnosti a má špatné vlastnosti.




To je mi sebekritiky. :)Zkus se vžít na chvíli do kůže ženy, kterou chlap podvádí. Jak zareaguješ?


Podle mě je schopnost empatie takřka nemožná, pokud dotyčný nezažil stejnou situaci, a tak mám jen svůj názor. Snažil bych se je přichytit při činu a čekal na reakci z druhé strany. A teď si vzpomínám, že jsem slyšel hodně originální reakci a plán, ale to bych si nechal pro sebe.


Jaká škoda pro naše čtenáře i pro Margueritte. Prozradili jsme čtenářům, že studuješ náš milovaný jazyk český. Co říkáš na harlequeen? Oblíbená četba před spaním nebo brak?


Z mého pohledu určitě brak a kýč. Kvalitní literatury je podle mého názoru jinde, ale rozhodně ne ve stále stejných zápletkách, pocitech a nepostupující psychologii postav. Na druhou stranu jsem hned po dětech, které neumí číst, asi ta nejvzdálenější čtenářská skupina, na kterou je tento žánr orientován.


Vyznání.


Mezi nebem a zemi určitě něco je, teologický kroužek bych tu však neotvíral.


To bychom po tobě ani nemohli chtít.


A ještě jednou náš obor. Na počítačové hře je nejdůležitější...


Příběh. Potřebuju nějakou zápletku, podstatu a význam, abych věděl, proč tam běhám jak blázen, likviduju spousty příšer a proč budu čekat na pokračování další rok či déle.



Čtenářům chci říci...


Chci jim poděkovat za jejich přízeň, přínos a názory na Freegame.cz. Mějte se fajn a doufám, že vám budeme stále přinášet co nejvíce radosti a zábavy.





Margueritte

autor
Lenka Skanderová / Margueritte

Publikováno: 07.06.2010


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 5 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 12:59

text příspěvku

Drticka

Drticka | 11.05.18 v 19:41

super počteničko

DoDoTom68

DoDoTom68 | 12.06.14 v 07:32

na pc hre je potrebny príbeh a pointa ©

andrew94 | 13.06.10 v 22:36

Moc pěknej rozhovor, chválím :-)