článek

Progress Studio

Progress Studio

Progress Studio nepatří mezi nejznámější české vývojářské týmy, ale trochu pozornosti si rozhodně zaslouží. Tu by mu měli zajistit hry jako Becher Game 2003, Logic Puzzle či Pool 3D. Co by však mělo tomuto týmu mělo zajistit dostatek popularity je hra, na které právě pracují. Údajně by mělo jít o nejlepší kulečník mezi freeware hrami. Zajímá vás, zda je toto tvrzení pravdivé? To se dozvíte až po vydání hry, ale průběžný názor si můžete udělat po přečtení našeho rozhovoru.

Pro začátek nám představ váš tým...



Team jsme založili asi před rokem a čtvrt pod názvem Progress Studio. V současné době jsme v našem teamu tři lidé: ReWegar, Nooly a já. Nooly se stará o hudbu a zvukové efekty, ReWegar se stará o vše kolem grafiky a webu a já píšu kód našich her.



Kdy jste se dali dohromady a proč?



Jak jsem se již zmínil, tak jsme se dali dohromady s ReWegarem někdy v květnu 2003, kdy jsme se potkali v jednom celkem zoufalém teamu, kde se nic nedělo a nudili jsme se. Tak jsme se trhli a založili Progress. Nejdříve jsme chtěli jen udělat nějakou blbůstku, ale pak nás naše spolupráce začala bavit a tak fungujeme až dodnes.



Kolik času denně věnujete tvorbě her a počítači celkově?



No přesný rozvrh nemáme. Jsme zaměstnaní lidé a každý máme svůj job, takže spíše děláme o víkendech nebo po večerech, když je nálada a chuť. Proto také nechrlíme jednu hru za druhou. Teď když nad tím tak přemýšlím, tak na posledním projektu se dělá už přes půl roku…



V čem pracujete?



Tak v čem dělá Nooly to netuším, ReWegar snad modeluje v 3D studiu tuším, dále na generování lightmap používáme Gile[s], na práci s 2D PaintShop a já na vývoj používám compiler DarkBasicProfessional s vývojovým prostředím, které jsem si pro tento compiler napsal sám, protože ten co dodávají s compilerem je hroznej.



Co bylo vaše první dílo?



Naše první hratelné dílo byl Logic Puzzle, který jsme napsali během pár dní, když jsme si chtěli odpočinout od programování aut. Jedná se o logickou hru, kde skládáte kostičky.











V současnosti pracujete na Billiard Challenge – na co kladete největší důraz při tvorbě této hry?




No chceme aby to byl nejlepší free kulečník, takže se snažíme po všech stránkách a snažíme se to neuspěchat. Já se osobně snažím o to aby to fungovalo na co nejvíce počítačích a aby to bylo svižné. Také fyzikální model bych rád dotáhl do dobré podoby, protože to je pro kulečník asi to nejdůležitější. Jinak samozřejmě chceme aby to bylo i po hudební a grafické stránce to nej co jsme zatím dokázali a aby se hra lidem líbila.











Na co se mohou hráči těšit?



No třeba na několik herních prostředí, na singleplayer kampaň, kde se hráč vypracuje z hospodského hráče až na profíka hrajícího na velkých turnajích. A v neposlední řadě bych rád zmínil internetové turnaje a síťová hra obecně. Pokud se nám tato část hry povede, tak si myslím, že v oboru free kulečníků budeme mít dost navrch oproti konkurenci.








Kdy to asi tak vyjde?



Tak to bych rád věděl sám. Teď jsme vypustili nějakou rannou verzi na veřejné testování, a zatím to vypadá že engine funguje, ale práce nás čeká ještě hromada, takže nic slibovat nebudu. Můj střízlivý odhad je takový, že by snad na jaře mohla být hotová single-player část.




Co plánujete po vydání Billiard Challenge?



Tak v šuplíku máme nápadů hodně. Já bych rád zkusil udělat nějakou 3D bojovku, Nooly by zas rád SimLágr. :) a ReWegar má ve svém šuplíku snad tunu nápadů. Zatím však nic konkrétního není rozhodnuto. Zatím nás baví kulečník.




Která freeware hra vás v poslední době nejvíce zaujala?



No mě teda nejvíc překvapil kkrieger což je doomovka o velikosti 100kB, dále pak na české scéně se mi dost líbilo Plane Arcade a také se mi líbí demíčko na Jets'n'Guns 2.



Která freeware hra vás naopak nejvíce zklamala?



Nějak mě zklamala Řež.



Chtěli byste se jednou tvorbou her živit?



Dřív ano, teď popravdě řečeno ani nevím.



Co byste vzkázali čtenářům FreeGame.cz?



Navštivte na našich stránkách www.progress-studio.com náš vývojářský deníček, stáhněte alfa verzi a napište zda Vám to funguje. Máme málo testerů. :)




Blister

autor
/ Blister

Publikováno: 22.10.2004


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

voky15

voky15 | 31.10.15 v 19:07

ujde to

cokoladova kulicka na cokoladovem ctvere | 07.07.08 v 14:39

nejak ten web neni k nalezeni ;-) ale kulec vypada slusne CHCI HO :D

cacho | 29.04.05 v 19:32

nemuzu stahnout alfa verzi ani zadnou jinou, protoze tam jednoduse nejsou, co vi na to?