článek

Petr Vadlejch – Apofis

Petr Vadlejch – Apofis

Seriál rozhovorů pokračuje a my nyní zavítali k Petru Vadlejchovi, který si říká Apofis. V současné době je, po Hynku Žalčíkovi, na našem serveru služebně nejstarší. Zajímá vás, co všechno má Apofis na starosti, jak moc bude rozpitvávat nášup či jak hodnotí svou dřívější, herně-vývojářskou kariéru? Pak čtěte dále.

V době, kdy jsem nastupoval na FreeGame.cz, byl Apofis zástupcem šéfredaktora a staral se o většinu rutinní práce. Čas ale plyne jako voda a po Flashovkach.cz, se nyní Petr stará o nášup – na první pohled nenápadná, leč velice zajímavá služba. Apofis dále dříve aktivně tvořil pod hlavičkou týmu Reload Games a přesně v duchu výše popsaného, se nesl i náš rozhovor.








Tak tě zdravím Petře. Na FreeGame.cz už působíš nějakou tu středu a v rámci našeho serveru máš bohatou minulost. Můžeš nějak stručně shrnout, kdy přesně si začal pro FreeGame.cz psát a na čem všem se podílíš, popř. ses dříve podílel?


Nazdárek Radku, nejen středy ale i nějaké ty pátky, víkendy a státní svátky, zkrátka musím být na FG každý den. Pamatuju si, že jsem nastoupil někdy na jaře 2003, když jsem prakticky přestoupil od konkurence. Tehdy byl ještě zástupce šéfredaktora Blister (tuhle přezdívku ale teď už myslím nemá) a já se celkem rychle dostal na jeho místo. Pak jsem nějakou dobu měl FG pod palcem a dělal jsem to, co teď děláš ty. tzn. zaučení nových redaktorů, vydávání, psaní, tvoření fronty, na starost celou redakci apod. Tos ani ještě nebyl v týmu myslím. No a pak to šlo nějak dál a když se redakce rozrostla, přibylo více sekcí a já už měl té prakticky nejdůležitější práce dost, tak jsem zkusil Flashovky. Tam jsem jako šéfredaktor pobyl několik měsíců od doby vzniku a byl jsem tedy tak říkajíc na začátku veliké cesty. Pak přišla menší krize v podobě střetu mých a Hynkových zájmů a vyměnili jsme se s Nosim, takže teď vedu už nějakou tu středu (jak ty říkáš) nášup, tedy asi nejpohodovější část našeho webíku ;-). Samozřejmě mám rozjeto několik jiných webů, ale to mi nebrání pro FG stále pracovat s nadšením.



O nášupu říkáš, že je nejpohodovější část webu. Pokud vím, chce-li člověk z něj stahovat bez problému, musí se tam zaregistrovat. Myslíš si, že to je správný krok? Zkus kdyžtak nějak v kostce shrnout funkci nášupu na našem webu.


No to je pravda, registrace je pro stahování v jakémkoliv čase nutná, nebo to jde samozřejmě i bez ní, ale pouze během Happy Hours. No je to přidaná hodnota pro naše čtenáře a jelikož je přidaná, proč by nemohla být jen pro registrované ne? Krok je to určitě zajímavý a já v něm nevidím problém. Kdo chce a sleduje nás pravidelně, stejně se mu vyplatí se registrovat a poté už stahování z Nášupu řešit nemusí. Funkce jako taková, to už jsem vlastně nastínil. Je to už podle svého názvu něco navíc. Tedy těm, kterým nestačí 4 klasické recenze resp. hry denně, mohou si ještě může přidat v Nášupu. Jsou tam kvalitativně slabší kousky do hodnocení 80%, ale najdou se tam i pecky a hry pro fajnšmekry a milovníky starých klasik.








Pamatuji si, že tam dříve vycházely tři denně a ve flashi čtyři. Pak se to změnilo ku prospěch flashovek a nyní jsou v nášupu každý den „pouze“ dva kousky. A pokud vím, byla to jediná větší radikálnější změna. Každá sekce pokud si dobře vzpomínám, prodělala postupně celkem dost změn. Nášup však běží v nezměněné podobě prakticky od počátku. Je to tím, že není potřeba nic měnit a že je vše dobře nastavené? Anebo se něco do budoucna chystá?


No máš pravdu, je to trochu neměnná část webu, i když nemohu to tvrdit úplně 100%, protože dřív to dělal Nosi a co bylo dřív, úplně zaručit nemohu. Musíme jít s dobou a dneska jdou více v kurzu flashovky, a proto jsme se to tak rozhodli udělat, ostatně tuto změnu čtenáři přivítali. Stabilita Nášupu je dobrá věc, ale určitě nebude pořád stejný donekonečna. Dokud bude větší zájem o jiné části webu, zkusíme na lidi netlačit a násilně nevydávat raději více nášupovek na úkor jiných sekcí. Jedině, že by časem vycházelo 15 her a tedy tři nášupovky denně navíc. ;-)



Vím o tobě zcela určitě, že si v současné době, po Hynkovi, nejdéle působící člen v redakci. Takže už něco skutečně pamatuješ. Jak ty ze svého pohledu vidíš všechny ty změny, které náš server za ta léta prodělal? Který krok se ti zdál nejlepší a který naopak by si ty sám udělal trochu jinak?


No spíš se nabízí otázka, jakto že jsem ještě vydřžel. :) Ne vážně. Když jsem začínal, pamatuji si, že jsme počítali denně 1000 návštěvníků, což se s dneškem nedá srovnat. Web to byl ještě trochu slabší, někdy se ani nestihlo pravidelně vydávat a mnohokrát jsem musel zachraňovat situaci sám a psal jsem jak mourovatý jen proto, že jsem nedopustil nechat FG bez denního vydání. Bylo pár krizí, kdy Hynek ani neodpovídal a nereagoval a v redakci už hrozila stávka. Naštěstí však byla zažehnána. Od té doby proběhlo tolik změn, že je asi ani nespočítám. Změna designu, razatní rozšíření redakce, vznik nových sekcí, růst počet vydávaných her, dokonce i srazy redakce, registrace čtenářů, reklamy, nový redakční systém (btw. stále s malými mouchami) apod. Nejlepší se mi zdá to, že se stále snažíme rozšiřovat náš web tak, abychom upoutali co nejvíce zájmu. Budujeme silnou herní komunitu a orientace na čtenáře je naším velice silným pilířem. Některé změny přišly pozdě, ale přece, takže nemám asi žádnou výtku.



Vím také o tobě, že si velice dlouhou dobu působil jako herní vývojář a vydal si spoustu her, které často nenesly zrovna pozitivní ohlasy u čtenářů. Před časem si svou aktivní vývojářskou činnost ukončil. Jak vnímáš zpětně tyto aktivity? Myslíš, že ti to spíše pomohlo, anebo uškodilo?


Jo dřív mě bavilo dělat hry a nebyly to žádně špatné kousky v té době. Nešlo o to, že byly špatné ohlasy, ty umí napsat každý, ale nebyly ty dobré a to mě nakonec odradilo. Kromě toho mě to trochu přestalo bavit a začal jsem večery trávit jinak než programováním. Jinak mě ale neskutečně hřálo na srdci, když jsem nějakou hru dokončil a to ve velmi krátké době. Nijak mi to neuškodilo, určitě mi to dalo spoustu zkušeností a mnoha lidem jsem těmi hrami určitě radost udělal. Kromě toho na amatéra, který se učil jako samouk a teprve začínal vstupovat do počítačového světa, to nebylo špatné. Když mě nepochválí nikdo jiný, já to udělat musím ;-).








Byla mezi těmi hrami nějaká, která ti nějak výrazně přirostla k srdci?


Určitě, asi nejpovedenější moje hra vůbec byla strategie Genesis a tu mám nejraději. Ale takový Magicross si taky někdy rád zahraju. ;-)



Co ti server FreeGame.cz za dobu tvého působení dal? A co ti naopak vzal?


Dal mi hodně kontaktů na lidi, co se o freeware hry zajímají a nějak se v nich angažují. Taky mi dal docela dost penez, když se to sečte za celou dobu, bude v tom slušná sumička.;-) A taky pocit, že tu po mně už nyní něco zůstane, pokud tedy web někdy někdo nezruší (že né Hynku ?!) No násilně mi nevzala nic, já jsem do ní dobrovolně vložil stovky recenzí a článků, kupu názorů, rad a tipů na zlepšení webu, 4 roky času a 3x jsem zapomněl udělat frontu na další den. ;-)



Je něco, co bys chtěl vzkázat na závěr čtenářům a popřát FreeGame.cz (a samozřejmě jejím sesterským webům) do budoucna?


Choďte na náš web, hrajte hry, doporučte nás kamarádům, nic jiného pro nás nebude větší odměnou. PS: za náš rozhovor jsem stihnul napsat a přidat 4 flashovky, tak ať se nikdo z redakce nevymlouvá, že nestihnou pár kousků měsíčně ;-).



Díky za rozhovor!





artman

autor
/ artman

Publikováno: 25.07.2007


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 3 =

DoDoTom68

DoDoTom68 | 10.06.14 v 08:36

Apophis je fiktivní postavou velmi mocného goa'ulda ve sci-fi seriálu Hvězdná brána, takže prezývku si trochu upravil ,ale inak Apophis byl výjimečně silný Goa'uldský vládce soustavy a ty si vládca FREEGAME.CZ a diky za vysvetlenie©

Apofis

Apofis | 10.06.14 v 07:16

DoDoTom68: diky :), je to moje srdcovka, už 11 let! no jestli znáš seriál Hvězdná brána SG 1, tak to je odsud..

DoDoTom68

DoDoTom68 | 09.06.14 v 09:07

Apofis si dobrý , venujeś FREEGAME.CZ veľa času , a ako vznikla tvoja prezývka ©


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce