článek

PeToM Software

PeToM Software

Většina nově vzniklých českých freeware týmů pracuje ve známém Game Makeru. Každý v něm však dělá odlišné hry, které mohou i přes jednoduchost programu překvapit. O to se už od svého vzniku snaží tým PeToM Software známý svou strategií Starosta. Ten se brzy dočká druhého dílu, o kterém něco autoři prozradili v našem rozhovoru. Mimo Starosty se však pracuje i na dalším projektu, ale o něm se společně s představením tohoto vývojářského týmu dočtete až v rozhovoru.

Nejprve představ váš tým...



Tým má tři členy: mě a moje bratrance Michala a Tomáše Kalmanovi. Já jsem zakladatel a leader, a dělám všechno od grafiky až po web. Michal dělá grafiku a sem tam mě pomůže s programem. Tomáš je zatím jen tester ale do následujících projektů (Projekt X) bude skládat taky muziku v mp3... Máme za sebou zatím dvě hry - Louka a Starosta (recenze).













Kdy a jak jste k sobě přišli?



Jak jsem psal, jsou to bratranci, takže jsme k sobě přišli docela snadno. :-) Samotný tým vznikl na konci března 2004. Tehdy už jsem sám dělal malé hry typu Pac-Man, no a pak jsem přišel s návrhem založit vlastní tým. Nakonec jsme schválili název PeToM (Petr-Tomáš-Michal) Software ale zazněly i úchylné názvy jako KaKaNě Studio (Kalman-Kalman-Němec) atd. :))



Co bylo účelem vzniku Petom Software?



To je jednoduché - chtěli jsme dělat pokud možno kvalitní free hry a prosadit se na české freeware scéně. V podstatě nic jiného účelem nebylo.



V čem pracujete?



Pracujeme v Game Makeru. Grafiku děláme taky většinou v GM ale poslední dobou zkouším něco vytvořit v něčem jiném (třeba GIMP 2). Nicméně jsme zvyklí dělat grafiku v GM i když to není nejlepší řešení... Hodně lidí Game Makerem pohrdá, protože se jedná o plně vizuální free prostředí (možnost zápisu čistého kódu je zde ale taky). Taky popravdě ani nevzniklo moc her, které by kdovíjak oslnily. My chceme dokázat opak, tedy že i v GM se dá udělat dobrá hra, a chceme to dokázat na Starostovi 2 a zatím bezejmenném Projektu X.



Kolik času denně dáváte tvorbě her?



Tak 3-4 hodiny, ale když spěcháme například s vydáním nové verze hry, je to klidně 5 hodin i více. Jinak, já to nepočítám. Třeba si jen tak brouzdám netem (Google) a řeknu si: hele, tohle by se hodilo...:-) Teda né, že by jsme jenom kradli grafiku, třeba většina grafiky ve Starostovi je ručně kreslená a dá se říct, že zbytek je z resource packů.



Čím jste se uvedli mezi české freeware týmy?



Naše první hra se jmenovala Louka ale ta nestála za nic. Rychle jsme ji dokončili, zapomněli na ni a začali jsme, někdy v půlce května, pracovat na Starostovi. No a myslím, že mezi české free týmy nás uvedl právě Starosta protože se stal relativně úspěšnou hrou. Proto jsme začali pracovat na pokračování.








Jak to vypadá s vaším bezejmenným projektem - tedy Projektem X?



Projekt X byl možná vůbec naším prvním projektem. Bude to něco na způsob Jagged Alliance (u JA2 jsme všichni tři proseděli měsíce...) Nejdřív jsme na něm přestali pracovat protože jsme měli plné ruce práce se Starostou. Teď dokončíme Starostu 2 a pustíme se do PX naplno...



O čem by tento projekt měl být?



Jak jsem řekl, v ovládání a dalších věcech to bude připomínat Jagged Alliance. Bojovat se zde bude pravděpodobně proti mimozemšťanům jako v UFO Aftermath. Projekt X by měl být typický hlavně množstvím zbraní (více zbraní stejného druhu jako v JA2). Víc informací bude snad o Vánocích. Stanovit přesné datum vydání si netroufám ale bude to tuto zimu (leden/únor).



Jaké bude pokračování Starosty?



Půjde o to samé jako v jedničce - postavit prosperující město. Hodně věcí bude ale změněno. Kampaň bude rozdělena na jednotlivé úkoly, ve hře bude konečně hudba a ovládání bude daleko příjemnější než v jedničce. Budou samozřejmě přidány nové prvky a možnosti. Naším cílem je, aby se Starosta 2 dal hrát co nejdéle (kdo vydržel u jedničky déle než 15 minut musel mít velkou trpělivost...)











Kdy ho hodláte vydat?



Na 100% do 7.11. Takže žádné odklady jako s prvním dílem Starosty. ;-) No a jak už to tak bývá, určitě přijde i nějaká ta nová verze s novými možnostmi ale to znáte ze Starosty 1. :o)



Která freeware hra vás v poslední době nejvíce pobavila?



Dost dlouho jsem vydržel u série Yetisports (všechny díly) a u Plane Arcade. Plane Arcade je podle mě jedna z nejlepších českých freeware v poslední době.



Máte nějaký vzor mezi českými freeware týmy?



Nemám(e) přímo vzor ale dá se říct, že obdivuju týmy, které mají v hrách svůj vlastní 3D engine, na kterém pracují třeba půl roku i rok, a pak vydají hru, která se klidně stane nejlepší freeware roku...



Jaké hry hrajete?



Všechny. Obecně hraju hlavně freeware, podle žánru nejčastěji strategie nebo prostě cokoliv, co se dá hrát.



Co vás baví jiného mimo počítače?



No, nemůžu napsat že nic ale baví nás hlavně počítač...a tvorba her. Ostatní věci ani nestojí za řeč (fotbal - rekreačně :-), hokej atd.)



Chtěli byste tvorbu her jako vaše budoucí zaměstnání?



To ne, spíš bychom se chtěli prosadit na poli freeware a případně zkusit tvořit třeba reklamní hry nebo uspět v nějaké soutěži. Já třeba začínám (ale opravdu začínám) v C++, :-) ale dělat někdy shareware hry - to asi ne. Naučit se pořádně programovat nebo modelovat, dát dohromady ještě větší tým a proslavit se nějakou pořádnou free 3D akcí (vzoru Řež) by taky nebylo špatné...



Co byste vzkázali čtenářům FreeGame.cz?



Nepodceňujte hry z Game Makeru. Problém je v tom, že GM si jako odrazový můstek vybírá většina začínajících a velmi mladých vývojářů, kteří ještě nemají tolik zkušeností. Potenciál GM je mnohem větší. Navštivte náš web www.petom.wz.cz, jinak všechny čtenáře FG zdravim. :))




Blister

autor
/ Blister

Publikováno: 05.11.2004


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

Tom | 15.12.04 v 20:50

A co Hi-Games [www.hi-games.wz.cz]? Ti taky dělají v Game Makeru! Připravují pár her, které nejsou napsané v projektech a jsou celkem zajímavé. Byl bych rád, kdyby se tady objevil jejich rozhovor.

Adam | 05.11.04 v 10:59

A co Workoholic Software? Ti jsou taky dobří a taky dělají v Game Makeru. Jejich stránky jsou www.wsoft.wz.cz a www.kaletoviny.wz.cz.
Bylo by dobrý s nima taky udělat rozhovor, dělají na akčním rpg (prý tam bude i sranda a bojová vozidla).
Tak to bych vážně ocenil.
Jinak - starosta je hra O.K.


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce