článek

PEgi Studio

PEgi Studio

Poznejte člověka, jenž sám tvoří PEgi Studio a je autorem strategie Rybník. Seznamte se s Petrem Ergešim, nadějným vývojářem, který pro nás chystá pokračování této strategie. Tvoří ve známém Game Makeru, v němž už pár českých autorů dokázalo takřka nemožné. Přidá se k nim i Petr? Přečtěte si rozhovor, podle něhož si můžete udělat vlastní úsudek a přečíst si o dílech, které pro vás chystá.

Můžeš se nám pro začátek trochu představit?



Jmenuji se Petr Egreši, je mi 18 let. Bydlím v pěkném městečku Litoměřice na severu Čech. Oblíbené jídlo u mne vyhrávají brambory s kuřetem či svíčková. :o) Chodím na místní gymnázium. V kategorii oblíbené sporty u mne s přehledem a velkým náskokem vyhrává fotbal. V hudbě zase nepříliš známá alternativní muzika. Moje první PC byla stará dobrá 482dx2 66MHz, následovalo AMD K-5 100MHz, poté příšerný Celeron 400 MHz ze kterého jsem co nejdříve přešel na nynější AMD Athlon XP 1700+, které již však taky značně výkonostně pokulhává. :o)



Na čem právě pracuješ?



Konkrétně mám krátkou pauzičku, ale již mám na papíře několik zajímavých titulů. Mám již spoustu nápadů a vylepšení do nejnovější hry Rybník takže se čtenáři možná dočkají druhého dílu. Po neúspěšném vytváření FIA F1 Manageru se ho pokouším udělat zcela znova včetně grafického znázornění během závodu-plánuji pro začátek opětovné vydání jednoho závodu, ale to mělo být tajemství. :o) Největší překážkou je stále, že tvořím sám program i grafiku. Mezi další připravované hry by šli zařadit závodní hry Motokáry a PEgi Challenge - které zatím po špatných zkušenostech při dělání více projektů najednou zůstanou asi jen v šuplíku. :o)



Chystáš něco i pro Becher Game 2004?



Pro Becher Game zatím nic nechystám, zatím totiž necítím jedinou malinkou šanci na úspěch. Původně jsem měl v plánu pro BG vytvořit závodní hru (PEgi Challenge), ale nestihl bych do termínu vše co jsem na hře plánoval. Možná příští rok...



Na jaké hry se převážně zaměřuješ?



Zatím jsem nenašel ještě škatulku, do které bych se mohl zařadit. Hry vytvářím podle momentálního nápadu. Určitě ode mne ale neuvidíte RPG či adventuru. Nejlépe se mi asi tvoří strategie či jim podobné hry. Zatím velkým snem zůstává dodělání FIA F1 Manageru.












V čem tvoříš?



Jsem jedním ze členů stále se rozšiřující české GM (Game Maker) komunity. Jde o vcelku jednoduchý program pro tvorbu her od nizozemského autora Marka Overmarse. Hry v něm dělám již rok a půl a stále přicházím na nové věci díky nimž mohou být hry opět o trochu lepší.




Která hra se ti podle tebe nejvíce povedla?



Nejvíce si vážím Rybníku (na Vašem serveru již recenzovaným), poněvadž jsem nad ním strávil 3 měsíce a dokončil ho. Ohlasy na něj byly dosti uspokojivé což pro autory freeware je asi jediné ocenění, kterého můžou dosáhnout. S odstupem času musím ale přiznat, že hru jsem vydal velmi brzo což se projevilo několika hrubkami ve hře za které se omlouvám. Příště to snad bude lepší. :o) Musím říct, že ani Octopus nebyl počtem stažení (přes 12.000) pro mne zklamáním.











Máš mezi českými freeware týmy nějaký vzor?



Mezi týmy konkrétní vzor nemám, ale nesmím zapomínat na Petra Vašíčka s dnes snad již legendárním fotbalovým manažerem CSM.



Která česká freeware hra tě nejvíce zaujala a proč?



Nejvíce mě zaujalo právě CSM, to bylo u mne dlouhé roky na prvním místě mezi top10 freeher. Nejvíce se mi na něm líbí propracovanost týmů nejrůznějších lig. Momentálně mne žádná česká freewarovka neoslovila natolik, abych u ní trávil opakovaně více času.



Kolik času denně věnuješ počítači?



Počítači denně odevzdávám aktivně tak 3-4 hodinky, někdy míň někdy víc :o) Jiné je to ovšem když pracuji na nějaké hře, která je již ve finiši, to u toho “skejsnu“ i 6 hodin Jinak PC používám především k poslechu hudby a na internet.



Jaké máš plány do budoucna?



Tvorbou her se tedy určitě živit nechci, ale je to velmi zajímavá práce a uznávám lidi kteří se s ní dokáži živit. Můj cíl je nyní dostudovat střední, snad i vysokou školu :o). Pracovat bych chtěl spíše jako ekonom či se uplatnit v turistickém ruchu či zahraničním obchodě.



Jaké hry rád hraješ?



Zde je odpověď jasná: fotbalové manažery (FSM,CSM,CHM) :o). Jinak si rád zahraji strategie (SS2, Warcraft, SimCity), formule a pokud je nějaká síťová akce tak samozřejmě CS a DODa další střílečky. :o) Nelákají mě však adventury či nějaké hopsavé arkády.



Chceš něco vzkázat čtenářům FreeGame.cz?



Aby k nám, autorům byly trochu shovívavější pokud zrovna hra nevyjde v termínu. Pokud se jim líbí nějaká hra tak ať napíšou autoru nějaké nápady, rady či pochvaly. Nic nepotěší víc než ochota hráčů spolupracovat s autory. Jinak jim přejí další dobré freewarovky, hlavně z českých luhů a hájů. Jo a hezký den :c). Čaues




Blister

autor
/ Blister

Publikováno: 23.08.2004


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =