článek

Pear Softwares

Pear Softwares

Tým dvou mladých lidí říkající si Pear Softwares je znám především díky svým freewarovým počinům. My vám nabízíme zajímavý rozhovor, v němž se dozvíte něco o jejich novém chystaném projektu, ale i o hrách předešlých a nakonec i o nich samotných.

Stručně se nám představte. Na jakých projektech jste se podíleli, odkud pocházíte, vaše koníčky atp. :-)



Jsme malý a mladý tým vývojářů pracující na freeware projektech (děláme jak hry tak programy). Tím malý myslím opravdu malý, jelikož jsme dva - Maty a Folťas - , pocházíme ze středních Čech a našimi koníčky je programování a všechno okolo tvorby her (a samozřejmě taky pěkný holky ;)). Začali jsme v roce 2001, kdy jsme vytvořili první prezentaci v powerpointu, později jsme přešli na html a skončili u Visual Basicu a Flashe. Z našich projektů stojí za zmínku hlavně strategická hra Pyramis a akční Sublunar Wars.



S jakými ohlasy jste se setkali, respektive líbí se vaše hry?



Folťas: No vlastně možná i s kladnými. Ohlasy typu "špatný" se nám zatím vyhejbaj (teda krom hodnocení naší hry Dobyvatelé od Ing. Jiřího Svatoně na serveru Stahuj.cz)... Jo a taky Kahi z FG není moc spokojenej... ;)



Maty: Ohlasy na naše hry jsou docela slušný, ale rozhodně to není jen chvála... Občas dokonce dostaneme i mail, že jestli máme svědomí, tak s tvorbou her okamžitě přestaneme. Ale člověk to nesmí brát moc vážně - to bysme jinak dávno skončili. :-)



Na čem momentálně pracujete?



Pracujeme na pokračování celkem úspěšné hry Pyramis, tentokrát to ovšem nebude jen placatá hra ve které můžete stavět jen na určitých místech a dělat určené věci, ale hra ve které má člověk volnost a neomezené možnosti (trochu přeháním :). Bude to celkem standartní strategie ve stylu Age of Empires.












Na kdy plánujete dokončení Pyramis 2?



No tak to je ve hvězdách. :) Ne, myslíme si, že bysme to mohli zvládnout do roka a do dne. ;) Ale něco se stane, pak se něco nestane, pak něco nastane a hra se může klidně svézt do propastí budoucnosti... Budeme se snažit to udělat co nejdřív, ale rozhodně ne na úkor kvality!



Na jakých technologiích bude tato hra postavena?



Bude to naprogramovaný ve VB a grafika dělaná v 3D studiu Max. Postaveno to bude naší specialní technologii s velmi velkým urychlením a doufáme, že to bude běhat i na starších strojích - jako Pentium III.



Děláte i něco jiného kromě her? Třeba programy atp.?



Folťas: Jo nějaký užitečný prográmky jsme stvořili... Mezi ně se řadí asi nejvíc CodeMaster - kóduje a dekóduje jakékoliv soubory - dále pak třeba PearMP3Player a spousta různejch věcí, který nám urychlujou práci...



Maty: Jo, Codemaster se stal celkem oblíbeným a už jsme dělali i pár specialních verzí uživatelům na míru.



Jak jste se vůbec dostali k počítačům?



Folťas: No tak můj první compík bylo Pentium 75 MHz, který jsme měli doma (asi od roku 96) a furt se čím dál tím víc stávalo mým majetkem. Časem jsem ho přestěhoval do svýho pokoje a začal jsem na něm po nocích kutit PowerPointový prezentace... Připadal jsem si jak Pán Světa - všechno bylo totiž v mojí režii. :)



Maty: Já osobně sem dostal první počítač v roce 1998 a potom to semnou začalo jít z kopce. Nejdřív jednoduché upravování webových stránek, pak jejich výroba a tak to šlo pořád dál a takhle sme skončili, zatim. :-)












Jak vás napadlo, že budete tvořit hry?



Folťas: To přišlo samo, jako blesk z čistýho nebe... Jednou (asi tak kolem roku 2001) jsme si prostě řekli, že uděláme hru, no a tak jsme to rozjeli (mimochodem - ta hra nikdy nespatřila světlo světa, protože jsme jí zálohovali po disketách no a znáte co dokážou diskety. :))



Maty: Jednou jsme si sedli a řekli si, že by bylo dobrý vytvořit něco co by nebavilo jenom nás ale i ostatní, a tak to vzniklo..



Kolik času tak denně strávíte u PC?



Maty: Hodně, od 4 do 9 hodin - to je podle mě dost.



Folťas: Tak čtyřiadvacet hodin denně je můj průměr. ;)



Máte na freewarové scéně svého favorita?



Folťas: Já nedávno viděl hru Plane Arcade od 3D games a byl jsem z ní unešenej... Ale jinak myslím, že je tu u nás v republice dost nadějnejch týmů a hlavně jich neznám ani polovinu, takže moc nevím...



Maty: Mě se taky celkem líbí ...



Kterou hru naopak nesnášíte?



Folťas: Nechci urazit, ale většinu her dělanejch v GameMakeru... Nemám ten prográmek rád... Musim ale připustit, že sem jednou hrál nějakej titul dělanej v GM a nezdálo se mi to zase tak špatný… na jméno si už ale nevzpomenu. :(



Maty: Nemam žádnou konkrétní, ale v podstatě všechny bezduchý klony jekékoliv hry, které dostanou hodnocení pod dvacet procent..



Co byste chtěli závěrem vzkázat našim čtenářům?



Folťas: Milé čtenářky a milí čtenáři, mějte se rádi, šiřte mír a navštěvujte náš web http://pear-softwares.wz.cz!



Maty: Hrajte free a buďte free... A promiňte za naši gramatiku a některá nespisovná slovíčka! :-)



Děkuji za příjemný rozhovor.




Martin

autor
/ Martin

Publikováno: 20.11.2004


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

Starostovi | 26.11.04 v 20:30

Seš "OutOfDate"

Valaja | 25.11.04 v 16:06

Jaké požadavky potřebuju na Starostu 2 ? Mám Pentium 2

maty | 20.11.04 v 21:11

Ne, neni je dělanej v jednom celkem ucházejícím prográmku a určitě to neni konečná verze...

Kahi | 20.11.04 v 16:29

LoL, jsem slavnej. :)
Jinak ten písek v novým Pyramisu je taky z 3d maxu? :(


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce