článek

Michal Zubalík a nejstarší hra světa

Michal Zubalík a nejstarší hra světa

Hra Go je nejstarší desková hra na světě. V současné době má miliony příznivců. Dokonce se konají turnaje. Jeden z posledních, které se v poslední době konaly, proběhl i ve Frýdku - Místku. Oslovili jsme tedy jednoho z pořadatelů a zároveň také hráčů, pana Michala Zubalíka.

Jak dlouho už se u nás hra Go hraje, Macu. Čtenáře jistě zajímá historie.



No, úplné začátky nejsou známy, ale první zmínky na našem území jsou kolem šedesátých let 20.století.




Co vlastně znamená název Go?



Je to název hry, který se nepřekládá.




Jaký je smysl hry? Je to jenom hra nebo má nějaký filozofický podtext?



Podtext, neboť se může pravidly hry řídit i v normálním životě. Člověk pozná sám sebe z určitého úhlu pohledu, např.: zda se nebojí vstoupit do boje, zda zvažuje před každým tahem kde hrát. Toto se může odrazit později i v osobním životě.



Víš, proč vznikla? Co bylo cílem?



Tak to bohužel nevím, proč hra vznikla. Ohledně tohoto není nic dochováno.




To je určitě škoda, spoustu z nás by zajímalo, z jakého důvodu vznikla a kdo byl jejím zkladatelem. Pověz mi, kdo vítězí? Lepší stratég nebo ten, který je ochoten zariskovat?




O vítězi partie GO zdaleka nerozhoduje jen logické myšlení či IQ hráče. Stejně tak důležitá je vytrvalost, schopnost vcítit se do myšlení soupeře, intuice, schopnost zkrotit své emoce, ale také rozhodnost, důvtip a někdy i štěstí. Na konci partie vyhrává ten hráč, který na desce získal více bodů.



Můžeš nám aspoň ve zkratce popsat, jak se hra hraje, základní principy a cíle?



Go má velice jednoduchá pravidla. Během několika minut se je naučí i malé děti. Dva hráči střídavě pokládají hrací kameny na desku, která vypadá jako čtvercová síť. Cílem je ohraničit si co největší území a zároveň obklíčit co nejvíce soupeřových kamenů.




Prozradili jsme čtenářům, že ty sám Go hraješ. Jakou dobu u něj strávíš?




Snažím se co nejvíce času, ale každý týden máme sraz v čajovně ve Frýdku-Místku kde se scházíme a hrajeme.









Vím, že jsi říkal, že se Go naučí i malé dítě, ale přesto, dokázal bys s jistotou říci, pro jaké věkové kategorie je určena?




Je určena pro všechny věkové kategorie. Říká se, že nejlepší je začít vyučovat GO děti v době, když už se nesnaží dávat kameny do pusy.




To je jistě zajímavý názor pro maminky, které se snaží, aby dítě nic nestravitelného nespolklo. Doufám, že si vezmou ponaučení :). Ale dále, víme, že Go pochází z Japonska, víš, odkdy se datuje jeho úplný vznik?



Go nepochází přímo z Japonska. Tato hra vznikla před 4 až 5 tisíci lety v Číně, odtamtud se přesunula do Japonska, odkud se celosvětově rozšířila.




A já jsem si pořád myslela, že vznikla přímo v Japonsku. Možná, že z toho vyplývá i odpověď na mou další otázku, prozraď, co je na hře Go tak fascinujícího?




V GO existuje nepřeberné množství tahů a variant jak hrát, odhadem je těch možností 10[na]800, coz je oproti šachům, které mají přibližně 10[na]210 možností opravdu hodně.



Sám jsi nedávno vypomáhal na mistrovství republiky ve Frýdku-Místku, můžeš nám říci podrobnosti?




Samotné mistrovství začínalo 23.10 a končilo vyhlášením 28.10. Zde hrálo 10 hráčů. Hral se systém každý s každým. O víkendu potom byl ještě doprovodný turnaj na kterém se účastnilo 46 hráčů.




Smíme znát jméno vítěze?



Vítězem se stal Jan Hora z Prahy.



I freegame se připojuje ke gratulaci. Takže už víme, jak se hra hraje, že je nejlépe začít děti učit, když ví, že si nemají kámen strčit do pusy. Jaký je tvůj osobní názor, je lépe hrát proti počítači nebo proti skutečnému hráči?



Určitě proti hráči, neboť je tam ten kontakt se soupeřem.



Možná je následující otázka trochu filozofická, ale neodpustím si ji: Proč tě to tolik baví?



Každá hra, kterou hraji, je naprosto jiná a vyvíjí se.



Myslíš, že je to tzv. návyková hra?



No, záleží na typu lidí a jak se k tomu postaví, zda je človek takový, že rád objevuje nové varianty, tak ho to určitě chytne.



Znáš nějaké zdroje, odkud by se Go mohlo stáhnout? Mám na mysli freeware :)



www.britgo.org. Na této stránce je mnoho programů, které umožnují hrát po internetu nebo i s počitačem.



Komu bys hru doporučil?



Všem, vyzkoušením se nic neztratí.




Vřele děkuji za skvělý rozhovor. Určitě to v budoucnu také vyzkouším. Jak víš, na naše stránky chodí stovky lidí, co bys vzkázal našim čtenářům?



Určitě si to zkuste zahrát. Pravidla to má jednoduchá. Na adrese www.goweb.cz najdete seznam klubů a míst, kde se hráči scházejí, případně další kontakty...





Abychom neohrozili autorská práva, obrázky naleznete na výše uvedných adresách. Perex obrázek je stažen ze stránek wikipedie




Margueritte

autor
Lenka Skanderová / Margueritte

Publikováno: 10.01.2008


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

DoDoTom68

DoDoTom68 | 12.06.14 v 07:41

Hra Go je najstaršia stolová hra, ktorá ma však vôbec nazaujala©

Eracle | 02.09.09 v 15:11

Go - nejstarsi dochovala deskova hra na svete - vznikla 4. - 5. tisicileti pred nasim letopoctem... V Asii (Cina, Japonsko, Korea)


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce