článek

Martin Demiger - Martin

Martin Demiger - Martin

Po minulém, nezávazném, rozhovoru s „členem FreeGame.cz“ se zrodil menší nápad, a to postupně vypovídat jednotlivé šéfredaktory, kteří denně pomáhají tvořit obsah jak hlavní FreeGame.cz, tak i sesterských webů. Nyní přišel na řadu Martin Demiger. Zajímavá vás, čím vším si musel tento jedinec projít, aby se dostal až na post bosse FreeJavy.cz? V tom případě čtěte dále.

Martin Demiger, člověk, kamarád, který začínal na našem serveru jen o několik měsíců později než já. A postupně to vypracoval až na post šéfredaktora FreeJavy.cz - zatím nejmladší ze sesterských webů FreeGame.cz. Jaká byla jeho cesta na vrchol, popř. na čem všem se Martin dnes podílí? Odpovědi vám prozradí několik následujících řádků.



Takže Martine, již nějakou dobu působíš jako šéfredaktor FreeJava.cz serveru... Než se k tomu dostaneme, trochu odbočíme. Můžeš čtenářům prozradit, jak dlouho se věnuješ psaní a co tě k tomu vlastně přivedlo?


Martin: Cesta až sem na FreGame byla u mě docela zajímavá. :-) Nejdřív jsem zkoušel něco vlastního a zhruba rok mi to vydrželo, když jsem psal na svůj server www.pcgames.cz (dnes již nefunkční). Šlo o stránku zabývající se čistě hrami na počítač, ty freewarové nevyjímaje. Po tom, co byl server zrušen (rok 2003?), logicky přišel čas najít si jiné působiště… nějakým způsobem jsem se dostal na konkurenční FreeHry.cz, kde jsem vydržel zhruba půlrok. Pak ale došlo k několika menším neshodám s vedením, a tak jsem se naštval a odešel na FreeGame. Nelituji :-) V současné době se kromě FreeGame, respektive její mobilní sestřičky FreeJavy, věnuji také magazínu Doupě a Doupě.cz, výrazně se podílím také na chodu časopisu PlayUp, kde mimochodem spravujeme s FreeJavou sekci her zdarma :-) A ještě abych odpověděl na tvoji otázku, co mě k tomu vedlo – nevím. Vážně; sám jsem o tom nedávno přemýšlel… Možná proto, že mám rád výzvy. A těch poskytuje takhle branže celkem dost - stále se je kam posouvat a co zlepšovat.





Pokud si dobře vzpomínám, na Freegame.cz si nastoupil zhruba 4 měsíce po mě, takže jsme začínali zhruba stejně. Cítíš sám na sobě/FreeGame.cz určitý pokrok?


Martin: Pokroky samozřejmě cítím, není přece možné, aby se někdo za zhruba tři roky, co jsem na FreeGame, nezlepšil. Hlavně ale doufám, že posun k lepšímu cítí čtenáři. Co ale vím určitě, je že se výrazným způsobem (a k lepšímu) změnila celá FreeGame. A nemyslím tím jen co se designu týče. Spustili jsme několik dalších sesterských webů (Flashovky.cz, Freejava.cz) a denně vydáváme 12 her. Navíc máme kompletně web přeložen do angličtiny, díky čemuž momentálně čelíme nové výzvě – návštěvníkům ze zahraničí. A jak už jsem říkal, výzvy jsou to, co mě žene vpřed…


Pojďme se tedy trochu věnovat FreeJave.cz.. Můžeš tento server v několika větách charakterizovat? Například čtenářům, kteří ještě neměli tu čest tam zavítat...


Martin: FreeJava.cz je jediný server v ČR, který pravidelně přináší recenze freewarových mobilních her. Každý den jedna nová hra, celkem už skoro dvě stě titulů – to vám nemůže nabídnout nikdo. V poslední době se nám navíc daří uspokojovat i majitele PDA a alespoň jednou do týdne přinést nějakou povedenou aplikaci. Upřímně doufám, že FreeJavu brzy objeví řada nových návštěvníků. Jsme pár měsíců po spuštění a zdaleka ne všichni příznivci mobilních her o nás vědí. Děláme ale všechno proto, aby se to změnilo.








Chystají se nějaké změny do budoucna, anebo vše už poběží ve stávajícím provedení?


Martin: Žádný web, který chce být úspěšný, nemůže zůstat beze změn. Bylo by bláhové očekávat, že situace zůstane několik let neměnná a vy nebudete muset vyvinout ani špetku snahy. Na FreeJavě je progres myslím patrný velice dobře. Začali jsme hrami čistě na Java platformě, ale nyní pravidelně nabízíme ke stažení i aplikace, a co je hlavní – nejen v Javě. Na své si přijdou i majitelé operačních systémů (Symbian, Windows Mobile…), kteří se nám často ozývali a prosili, ať na ně nezapomínáme. Touto cestou bych rád poprosil o to, aby čtenáři v tomto pokračovali – a kdykoliv se nám ozvali, ať už mailem nebo do diskuze pod jakýmkoliv článkem.


Vím na tebe, že si aktivní i v oblastech, které se netýkají přímo psaní.. Takže se zeptám velice jednoduše, co tě kromě psaní vlastně ještě baví? :)


Martin: Psaní beru jako práci jasně danou – dostanete článek, příp. téma a máte o něm napsat určitý počet znaků za něž dostanete předem známou částku. Mnohem víc mě ale v poslední době baví práce, kde zdaleka ne všechno je předem jisté. Proto jsme se zhruba před rokem a půl s kolegou nosim (šéfredaktor Flashovky.cz) rozhodli udělat několik vlastních, menších projektů, které se budou zabývat úplně něčím jiným než hrami. Jako vůbec první vznikl server o ubytování Nadovču.cz, pak jsme stáli u zrodu jednoho menšího e-shopu s kosmetikou a v současnosti rozjíždíme server o hudbě HudbaZdarma.cz…








Vidím, že toho je opravdu hodně.. Máš ty sám trochu volného času pro sebe?


Martin: Je toho vážně hodně. Ale díky tomu, že jsme dva, se to dá vcelku obstojně stíhat. Času rozhodně nemám moc, když si mám ale vybrat, jestli prosedím večer u počítače, nebo půjdu ven s kamarády, tak neváhám ani vteřinu a jdu ven. :-)


A závěrečná otázka, chceš něco popřát čtenářům FreeGame.cz a jejich sesterským webům do budoucna?


Martin: Jasně! Rád bych našim čtenářům popřál víc Hynků Žalčíků a Radků Tomášků... jedině tak nezůstane "pouze" u dvanácti her denně. :-)




artman

autor
/ artman

Publikováno: 13.07.2007


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

A. | 14.07.07 v 12:30

Ale na ty prvni vypadas dobre.

A. | 14.07.07 v 12:23

Klido ti fotku poslu,jestli ti ovsem nevadi, ze jsem holka:) ne dobry, uz toho necham. :)

Martin | 14.07.07 v 10:12

Drazi Anonymove, znate vubec vyznam slova "buzik"?

Budu rad, kdyz mi poslete Vase fotky - at se na nejake opravdove buziky muzeme podivat :) (mysleno buzerant od slova buzerovat, nikoliv buzerant od slova teply)

B. | 14.07.07 v 09:15

Nejen na tý poslední fotce. Taky nic ve zlým, ale je to fakt!!

A. | 13.07.07 v 13:57

na ty posledni fotce vypadas jako buzik. Nic ve zlem:)


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce