článek

Kurator

Kurator

S Kuratorem jsem si povídal jednak o jeho aktivitách na vývojářské freeware scéně, padla ale řeč i na jeho osobní internetové projekty či záliby jako takové. Zajímá vás Kuarotorův pohled na věc a současnou situaci kolem jeho projektů (310. Czechoslovak Squadron, Stalker: Alternative)? Pak neváhejte a čtěte dále.


Ahoj Kuratore, nejdřív se nám prosím představ…



Jsem studentem střední školy a právě ukončuji čtvrtým rokem studia na Střední Umělecké škole obor Design. Převážně mě lidé na internetu znají pod nickem Kurátor.



Na internetu toho děláš poměrně dost – vedeš server CyberLeague.cz, zabýváš se vývojem hry Stalker: Alternative, máš vlastní vývojářský tým Refraktory Games, píšeš pro server SvetFantazie.cz, zapomněl jsem na něco?



Ano, pracuji se svým bratrem ještě na našem společném webdesignerském studiu. Převážně zde tvoříme webdesign, programujeme webové stránky, tvoříme grafické práce apod. Dále také hraji aktivně multiplayerové hry.



Sama se vnucuje otázka jak to všechno vlastně stíháš? Máš čas i na ostatní aktivity, nebo pořád jenom dřepíš před monitorem? :-)



No čas moc na jiné aktivity není, ale to neznamená, že celý den dřepím před monitorem. Převážně končím každý pracovní den v pozdních odpoledních hodinách, kdy teprve přicházím ze školy, proto bych měl říci že spousta lidí s kterými spolupracuji mi hodně pomáhá, což mi ulehčuje práci a já jsme jim velice vděčný.



Která z tvých aktivit je pro tebe prvořadá a proč?



V současné době mám nejvíce práce s rozvojem cyber herní ligy. Tento můj projekt se diky téměř 7 měsíční píli prodral mezi největší české herní ligy. Kupodivu jsem zjistil, že takto rozsáhlý projekt nelze vést v jedné osobě, a tak zde velkou roli hrají zase mí přátelé a spolupracovníci, bez kterých by projekt nevzkvétal jako dnes.



Refraktory Games




V neposlední řadě vedeš také vývojářský tým Refraktory Games, jak si se k tomu dostal?



No tohle je velice dávná historie. Již od pěti let, kdy jsem dostal první počítač jsem byl uchvácen a pohlcen hraním. Jednoho slunečného dne jsem přišel na to, že ty hry někdo musí vytvářet :-). Ve 13 letech jsem na internetu našel prográmek na tvorbu textových her, tak jsem to zkusil a vytvořil první svou hru, která sice nestála za nic, ale pocit jsem z toho měl dobrý. Jak čas plynul, tak i má touha tvořit pořádné hry byla větší a větší. Na střední škole mě kamarád zasvětil do tajů 3D grafiky a tvorby ve flashy a tehdy jsem přišel na nápad zkusit udělat první pořádnou hru ve 3D renderované grafice.



Jak se to má s týmem nyní? Moc slyšet o něm není, přesto od tebe vím, že jste stále velice aktivní…



No navenek tým působí hodně neaktivně, co si budeme vykládat :-), uvnitř se ale stále něco děje a vytváří. Neustále již téměř 2 roky pracujeme na našem “revolučním“ leteckém simulátoru, který doznal mnoha změn, které nyní nebudu příliš rozebírat. Pravdou ale je to, že na 310. Czechoslovak Squadron souběžně vyvíjíme technologii pro naše budoucí projekty, tudíž se neustále něco testuje, zkouší a vývoj jde hold pomalu :-).








Kolik vás je nyní v týmu Refraktory Games? Jsou nějaké změny?



Ano, změny v kolektivu jsou. Převážně jsme zužili okruh lidí, abychom utužili kolektiv, a aby komunikace byla snadnější a přehlednější. Nyní hledáme pomocného programátora, který by vypomáhal s technologií a efekty do enginu. Zájemci ať píší na refraktorygames@email.cz .



Nejvíce mě zajímá, jak je na tom právě již zmiňovaný letecký simulátor 310. CS?



Simulátor se nachází v ranném stádiu vývoje tzn. máme přibližně hotový koncept, engine, fyzikální model a část grafiky. Další informace poskytnout bohužel nemůžu, neboť jsme dostali určité nabídky, které by mohli projekt protlačit na komerční scénu, takže ještě uvidíme :-).



Vy ale pracujete ještě na adventurách Henry a Xixi. Ty jsou na tom jak – pracuje se na nich?



Bohužel musím oznámit, že na Henrym se nepracuje. Nejde o to, že by na něj nebyl čas, ale s touto hrou jsme měli velké ambice a po stránce konceptů, návrhů lokací hra neodpovídala kvalitám jaké bychom si představovali. Koncept ovšem nezahazujeme a určitě se k němu vrátíme. Druhý projekt XiXi vzniká ve spolupráci externích lidí a vývoj se zde chylí již k samotnému konci :-).



A plány do budoucna? Počítáš ve svém dalším životě s Refraktory Games? Vím, že uvažujete o komerčním prodeji 310. CS – jak to tedy vypadá?



No do budoucna jsou plány velké. Každopádně nechceme být jen druhořadým týmem, ale chceme se stát vývojářským studiem, které si na své projekty dokáže vydělat.



Stalker: Alternative




Ty jsi se ale rozhodl udělat si také svojí vlastní hru, bez Refraktory Games. Proč to?



No jelikož tvořím v programu blender a v Refraktory Games se tento program skoro nepoužívá na tvorbu her, tak jsem v herní komunitě „Blenderistů“ našel pár lidí, co se spolu se mnou pustilo do tvorby hry pro soutěž na serveru stalker-portal.net.



Jak si na tom s vývojem právě teď a kdy se hry dočkáme?



Blender je jednoduchý program, tudíž má již hra skoro všechny aspekty hotové (UI, levely, grafika). Zbývá jen to seskládat a bude to.








Hra je kompletně tvořena v Blenderu, jaký na něj máš názor?



Blender je mocný program :-), i když nás v mnoha věcech omezuje, tak je velice komplexně pojat a obsahuje nejen nástroje pro tvorbu 3D grafiky a animace, ale také je jeho základní součástí propracovaný herní engine s dvěma fyzikálními modely. To myslím mluví za vše.



CyberLeague




Vraťme se ještě ke Cyber lize. Jak si se k tomu vlastně dostal a co si pod tím má hráč představit?



K vedení jsem se dostal tak, že jsem tento projekt založil, a tudíž jsem od začátku jeho hlavní součástí. Tato liga vznikla převážně za účelem zacelit díru na českém internetu. Hlavní myšlenkou je vytvářet ligu od hráčů pro hráče. Všichni se mohou podílet na rozvoji a kdykoliv přijde někdo se zajímavým nápadem na vylepšení, tak pokud bude mít hlavu a patu, tak se jím budeme určitě zabývat.


Co všechno obnáší vést server CyberLeague.cz? Jaká je tvoje každodenní práce?



Nejdůležitější je komunikovat každý den s adminy a hráči (cca tak hodina na ICQ). Dále zjišťuji chyby popřípadě upravuji nesrovnalosti v zápasech, tvořím grafiku podstránek a hlavně se snažím, spolu s managery, shánět sponzory.



Jak se server vyvíjel? A jaký na něj máš názor teď?



Projekt existuje od března 2006 a brzy oslaví první své výročí. Za tu doby jsme na projektu udělali hodně práce a v posledním měsíci se opravdu těší velké oblibě. Jestli to tak půjde dál, tak si myslím, že zanedlouho se můžeme dostat i na špičku
„A“ lig.



A co plány do budoucna, můžeš nějaké prozradit?



Do budoucna chci, aby projekt rostl a rozvíjel se. Budeme určitě všichni chtít, aby si na sebe dokázal vydělat. Již ke konci roku bychom chtěli pořádat velké LAN finále s množstvím zajímavých cen… Naši dlouhodobou strategii bych nerad odhaloval.



Návštěvnost serveru není nejmenší, počítáte v budoucnu i s komerčním zaměřením stránek nebo budete i nadále dělat web hlavně pro zábavu a pro hráče?



Čistě komerční zaměření to bych si netroufal říci. Určitě by liga ztratila na oblibě. V první řadě chceme všechny vydělané peníze obratem vracet zpět…



Ostatní




Ty jsi ale především grafik. Děláš ještě stále grafika k Narcovu DeMorte? Mimochodem, jak je na tom po vývojové stránce právě DeMorte? Pracuje se na hře?



No blíže bych nechtěl o DeMorte více říkat. Ne že bych nechtěl, ale hold nemůžu :-).



A co server Svět Fantazie? Ještě stále tam přispíváš coby redaktor?



Mou hlavní prioritou je Cyber liga a částečně i Refraktory Games, tak již pomalu přestávám mít dar psát poeticky i kultivovaně :-).



Je něco, co by si chtěl čtenářům Freegame vzkázat?



Rozhodně bych chtěl všechny upozornit, že není jednoduché vést tolik projektů najednou, proto v prvé řadě děkuji všem lidem co mi pomáhají a spolupodílejí se na všech projektech, které jsem založil. Čtenářům chci říct jen jediné. Zůstaňte věrni Freegame, jako oni vám.




Nosi

autor
/ Nosi

Publikováno: 01.02.2007


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =

sparky | 30.04.07 v 10:26

navstivte web http://www.universal.euweb.cz/ thx

sparky | 30.04.07 v 10:26

navstivte web http://www.universal.euweb.cz/ thx a kouknete se na ty lami tam :-D


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce