článek

Gagabunch - vývojáři na Android

Gagabunch - vývojáři na Android

Opět se utvrzuje můj názor, že člověk z herní branže (ať už se jedná o vývojáře, hráče, nebo novináře) musí být tak trošku blázen – samozřejmě do toho, co dělá. Přinášíme vám rozhovor s partičkou nezávislých a nadšených vývojářů pro platformu Android, protože, řekněme si upřímně, tento operační systém má velký potenciál a… je zkrátka super. Takže pokud vás zajímá, jak to může při vymýšlení nových her a aplikací vypadat a jak to takříkajíc chodí, čtěte dále. Takové téma u nás ještě nebylo!


První otázka je nasnadě, můžete se nám prosím představit, povědět něco o Gagabunch a jak jste se dali dohromady? Zkrátka co jste zač :) (kolik členů, kdo je kdo, odkud jste a tak)



Jsme 3, je nám přes třicet a jsme z Brna. Potkali jsme se v hospodě u piva, ale v zásadě jsme slušní kluci. Roman se stará hlavně o programování, Tomáš si kreslí dokola ty svoje čáranice, pak to scanuje a Filip si doma mlátí do kastrolů, nahrává to a pak je z toho hudba.



Co to znamená být indie vývojář? A ve vašem případě vývojář her a aplikací pro android? Je to třeba v něčem specifické?



Tak jsme si našli na googlu co to znamená být "indie vývojář" a fakt, to jsme my. Takže: není to sranda. Každý máme svoje zaměstnání, které nás živí. Vyvíjíme ve volném čase a teď si představ, že máš do toho třeba ženskou...





(zkusil jsem si to představit a opravdu nebude to nic jednoduchého – pozn. autora)



Jaké je vaše dosavadní portfolio a pracujete teďka na něčem?



Máme teď v portfoliu free a plné verze her Tic Tac Toe a HeliX. V současné době vyvíjíme další kousek a bude to naprosto úžasná záležitost s vynikající grafikou a úchvatnými zvuky, fakt! Víc zatím neprozradíme :).



Jak se to stane, že se hra ukáže vaše na android marketu? Lze tento proces nějak sledovat?



V zásadě to je snadné. Stačí vyvinout hru (smích), zařídit si u Google vývojářský účet a zaplatit poplatek (25$.). Pak hru uploadujete a můžete se kochat stahovaností nebo připomínkami uživatelů (nejlepší jsou ty v češtině, to by se jeden smíchy potrhal. Čínština a japonština taky stojí za to, příjemně se na to kouká)





Snad nezacházím moc do detailů „androidové kuchyně“. Ale co všechno například potřebujete, když vytváříte nějakou hru?  A jak něco vytváříte?



Tak zaprvé potřebujeme nějaký fakt dobrý víno a nějaké pěkné ženy. Pak je na řadě motivace, inspirace, herní koncept a takové ty věci kolem.  A pokud Tě zajímají programy, tak se dá vyžít s pomocí free software (až na hudbu. Tam bohužel ne).



(Nejčastější) problémy při vývoji her na OS android?



Za nejčastější problém považujeme nedostatečnou dokumentaci pro programování a guláš vznikající různým řešením těch stejných problémů v různých verzích OS Android. Naštěstí už ale většina telefonů má OS 2.x, takže už nejsou takové problémy jako dřív. Za druhý problém považujeme nemožnost založit v ČR u Google vývojářský účet pro placené aplikace.



Co nějaké soutěže, media, propagace? Jak je to s androidem v této sféře?



Soutěže. O těch nám nemluv. Zúčastnili jsme se zatím jen jedné a její pořadatele přejedu bagrem, až je potkám. Na propagaci není čas, přece jen máme každý svoje zaměstnání. A náš první mediální pokus jsi Ty, Dominiku! :-).





Zleva: Filip (hudba & zvuky, programming), Tomáš (grafika), Roman (programming a plyšoví medvídci)



Máte nějakou radu pro další vývojáře „androidek“?



V týmu se naše odpovědi na toto téma značně liší. Pokud bych je zprůměroval, dostanu zřejmě něco jako: "...ehmmm....". Ale vážně : pokud máte dobrý nápad a dost času (skutečně dost, ne jedno odpoledne týdně, nebo tak), běžte do toho!



Chcete něco vzkázat čtenářům? Třeba něco ve stylu MTV nebo tak :).



Be gaga! Peníze kazí charakter.



Ještě odkaz na GagaBunch.





Kacirek_Donald

autor
Dominik Wetter / Kacirek_Donald

Publikováno: 11.03.2011


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 12:58

text příspěvku

Drticka

Drticka | 05.05.18 v 11:52

super je to

voky15

voky15 | 23.09.15 v 13:12

dobrý to je

phanka

phanka | 03.02.15 v 21:08

dobre

DoDoTom68

DoDoTom68 | 09.06.14 v 08:54

platforma Android ma veľký potenciál a aj market android nemá chybu©


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce