článek

CS Software

CS Software

Rozhovor s mladými nadějnými vývojáři z CS Software, mimo jiné tvůrci hry Knights of Dillaria, která určitě zapadla mezi ostatní RPG hry velice působivým dojmem. Zajímá vás co nyní připravují, nebo v kterých programech rádi tvoří své hry? Stačí se podívat, určitě se dozvíte pár zajímavých věcí.

Přinášíme vám rozhovor s poměrně mladým vývojářským týmem, dohromady je oběma členům 27 let. Což ovšem vůbec nevadí, protože například hrou Knights of Dillaria se určitě zapsali velice kladně u fanoušků RPG žánru. V zásobě mají další rozdělané projekty, ale nyní už se pojďme podívat, copak nám řekli samotní vývojáři z CS Software. Zkratka CS znamená Česko-slovenský, což tedy znamená i různé národnostní obsazení :).



Zdravim vývojářský tým CS Software, mohli byste prosím říci ostatním z kolika členů se váš tým skládá a nějaké základní podrobnosti o něm?



Koopaboy: Ahoj takže náš tým je zložený z 2 členov Maroš "Koopaboy" Buchel (ja :)) a Martin "Firmar" Firbacher. Existujeme tak približne 2 mesiace.Zameriavame sa na tvorbu freeware hier (to sa dalo čakať). Špecializujeme sa na programy RPG Maker,Game maker a Firmarová osobná špecialita je Adventure Game Studio.Vznikli sme dosť zaujímavým sposobom.Keď som dokončoval Knights of Dillaria potreboval som hru otestovať lenže som nemal čas.Tak sa mi ponúkol Firmar ktorý KoD otestoval.Potom som sa od neho dozvedel, že vie dosť dobre robiť v Game makeri a že vie perfektne robiť s Adventure Game makerom.Tak sme spojili sily a vznikol CS Software.CS znamená Česko-Slovenský a to už si dúfam viete domyslieť prečo ;)



Firmar: Zdravím, no myslím si, že koopaboy to řekl přesně...









Vaše poslední vydaná hra Knights of Dillaria se setkala s celkem slušným ohlasem, co na to říkáte?



Koopaboy: Firmar mi do poslednej chvíle hovoril, že to bude úspech, ale ja som mu neveril :).Stavil som na pár elementov, ktoré sa v dnešných freeware RPG moc neobjavujú, ako napríklad nelinearita,striedanie dňa a noci a podobne.Keď mám pravdu povedať, od KoD som toho veľa nečakal.Dokonca som to ani najprv nechcel dokončiť, ale bratranec, ktorému sa hra veľmi páčila ma donútil :).Ale som rád, že to malo také ohlasy aké to má.Takto vidím, že tých 13 mesiacov práce nevyšlo nazmar :). Taktiež by som spomenul, že vďaka tomuto úspechu sme začali robiť vylepšenú verziu, ktorá nesie názov Master Quest.Bude obsahovať pár nových zbraní,nový druh brnenia,nový dungeon a možno trochu upravíme staré dungeony, takže je na čo sa tešiť.



Firmar:Přesně celou dobu testu sem do něj hučel ,,vole“ to je to nejlepší freeware RPG co sem kdy hrál! Pořád sem to pařil jak mě to chytlo, přijdu ráno, sednu, večer odejdu :D, asi po týdnu, protože sem se v jedné časti zasekl, co se opravilo, sem to dohrál, ale zbývali ještě předměty, které sem nezkusil tak sem je zkusil, opravilo se a bylo na konci testu, jsem zjistil, že je tam jedna věc, která úplně doplní životy, asi proto dal Koopaboy závěrečného bosse na 9 LVL a já na 21 :D



Jaké projekty chystáte v nejbližší budoucnosti?



Koopaboy: Ako som už spomínal, máme rozrobený Master Quest, ale to je skor prítomnosť ako budúcnosť. Do budúcnosti plánujeme rozšíriť sériu KoD o pár pokračovaní a máme v pláne aj 3D KoD hru. Po dokončení Master Quest sa vrhneme na tvorbu pseudo-pokračovania KoD pod dočasným názvom Dillaria 2.Tentokrát to nebude ťahové RPG, ale sa vrhneme na realtime,trochu na sposob Castlevanie.V prvom KoD chýbala rozvinuťejší príbeh, takže sa v pokračovaní posnažíme a určite bude minimálne 2x lepší ako v prvom KoD.Popri Dillarii 2 budem robiť čisto moj projekt, ktorý ešte nemá názov ale možem povedať, že to bude niečo na sposob Pacman s prvkamy adventury.Firmar tiež robí svoj vlastný projekt, o ktorom toho vela neviem ani ja :).Jediné čo viem je, že to bude adventúra v štýle Maniac Mansion alebo King's Quest.



Firmar: No co se týká mých plánovaných projektů, je toho dost a myslím si, že se stím podělím...Takže já a Koopaboy jsme milovníci old games, DOOM1, DOOM ULTIMATE, DOOM2, HERETIC, HEXEN, atd... Vzhledem k této hrozné závislosti! :D jsem se rozhodl udělat po prvé v historii, pokud vím, HERETICA 2D! Který bude obsahovat to co Heretic, stejné zbraně, stejnou postavu, stejné monstra, stejnou muziku...Sice se nějak budu muset poprat s artefaktama, ale myslím si že z toho vyjde dobrá hra...Prozradím že hra bude dost těžká, aby jste 1 epizodu neudělali do hodiny, možná udělám i pro dva hráče DM...A možná někdy později i COOP ať si člověk muže zahrát i ve dvou... Dále plánuji hru CRAZY JUMPER, která bude dost propracovaná...Takže hrajete za normálního ,,typana“ :D, který má v oblibě skákat po střechách, zaáradlí atd..Už asi tušíte o čem to bude, ale nenechte se mýlit, hra bude nabízet triky, pasti a mnoho dalšího...V Kampani budete postupně proskakovat městem, dělat triky, získávat triky atd..Ve hře, ale bude hrát velkou roli skóre, které budete získávat za pomocí triků, bonusů, ale pozor!Můžete o něj i přijít...Zranění při triku, spadnutí do skla, naražení pohlavního orgánu (jau) a vše toto budou doprovázet zvuky, ale aby jste jen jako blbci nemuseli skákat podle kampaně, budou zde i volné mapy, ale některé budou zamčené, teď si říkate, že budete muset mít asi dobrý skóre pro otevření co?e-e je to velice jednoduché, ve hře bude i volný mód, budete si moc dělat co chcete, chodit do baráků, do herny, pařit automaty ;), ale taky zde budou bonusové úkoly a za každé splnění dostanete kód pro otevření zamčeného levelu...Myslím si že to vypadá lákavě že?Co se týká pohledu, bude to 2D.








Kdy se dočkáme vydání hry ,,Boj proti Němcům?" Respektive co zkomplikovalo její avizované vydání?



Koopaboy: Objavil sa nám tu jeden zákerný bug, ktorý nechce ísť preč.Lebo ak sa ten bug neodstráni tak neviem neviem :(. Ale ten bug neni jediná vec, ktorá nám zdržala vydanie.Sme sa rozhodli, že prerobíme kompletne grafiku hry lebo tá čo máme teraz sa nám moc nepozdáva.To oneskorené vydanie ale vykompenzujeme novými funkciami ako sieťový multiplayer a podobne.



Firmar: Bohužel je to tak, jeden malinkatej bug to zbrzdil, ale nezoufejte, jeho dny už budou brzy sečteny ]:-> jinak sice si počkáte na grafiku, ale zase to bude stát za to. ;)



Jaké programy používáte k vytváření vašich her?



Koopaboy: Ako som už spomínal tak RPG Maker,Game maker a Adventure Game studio. Experimentujeme aj s Visual Basicom, ale tam sme zatiaľ nič nedosiahli. Ja osobne používam hlavne RPG Maker. Mnoho ľudí ho odsudzuje, ale podľa mňa sa v ňom dajú robiť kvalitné hry a nielen RPG. Veď sa len pozrite čo s ním Rebel dokázal v Broken Hearts. Ja s Game makerom robiť viem, ale z niejakého dovodu radšej pracujem s RPG Makerom. Taktiež sa už teším na Stencyl,podľa mňa to bude super program, aj keď sa v tom robia len Java hry.Myslím si že je to super nápad otvoriť si Stencyl klient a vybrať si hru ktorú chcete hrať.Ten určite použijeme v budúcnosti na tvorbu našich hier.



Firmar: No já pracuji v Game makeru, Adventure Maker a budu zkoušet Visual Basic...K tomu jak psal Koopaboy k RPG Makeru, hehe ten v něm dělal i hopsačku ;D



Co byste chtěli popřát lidem, kteří budou číst toto interview? Tedy fanouškům Freegame.cz?



Koopaboy: Chceli by sme sa poďakovať hráčom, že prejavili záujem o naše hry lebo ste to vy,hráči,pre ktorých robíme tie hry.



Firmar: No ja bych chtěl vzkázat, aby sledovali co je new na našich stránkách www.cssoft.merkan.sk, a aby pak hlasovali po vydaní BnP jestli chtěj dodat další misi, jinak tešte se na BnP MP ;) Zatím zdar.








I já Vám musím poděkovat za pěkný rozhovor a také vám popřát do budoucnosti mnoho úspěchů a málo bugů:).





Baaac

autor
/ Baaac

Publikováno: 21.11.2007


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 3 =


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce