článek

BORShop Computing

BORShop Computing

Poznejte člověka, díky kterému můžete prostřednictvím internetu libovolně sázet, aniž byste měli lehčí peněženky nebo se stát trenérem naší reprezentace a pokusit se dotáhnout to až na první místo! Samozřejmě je řeč o BORShop Computing, v jehož čele stojí pouze jeden vývojář. Delší dobu jsme o něm neslyšeli, takže se dá očekávat, že pro nás něco chystá. Jaká budou jeho nová díla a kdy budeme mít možnost si je stáhnout? Čtěte rozhovor...

Pro začátek nám představ tvůj tým...



Zdravím, tak tým BORShop Computing není ani tak tým, jako spíš "krycí jméno" pro mě, protože ho tvořím sám. Sám programuju, dělám grafiku i všechno kolem toho, sem tam využiju nějaké kamarády jako betatestery a podobně. "Tým" vznikl zhruba před pěti lety, kdy jsem začal dělat první blbinky z oblasti programování. Kromě webových stránek to byly především drobnosti v QBasicu - primitivní textové adventury atd. Bohužel se žádná nezachovala. Postupně jsem přešel na Visual basic.



Nikdy ti nevadilo, že tým tvoříš jen ty?



Ani moc ne. Baví mě, když si své nápady můžu realizovat podle svých představ a vysvětlovat někomu dalšímu co přesně mě napadá je dost obtížné. Ještě by se to dalo kdybych s tím člověkem seděl v jedné místnosti a dělali jsme na tom spolu, ale takových lidí z řad mých kamarádů a známých moc není, tak nebyla příležitost. A hledat někoho přes internet není to pravé, komunikace přes emaily a ICQ by byla ještě složitější než když dělám všechno sám.








Na jaké hry se převážně zaměřuješ?



Zatím všechny hry, moc jich není, jsou zaměřené na sportovní tematiku. Je pravda, že sport je jedním z mých koníčků, docela mu rozumím, ale nevím proč tvořím jen sportovní hry. Sem tam mě napadne i něco jiného, třeba si pár drobnůstek z toho i zkusím naprogramovat, ale pak mě to nějak přestane bavit. Sázkař byla hra, která na freeware herní scéně neměla obdoby, tak mě napadlo ji vytvořit a podařilo se. Pak RTWC, teď zase Sázkař, samý sport. Ale nevylučuju vytvoření něčeho jiného, máte-li nějaké realizovatelné návrhy, nebráním se jim, můžete psát mailem!



Jak si se dostal ke tvorbě her?



Tak nějak to asi vyšlo z mé zvědavosti, zálibě v počítačích, logickému myšlení a snaze něco tvořit. Začal jsem v QBasicu, zpočátku to byly prográmku typu "Zadej jméno" a vytiskni, pak se začaly rozšiřovat a pak z toho vznikly jednoduché textové poloadventury. Začal jsem taky tvořit webové stránky a sem tam jsem viděl nějakou webovou hru (třeba střílení postaviček klikáním myši) a už mi to tak nějak zůstalo.










Kolik času denně tomu věnuješ?



Popravdě, v poslední době čím dál míň. V době, když jsem ještě neměl online internet jsem tvořil celkem často, ale teď, když jsem ve třetím ročníku na střední škole, není toho času tolik. Domů přijíždím pozdě odpoledne a často vyplňuju své volno i jinak než jen tvorbou. Proto jsem rád když se k tomu vůbec dostanu.



V čem pracuješ?



Programuju hlavně ve Visual Basicu 6.0, tam dělám zatím všechny hry. Je to jednoduché, má to celkem slušné grafické možnosti (bohužel ne interaktivní, dynamické) a dá se to dost přizpůsobit. Taky ze školy jsem zvyklý na jazyk C, ale v tom můžu tvořit leda textovky.



Jaké dílo považuješ za největší úspěch týmu BORShop Computing?



Největší úspěch... on už nějaký byl? Největším úspěchem je, že jsem vůbec někdy něco vytvořil. Ale asi nejlepší a nejpropracovanější byl Sázkař 2003 (recenze), pozadu příliš nezůstává ani Road To World Cup 2006 (recenze), ale Sázkař asi vede pro svou originalitu. Původní dva díly Sázkaře považuju spíš za takové testovací projekty na rozjezd.












Na čem v současnosti pracuješ?



V současnosti je to složité, jak jsem už psal, času moc není. Ale když se najde, pracuju na Sázkaři 4. Nemůžu se ještě přesně rozhodnout který engine ze dvou možných použiju, který bude vhodnější, proto vývoj moc nepokročil. Ale snažím se. Jinak pracuju ještě, ale to už asi třičtvrtě roku a velmi zřídkakdy, na jedné další sportovní hře, kterou zatím uchovávám v tajnosti. :)






Čím byl měl Sázkař 4 překvapit hráče?



To ještě sám pořádně nevím, ale chtělo by to něco čím by upoutal. Plánoval jsem že hlavními novinkami bude chronologický děj (sezóna), možnost AKO nebo KOMBI sázky a snad také editor. Ale zatím neříkám raději nic jistě, protože se všechno může ještě dost změnit, uvidíme.









Kdy asi tak vyjde?



To je poměrně častá otázka, kterou už dlouho dostávám. Teď už vím, že byla chyba už před časem vysílat do světa zprávy o vývoji a screenshoty, to bylo v době kdy byla prakticky hotová jen grafika, která ale taky asi nebude přesně podle screenů. Opravdu nemám nejmenší tušení kdy vyjde plná hra, ani kdy alespoň zkušební demo. Můžu říct, že vyjde, AŽ BUDE HOTOVÁ, ale kdy to je, to netuším.



Zaujala tě v poslední době nějaká freeware hra?



Tak nejvíce ze všech si považuju legendární Czech Soccer Manager sérii, je to vážně perfektně propracované a takřka dokonalé a myslím že by to klidně mohlo konkurovat komerčním titulům. Taky je to vlastně podobná tematika jaká mě zajímá a strávil jsem u toho dost hodin hraní. Krom toho je celkem sranda série YetiSports. Ale najde se i spousta dalších dobrých freewarovek, je vidět že existuje ještě dost nadějných programátorů. :)



Jaké hry hraješ?



To je různé. Dá se říct že poměrně dlouhou dobu jsem "vyrůstal" na Transport Tycoon DeLuxe a Heroes of Might and Magic 2. To byly dvě hry u kterých jsem strávil hodně času. Všeobecně mě baví strategie, budovatelské typu tycoon i válečné, série Command & Conquer. Ale projel jsem si i Mafii, kde mě upoutal příběh, NFS Underground a další.









Co tě baví mimo tvorby her?



Baví mě všeobecně programování, jinak počítače celkově a kromě nich to bude asi ten sport, aktivně tenis, plavání, bruslení, pasivně sázení, většina sportů v TV atd., pak asi pokec s kámošema a koukání na televizi. To bude zhruba tak všechno.



Chtěl bys v programování pokračovat i v budoucnosti a jednou se jím živit?



Určitě. Studuju školu zaměřenou na počítače a pokud to půjde, chtěl bych na vysokou studovat informatiku včetně programování a věnovat se tomu i v životě, protože mě to baví, můžu u toho uplatnit logické myšlení a v neposlední řadě to není zrovna špatně placené. :o)



Co mohou čtenáři najít na tvých stránkách www.borshop.tk?



Stránky www.borshop.tk jsou spíš všeobecné, o týmu tam nenajdou nic a stalo se nepsaným pravidlem že každá z mých her má své vlastní stránky. Takže spíše doporučuju stránky www.sazkar.tk - o Sázkaři a www.rtwc.tk - o hře RTWC2006.



Chtěl bys něco vzkázat našim čtenářům? :)



Vím, že čtenáři takovýchto webzinů jsou většinou "lidi z branže" kteří buď sami aktivně něco kutí s počítačema nebo jsou to pařani kteří jsou odborníky na tu či onu hru. Zdravím obě tyto skupiny. :o) Chtěl bych všem především vzkázat - Mějte trpělivost se Sázkařem 4, neptejte se kdy vyjde, až bude, všichni se to včas dozví. Přeju všem hodně úspěchů a hodně propařených hodin bez zavaření počítače. :)




Blister

autor
/ Blister

Publikováno: 18.12.2004


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =

Argel | 08.01.05 v 22:42

Tohle kdyby slyšel Jochec.... =DD

Bill Gates | 20.12.04 v 09:11

Po ukončení studia vás berem do Microsoftu:)

Razel | 20.12.04 v 09:03

jediné hry co hraji je Counter-strike a hry od BORShopa :D

Latis | 20.12.04 v 09:00

No lool :-)

Razel | 19.12.04 v 15:51

BORShop RULEZ

Argel | 19.12.04 v 10:18

Jak by si někdo o tobě, BORShopku, mohl o těbě myslet něco zlého?

BORShop | 18.12.04 v 20:03

Jaj! Toš díky hoši... to jsem nevěděl že si o mě myslí všichni jen to dobré :-) S takovou z toho bude brzo fórum lidí které znám...

PCMans | 18.12.04 v 19:15

No teda ........ je fakt super, že máme do budoucna programátora s takovým elánem :-)

Loki | 18.12.04 v 18:24

Toš Borshop,to je kluk od nas ze SIS3:)