recenze

Alien Invaders

Alien Invaders

Od kluků z Třince k nám přiletěla hra vyvinutá na principu jedné z herních legend Space Invaders. Překoná tato nadějná gameska svůj vzor? Čtete dál a posuďte sami.
Jste již unaveni hraním špatných her? Ptáte se, kdy už se na freewarové scéně konečně objeví nějaká pořádná pařba? Podobné otázky teď můžete s klidným srdcem hodit za hlavu, protože se k nám světelnou rychlostí přiřítil bravurní remake proslulého projektu Space Invaders. Pojďme se tedy blíže podívat, co se skrývá za více než šesti megabajtovým downloadem.

Pro ty z vás, kteří snad ještě neměli možnost si Space Invaders, nebo nějakou napodobeninu této výtečné hry zahrát, jen zlehka nastíním o co vlastně jde. Princip je nadmíru jednoduchý. Na začátku hry se objevíte ve vesmírné raketě (pochopitelně ve vesmíru) a snažíte se odrazit nálety nepřátelských lodí, či jiných vesmírných těles. Je samozřejmé, že se ani tato gameska nebude od dobře zavedeného standardu podobných projektů příliš odklánět. Ze začátku se vám možná hra bude zdát až příliš jednoduchá, ovšem sami brzy zjistíte, že s přibývajícím počtem dokončených úrovní se rapidně zvyšuje i obtížnost. Jak už to tak bývá, i zde začínáte pouze se základním blasterem a jak postupně ničíte nepřátelé, přibývají vám například postranní rakety či lasery, což vám podstatně ulehčí další průchod hrou. Dejte si ale pozor, neboť abyste upgrade zbraní dostali, musíte nejdříve zneškodnit jednu loď (tu, která se nepřetržitě pohybuje po celé obrazovce). Někoho by možná mohla zamrzet absence jakéhokoliv příběhu, či multiplayeru, ale já se zaručuji svojí levou nohou, že se budete dobře bavit i sami. Ovládání je bohudík naprosto primitivní, ovládáte pouze směr letu lodi a střelbu. Když mluvíme o střelbě, připravte se, že vás po deseti minutách poctivé pařby bude pekelně bolet levačka, jelikož i zde platí známé herní pořekadlo „čím víc mačkáš, tím víc střílíš“.

Ptáte se čím je tedy tato hra výjimečná? Odpověď je jednoduchá – svým precizním zpracováním. No posuďte sami, že rozlišení až 1600x1200 a skvělá 3D grafika není u freeware titulů příliš častým jevem. Grafickému zpracování opravdu nelze nic vytknout, objekty jsou skvěle vymodelovány a pohybují se čistě a plynule. Autoři si dali záležet i na pozadí, které se po pár úrovních pravidelně obměňuje a tak nedochází ke známému pocitu stereotypu. Na vysoké úrovni je také ozvučení, v menu na vás číhá nenápadná melodie, zvuky střelby a výbuchů nejsou nijak přehnané. Nemusíte se tedy bát, že byste si hned na začátku museli stahovat hlasitost na minimum, či vypínat zvuky.

Málokdy se stane, že by nějaká předělávka slavné hry překonala svůj vzor. Já si samozřejmě netroufnu tvrdit, že zde tomu tak je, ovšem s čistým svědomím můžu říci, že Alien Invaders k této vysněné metě nemají daleko. Pro fanoušky podobných titulů je tedy download nutností, ti ostatní by si tuto skvělou freewarovku určitě také měli zkusit, protože mi můžete věřit, že to opravdu stojí za to...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

Jasio Bunk | 26.07.04 v 16:48

Je to super hra, hlavně proto že ji dělal Myasoft :o)


galerie