recenze

Cosmo's Cosmic Adventure

Cosmo's Cosmic Adventure

Cosmo, malý ufonek s přísavkami místo rukou, byl spolu s rodiči zrovna na cestě oslavit své narozeniny, když do jejich kosmické lodičky narazila kometka. Zřítili se na neznámou planetu, kde se Cosmovi rodiče ztratili. Najdete je?
Příběh jste se už dozvěděli z úvodu, ale pro jistotu – vaším úkolem je najít „své“ rodiče na planetě, kde jste ztroskotali. Čeká vás 10 velice dlouhých a rozmanitých úrovní, jež jsou přeplněny různorodými potvorami (vážky, modré koule, ptáčci, duchové, háďata, rostlinní hadi apod.), kterých se zbavíte tak, že na ně skočíte (CTRL). A hlavně předměty, za které získáte body, a body jsou to, o co tu jde. Tentokrát body jsou různé druhy ovoce a později i minerály. Některé jsou ukryté v bednách (nebo v barelech), ale ani to není žádný problém. Jednoduše na bednu skočíte, a tím ji rozbijete. Z bedny ovoce (případně minerál) doslova vyletí do vzduchu a může zůstat viset na nějaké větvi, takže si pro ně budete muset případně dojít.

To, že Cosmo je přátelský mimozemšťan neznamená, že je bezbranný. Během svého putování nalezne mnoho bomb, které když odhodí (ALT) po pár sekundách explodují. Takto se dají nejenom zabít nepřátelé, nebo odstranit případné masožravé kytky, ale také rozbít zeď a zničit stožár nesoucí barel. Navíc potkáte během hry tzv. "Hint Globes". Jsou to v podstatě herní nápovědy, které vám poradí vždy nějaký fígl. Čtou se tak, že k nim přijdete a zmáčknete šipku nahoru.

Cosmo začíná se třemi životy, ale pokud budete dostatečně šikovní, můžete v průběhu hry najít speciální věc (já našel veliký hamburger), která vám maximální počet životů zvedne, a to až na pět životů. Životy ubývají celkem jednoduše. Stačí se dotknout nějaké příšery, nějakých bodáků, nějakého ohně nebo nějakého 10-ti tunového závaží. Pokud ztratíte všechny životy, Cosmo se promění v andílka a odletí do nebe (a vy opakujete level). Okamžitá smrt nastává v případě, že Cosmo spadne na dno úrovně (obzvlášť jsem takto umíral ve strašidelném lese). V tom případě znovu opakujete level od začátku. Naštěstí Cosmo cestou může najít jakési duhově zbarvené moduly, které mu jeden život doplní. Pokud ale bude mít všechny životy vyléčené, dostane 12 500 bodů (a to je hodně). Navíc pokud sesbíráte hodně hvězd, které jsou po úrovních různě rozházené), postupujete do bonusového levelu, ve němž se (doslova) přejíte ovocem a nasbíráte hodně léčicích modulů.

Cosmo nemá přísavky na rukou jen tak pro nic za nic. Může se jimi přicucnout ke zdi a následným povyskakováním a znovupřicucováním (příšerné slovo) se může dostat na těžko dosažitelná místa. Do výšek se taky dá vystřelit buď pružinou nebo červenou rostlinou, která vás nejdřív pozře a pak vyplivne do výšky. Když už mluvíme o těch výškách, můžu vám doporučit, že až budete někde hodně vysoko a podíváte se nahoru, můžete objevit nějaké bonusové hvězdy a léčivé moduly.

Myslím, že Cosmo’s Cosmic Adventure je jedna z nejlepších her od Apogee od dob Duke Nukem 2. Cosmo’s Cosmic Adventure je klasická plošinovka – arkáda. Grafika je pěkně kreslená, a když jsem Cosma hrál poprvé, myslel jsem si, že je má 256 barev. Ve skutečnosti je to jenom 16 barev, ale výborně poskládaných 16 barev. Se zvuky je to trochu horší. Hudba se lyne ze sound blasterů, zatímco ostatní zvuky ještě pípají ze speakru. Ale víte, co je na Cosmovi opravdu nejhorší? To, že je hrozně jednoduchý. Celou první epizodu (kterou máte ke stažení) dohrajete za pár hodin, maximálně za 3 dny (ale to se budete muset fakt flákat). Ale ani tahle nevýhoda neznamená, že Cosmo není dobrá hra.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

Aneta | 15.12.13 v 11:42

Nemáte odkaz, kde se dá tahle hra stáhnou pro windows 8?

arkanek | 22.11.13 v 20:04

Prosím o pomoc.Stáhl jsem tuto hru a nejde mi spustit - souborem exe - ve Windowsu Vista. Prosím, jak to zprovoznit. Děkuji.

ja | 27.03.09 v 20:20

ta obluda v 11 se nezabíjí to jsou ty jeho rodiče

Honza from Žižkov | 05.10.05 v 20:31

Ta příšera se samozřejmě zabít nedá. Je to prostě zakončení Shareware verze. Podle mě je to něco jako ta kytka na konci level 4 (mimochodem, s tim levelem mám občas potíže i teď / jestlipak se někomu v 10 podařilo skákat fialovýmu ufounkovi po hlavě, dokud neexnul? - zábava, ne?) Jo a taky bych ocenil plnou verzi.

Pavel | 17.10.04 v 20:52

Nevíte kde seženu pokračování?

Milan smart | 19.09.04 v 18:08

Nevíte někdo, kde se dají sehnat další dvě epizody mám jen tu první.
Za odpověď předem moc děkuji.

Markéta | 04.01.04 v 18:41

Tu hru jsem měla fakt hotovou za pár hodin jen v posledním kole mě vždy zežere ňáka ryba či co zatím jsem nepřišla nato jak ji zabít


galerie