recenze

Worms Arena

Worms Arena

Pod slovem Worms si nemůžete představit nic jiného než roztomilé červíky jako hrdiny jedné z nejznámějších počítačových her. Wormsy už měly několik podob, ale tentokrát nepůjde o tu klasickou – válečnou, ale o 3D honičku.
Ať už to byly Star Worms, Worms Realtime nebo Worms Breakout, vždy na pozici hlavní role seděl kdo jiný než slavný červík. Většina chytrých autorů se snažila využít této postavy k vybudování nové verze, ale většinou jsme se pouze dostávali k té základní – počítačové. V tomto případě se žádná freeware hra originálu rovnat rozhodně nemohla a ani se nepřiblížila k té pomyslné hranici srovnatelnosti kvality. I když na druhou stranu v době slávy Wormsů by dal každý fanda této hry cokoliv za nějakou freeware verzi, která by šla na jeho nevýkonném počítači. V takové situaci by se přetransformovaná hra do freeware stylu dosti hodila. Avšak dnes si raději zahrajeme něco, co originál nenabízí. Něco nového.

Worms Arena je založena na zběsilé honičce několika červíků. Ti se snaží dostat se k zářivým předmětům, díky kterým se o kus prodlouží. Zde je spojen princip běžného hada s dynamickou honičkou, což považuji za vyspělý nápad. Honba za předměty však není jedinou podstatnou věcí. Pokud narazíte ze strany do soupeře, budete zlikvidováni a po kratičké pauze můžete opět zasáhnout do hry. To samé platí pro soupeře. Pokud budete pilní a nasbíráte toho dost, vaše délka se značně prodlouží a pak už jen stačí šikovně kroužit kolem sbíraných předmětů a likvidovat protivníky.

Před spuštěním samotné hry je třeba projít si menu, ve kterém by jste pro začátek měli být skromnější a nedávat nejvyšší rychlost. Ponechal bych tu přednastavenou a pouze bych třeba měnil čas nebo červíka. Ze začátku hra není nejlehčí. Ovládání je citlivé, takže můžete ve vypjatých chvílích minout sbíraný předmět a zbytečně tak přijít o jeden bod a kus délky. Co vám hru zjednoduší je umělá inteligence nepřátel. Často budete sledovat zajímavý jev, kdy všichni ostatní červíci budou kroužit kolem jednoho předmětu, ale nepodaří se jim ho sebrat. Vám pak už jen stačí se vydat směrem k němu, vyhnout se nebo zlikvidovat pás soupeřů a připíšete si jednoduše sebraný bod.

Co bych ještě doporučil je vynechat některé ztracené předměty, od kterých budete daleko a budete předem vědět, že se k nim včas nedostanete. V tomto momentě je nejlepší sledovat zbytek prostoru a počkat si na další předmět, který pak můžete lehce ukořistit. Grafika hry je slušná, hratelnost perfektní. Co mi u hry dost chybí je více zvuků. Zde si jich poslechnete jen pár, doprovodná hudba žádná. Celkově se však hra drží kus od průměru a za vyzkoušení určitě stojí.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 3 =


galerie