recenze

TORCS

TORCS

"Dvěstě čtyřicet a ani se k němu nepřibližuju?" Jo, takový pocit budete mít v této hře stále. Pojďte si zazávodit! Jde totiž o perfektní závodní věc! Jestli si nechcete nechat ujít start, tak rychle zařaďte jedničku a jedééém. :o)
Vynikajících simulátorů závodění už jsme tu měli opravdu dost. Nedávno třeba Roswell Racer, či vzpomínáte na zajímavý Racing Dynamics. Ovšem TORCS je všechny lehounce odfoukne z hardisku. Jde totiž o skvělou hru! Je open-source, programují ji tedy nadšenci z celého světa, a nutno dodat, že jejich práce je kvalitní. Gameska je původně vyvíjena pro Linux, ale autoři vytvořili i verzi pro Windows, takže na své si přijdou opravdu všichni. Kde začít? Asi od úplného začátku. Po intuitivní instalaci, která vám inteligentně dá na výběr, zda chcete zástupce ikon i do Start-nabídky (ne jako většina hnusných programů, které se zapíší všude kde to jde a nejdou pomalu ani odstranit) se spustí samotná hra. Nejdříve doporučuji nastavit si svůj osobní profil, tedy v jakém budete jezdit závodním autě a podobně. Nemusíte si pak stále před závodem vybírat auto, ale již ho budete mít přednastavené.

Typů soutěží je zde mnoho. Od šampionátu, přes různé jiné speciální závody. Každý se také jezdí na odlišném povrchu. Celkově jsou tři základní skupiny tratí. Silnice, okruhy a bahnité tratě. Poslední z jmenovaných jsou pekelně těžké. Hodně zatáček a odlišně řiditelný vůz. Právě proto mne moc nezaujal, přestože je zde možnost poletů z autíčkem, to jinde nejde. Když se však dostaneme na závodní okruhy, to je mazec. U startu jsou opravné boxy pro každého závodníka. A jestli si myslíte, že je nebudete navštěvovat, jste na omylu. Já si rád nastavil kolem dvaceti oponentů, dlouhý rychlý okruh a hodně kol. Ani s nejlepším autem se nedostanete během tří kol do vedení. To opravdu ne. Soupeři řídí přehnaně dobře a to je velké plus pro hratelnost. Pokud tedy závodíte takovýto brutální závod, nezbývá než jezdit často do boxů, ať už natankovat palivo, či opravit auto. Auto se lehce poškodí, stačí pár lehčích bouraček nebo dvakrát narazit do svodidel. Budete si opravdu užívat, jde o skvělý zážitek!

Pokud zvolíte silnici, máte jistotu variabilního prostředí a přepychové grafiky. Široké asfaltové plochy střídají úzké šikany, na některých cestách rakouskými Alpami nebudete stíhat převýšení a nebudete ani vnímat krajinu, mosty a západ slunce, protože budete mít velké problémy s řízením. Jasně, graficky to není Need for Speed: Underground. Ale to snad ani neočekáváte. Je to hra, která nepotřebuje nejlepší počítač na trhu a přesto si krásně zahrajete.

Z vozového parku máte na výběr vskutku obrovský počet aut. Od pleček až po slibné nabouchané káry. Je to radost. Již jsem zmínil počet závodníků, jen doplním. Můžete si navolit soupeřů kolik je libo. Od jednoho stíhače až po třicet kamarádů z branže. Jde zkrátka o vynikající hru, kterou doporučuji všemi deseti :). A to jsem se ani nezmínil, co všechno najdete na oficiálních stránkách (link pod recenzí). Pokud jen trochu umíte anglicky, můžete si do hry stáhnout nové tratě, nebo třeba importovat auto z Need for Speed. Jako vážně :o). Tak stahujte!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

ght nb | 14.08.07 v 18:29

jhmjh

kingoftheworld | 14.05.07 v 20:34

Vyborna zavodni hra, ale ja si ji bohuzel moc neuzil, diky velkym bugam graficke stranky... Nevim kde byla chyba, ale obcas mi pres monitor proste "prejizdely" modre pruhy, ktere znemoznovaly hru.. skoda... :'(

TORCS | 24.11.06 v 22:13

Všechny dily TORCS se tykají ježdění v Barbuchach, jako je Dada pokoj...

barbuchy | 24.11.06 v 22:08

Místa nebudou na lidske planetě, ale na Barbuchovske: Lotrdam, Letní Kino, Vice City, apod...

Barbucha | 24.11.06 v 22:04

Ježdění v Barbuchach tohoto se to tyka.


galerie