recenze

Local Ride

Local Ride

Trochu víc přízemní předělávka klasických vesmírných průletů „hvězdokupou“, v níž se ocitnete v roli řidiče s úkolem ubránit své vozítko před nájezdy pirátů silnic. Pravidla silničního provozu stranou: dovoleno je vše.
LocalStudio (www.localstudio.org) je poměrně novým hráčem na poli české freewarový scény a má zatím na svém kontě tři povedené tituly. Posledním vydaným a podle slov autorů nejvydařenějším (a také vývojářsky nejsložitějším) kouskem je 3D adventura Dr.Bohuš, která zaznamenala zatím poměrně rozporuplné reakce hráčů – v herních diskuzích je střídavě obdivována i zatracována. Předchozím projektem byla vesmírná variace Local Air Ride, která navázala na úspěch prvního výtvoru od týmu složeného z programátora Kevinekkse a grafika HardCabba – a to Local Ridu, kterému se podíváme na zoubek.

Local Ride je předělávka již dávno zapomenuté hry Formula za stařičkých konzolí Nintendo, které měl v době jejich „boomu“ ve svém obývacím pokoji nejeden začínající pařan. Smyslem bylo manévrovat formulkou po ubíhající dálnici a vyhýbat se nepřátelským vozidlům. Za každou srážku ubylo pár procent z vašeho virtuálního „života“. Stejný princip funguje i v Local Ridu. Celá hra se skládá ze tří levelů, které se liší narůstající obtížností. Délka všech je časově omezena na tři minuty a váš úkol je stejný jako ve starém Nintendu – zůstat naživu a vyhnout se srážce s protivníky. Ti se objevují na tříproudé dálnici v libovolném sletu a rozhodně nehodlají dodržovat něco tak banálního jako pravidla silničního provozu. A aby to nebylo málo, celý ten kolotoč náhod je doplněn o pološílené chodce, kteří sem tam vběhnou do silnici a jejich přejetí má za následek další snížení skóre. Mnohdy se tedy stane, že pro správné a bezpečné projetí trati vám zbude pouze jedna dráha. Vzhledem k tomu je zapotřebí trochu snahy a zapojení pověstné trpělivosti, abyste si hru pořádně užili. K té vám do doplnění skvělé atmosféry navíc hraje opravdu vychytaná hudba, která se k podobné akci hodí jako zimník k Mrazíkovi.

Na závěr musím ještě jednou pochválit LocalStudio a to za přehlednost, která prostupuje všechny jejich tituly. Po spuštění na vás s vyceněnými tesáky nečekají žádná složitá menu, dlouhé příběhy o tom, jak se autíčko A dostalo na krvelačné pole B nebo proklikávání se přes údolí smrti než si spustíte to, proč jste si hru stáhli. Vše máte na základní obrazovce jako na dlani a jediné co po vás hra chce, je abyste ji hráli. Touto inspirativní myšlenkou také skončím i svůj dnešní chvalozpěv na LocalRide a jako Horst Fukks vám doporučím jediné – zahrajte si ji v nejbližších deseti minutách! :o)

stáhnout hru
Wellard

autor
/ Wellard

Skóre

75 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

Dandy | 13.12.04 v 16:01

nefunguje mi


galerie