recenze

Život bez reality

Život bez reality

Po čas se na Freegame opět objevuje česká textovka. Dnes vás ale čeká něco úplně jiného, než co jste měli možnost v poslední době vidět. Přichází tedy pořádné osvěžení do scény textových her?
Kdykoli se v poslední době na internetu objevila česká popřípadě slovenská textovka, šlo většinou o hru, kde jste si mohli „užít“ v kůži dospívajícího kluka, (zrovna mě napadá, že v žádné takové hře se v hlavní roli neobjevuje dívka) kterému se rozhodně žádná legrace nevyhne. Kdo by to nechtěl zkusit, že? A tak se takové hry jako (z těch slovenských Príbeh Jebkyho: Záhorske Grcky a např. (jedna za české) Fuckstory: Škola je kráva, ale i mnohé jiné, staly velmi žádanými. Jenže problém byl v tom, že už jich začalo být moc. Když něčeho začne být moc, je na čase, aby přišlo něco nového. A proto se i my snažíme vám nabídnout něco trochu jiné příchuti. A doufáme, že vám zachutná.

Hned na počátku jste postaveni do obtížné situace. Jak už název napovídá, bude mít vaše postava problémy s realitou. A to takové, že velké. Došlo k tomu pekelně nečekaně, ale život s sebou nese překvapení a někdy i dost hrozivá. A právě to se stalo, když jste se onoho dne probudili. Všechno bylo jiné, ta postel nebyla vaše, ten byt taky ne a ani dokonce na tu ženskou vedle sebe jste si nepamatovali. Když jste vyloučili možnost silné včerejší opice, došlo vám to. Je zle…Ale po pár nocích prospaných mezi bezdomovci vám v hlavě svitlo. Není jasné, proč ale vyvstala vám v hlavě výzva - najdi trezor s realitou…Neměli jste stejně nic jiného na práci, tak jste se do toho dali. Čeká vás hledání cesty, tak typické pro textovky, ovšem hra obsahuje i jisté adventurní prvky. Tím mám na mysli to, že například v jedné lokaci musíte sebrat nůž, abyste si v další prořezali otvor a mohli pokračovat. Nečekejte ale nějaké složité zápletky, hra se dá hrát metodou pokus-omyl a myslím si, že to bude asi nejrozšířenější způsob. Krok špatným směrem většinou končí smrtí a poněvadž si nelze ukládat pozice, začátek hry od začátku. Jestliže už ale budete daleko (celá hra je rozdělena na části), budete moci pokračovat od místa, kde jste zemřeli. Pokud mát rádi bloudění, rozhodně si i zde přijdete na své, protože na vás čekají celkem tři bludiště a musím říct, že prchlivější povahy by se u nich mohly dost natrápit. Hned po absolvování dvou z nich si můžete přečíst pár vtipů tak na uklidnění (no, nejnovější nejsou, ale to není autorova chyba, hra už nějaký pátek existuje). Rozuzlení vám samozřejmě neprozradím, ale povím jen, že závěrečná filosofická otázka by mohla být filosofičtější, aby měla ten správný efekt.

Mám pocit, že bavit se u textovek o technickém zpracování je jako chtít se u některých akčních her bavit o příběhu. Textovky jsou založené na textu, ne na grafických efektech. Takže jediné, co pro správný pochod hry potřebujete je velká fantazie (samozřejmě pokud je dobrý text). Autor Života bez reality ale přece jen chce pomoct těm, kdož nechtějí namáhat svůj mozek, a text doplnil o obrázky z různých znaků.

Úplně závěrem těžko lze říct, že by hra byla naprostým osvěžením, jak jsem o tom mluvil v úvodu. Na druhou stranu se ale jedná opravdu o něco jiného a proč to při velikosti hry nezkusit?

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

Okarina

Okarina | 02.10.16 v 01:31

Dobrá hra.

Ondřej Szalonnás | 20.03.04 v 10:32

Pošli mi hru na email- a uvidíme :-)

Red | 19.03.04 v 18:22

Ji pošli na www.textovky.cz a pokud bude dobrá tak se sem dostane....

Sosol | 19.03.04 v 07:10

Udělal jsem freeware textovku a nevím, jak vám ji mám poslat. Když jsemsi všiml této recenze, připadalo mi, že člověk, co recenzoval tuhle hru má asi textovky docela rád a hodnotí je celkem objektivně. Proto bych rád poprosil o email recenzentam, na který bych chtěl zaslat i svou hru.


galerie