recenze

Watti: Příběh elfího děvčete

Watti: Příběh elfího děvčete

"Watti" je rozsáhlá textová hra, pojednávající o putování stejnojmeného elfího děvčete. Máte-li rádi textovky a pohádky, určitě vás tato hra po chvilce chytne za srdce.
Máte rádi pohádky? Jste rádi, když dobro vítězí nad zlem, lží a nenávistí? Máte rádi fantasy prostředí? A máte rádi ženu v hlavní roli počítačové hry? Pokud jste alespoň na jednu z těchto čtyř záludných otázek odpověděli kladně, tak jste tu správně. Začtěte se tedy prosím do následujících řádků, které se týkají krásné pohádkové textovky nesoucí název Watti: Příběh elfího děvčete.

A co je to textovka? Textová hra je příběhem, který můžete jakožto hráč ovlivnit a tudíž také zasáhnout do jejího děje. Tyto hry jsou bohužel v dnešní době dosti opomíjeny, ale přesto jich každoročně i u nás vzniká několik desítek a některé z nich jsou opravdu na tak vysoké úrovni, že jejich hratelnost převyšuje hratelnost některých komerčních adventur, no a právě mezi takové hříčky by se dala zařadit hra Watti.

Po spuštění hry vás nejprve uvítá její úvodní příběh, který se vám nyní pokusím přiblížit - za devatero řekami a moři, za devatero lesy a skalami, za mnoha kopci, kdesi ve fantasy prostředí se nacházela malá, ale krásná vesnička obývaná od nepaměti pokojně žijícími elfy. Mezi těmito elfíky bylo i jedno milé a hodné děvčátko, které se jmenovalo Watti. Watti se od ostatních elfů nápadně lišila rovnými a takřka oranžovými vlasy. Byla sirotek - tatínka nikdy nepoznala a maminku ztratila ještě když byla maličká. A tak ji vychovávali její prarodiče. Byla spokojená, žila si v útulném domku s babičkou a dědečkem a nic jí nechybělo ke štěstí. Avšak jednoho rána, když jí sluneční paprsky vytáhly z její letně vyhřáté postele, zjistila, že ve světnici nikdo není. Byla v šoku, rychle se převlékla a vyběhla ven, tam ji však zarazilo nezvykle úderné ticho. Děvče rychle prohledalo celou vesnici, avšak široko daleko nebyl ani náznak elfa, prostě nikde ani živáčka. Připadala si jako ve zlém snu. Vždyť je ještě malá a neumí zacházet se zbraněmi, co si teď sama počne?
Watti se posadila a dala se do pláče. Brečení ji ale po chvilce přestalo bavit a tak se jako správná (i když nedorostlá) ženská rozhodla, že musí zjistit, co se vlastně stalo. No a nyní už je to na vás, na hráčích a na vaší chuti, náladě, odhodlání a především na šikovnosti, které je u textových her potřeba, jako sůl.

Hra se ovládá klasicky zadáváním příkazů (ČEKEJ, POLOŽ, PROZKOUMEJ..) a reagováním na vzniklou situaci, která je vám vždy vypsána. Během hraní je vám k dispozici mapa, včetně legendy, jež usnadňuje orientaci ve známém prostředí prošlých lokací, míst a místností. Výhodou této textovky však je, že Watti má navíc možnost jednoduchého vkládání příkazů pomocí stlačení dvou kláves, jako například ALT+P a podobně. Další nesmírnou výhodou této gamesy je možnost ukládání a načítání pozic v průběhu hry, což mnoha, jindy kvalitním, textovkám chybí. Dále mají pařani k dispozici spořič obrazovky, mohou listovat v padesáti naposledy vkládaných příkazech nebo opakovat právě vložený příkaz. Lze také smazat obrazovku, definovat pro klávesu vlastní text apod. Nevím, zda tyto výhody využijí všichni, kdo si hru zahrají, ovšem pro znalce, příznivce a fanatické hráče textovek jsou to jistě velmi zajímavé možnosti a inovace.

Celá hra běží v textovém módu MS-Dosu, což rozhodně není pro textovou hru na škodu, ba právě naopak, Dos je pro textovky vhodnější - je to přece textový operační systém. V grafickém operačním systému Windows textové hry vypadají jak slon v porcelánu, nebo kozel v zelném poli :-) ale v Dosu jsou jako doma. Je to vidět i na této hře, která doslova čaruje s textem v jednoduchých semigrafických animacích, jakými je například vymazávání obrazovky ze stran, nebo rozsvěcování a zhasínání nápisů. Na horní části hrací obrazovky se nachází informace o názvu lokace a výpis směrů kam můžete jít. Kromě nápovědy je k programu přiložen samostatný dokumentační program.

Watti patří mezi CARDWARE, což znamená, že pokud se vám hra zalíbí, máte zaslat jejímu autorovi nějaký hezký pohled. Ovšem dost již řečí, abych vás neunavil. Hru si stáhněte a zahrajte, je zajímavá a kdoví, třeba u ní strávíte krásnější zážitky než u her plných 3D násilí...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

janice11

janice11 | 06.10.16 v 07:29

Tak to ne.

Andy | 07.10.09 v 12:00

prostě to naprogramoval náš pan profesor:Da vy ste mu ani neposlali ten pohled..:-/

Belgarion_Kolder | 22.08.07 v 01:33

Vážně netušim. Ke hře samotné je přibalen mininávod a nápověda, ale nepomáhá to. A musím se přiznat, že příkazy jako "breč" by mě vážně nenapadly .-)
Nevíte, kde sehnat návod?

Dr. Oggy | 05.08.07 v 22:08

watti jsem kdysi hrál. Má to úžasnou atmosféru a velice kvalitní příběh. Jen obtížnost mi přijde až nehratelná :(


galerie

Watti: Příběh elfího děvčete Watti: Příběh elfího děvčete

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce