recenze

Takovej normální den

Takovej normální den

S klidem vás mohu ubezpečit, že existence textových her je zatím zajištěna, což mohu dokázat třeba právě dnešní hrou. Krátká, odpočinková a velmi pěkná textovka je totiž tu!
Proč se stále ještě hrají textové hry? Vždyť přece- nenabízejí žádnou grafiku (ty klasické, ale samozřejmě jsou i textovky s grafikou, ale potom už jsou na pomezí s adventurami), neobsahují většinou ani žádné zvuky, takže žádné vizuální zážitky - tedy, pokud vás vrcholně neuspokojuje pohled na tuny textu.

Ale právě v tom textu je celé kouzlo hry. Ti, kdož bojují proti počítačovým hrám, protože nemají „takovou kulturní hodnotu, jako mají knihy“, by určitě řekli, že textovky alespoň trošku knihy suplují. Ano, vše je postaveno na tom, že si můžete ten svět představovat, jak sami chcete. To je přece úžasné- taková svoboda. A úplně nejlepší je, když je taková hra zábavná. Já osobně dávám přednost kratším textovkám s nějakým nábojem, který vás pobaví a táhne v hraní dál. Může jím být cokoli- od nějaké kriminální zápletky, přes záchranu světa až po vtip. Čeho se ale hlavně musí textová hra vyvarovat, to je fádnost, nuda a zdlouhavost. Textové hry jsou stavěny na příběhu- a s ním stoupají vzhůru, ale také leckdy padají ke dnu.Proto mám raději textovky, které jsou kratší a mají právě ten náboj. A přesně taková je hra Takovej normální den. Výše jsem jmenoval různé druhy náboje. Takovej normální den sází jednoznačně na vtip. Je věcí vašeho vkusu, jak se vám bude hra zdát vtipná, ale mně se docela líbila. Tak, jak autor píše. Pokud jste ve škole patřili mezi ty „hodné“, pak si vyzkoušíte něco, co jste si určitě nedovolili! Ale pakliže jste patřili mezi ty „trestané“, tak vám zase hra nepřijde nic moc, protože takovéhle excesy máte na denním pořádku (chudák učitel/ka J). Hra se odvíjí zcela lineárně a vy nemáte prakticky možnost to jakkoli ovlivnit. I když jsou ve hře situace, kdy máte na výběr z několika možností reakce, přesto jste vždy taktně odpálkováni na „správnou“ trasu. A nejlepší na všem je závěrečná pointa, který celý příběh korunuje.

Bohužel, když moc využíváte oklik od oné správné cesty, hra se leckdy ukončí v polovině, jakoby měla přesně předurčený počet tahů. To může mrzet.Takovej normální den nepatří mezi žádné zázraky tvorby textových her, ale za stažení, myslím si, stojí.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 3 =

Iveta111

Iveta111 | 27.08.16 v 10:46

Pěkná hra.

ELO | 05.01.05 v 18:27

No super hra...tak na chvilku ale na pobavenie

Hynek Žalčík | 10.02.03 v 00:17

Drako, to zalezi na tobe - kazdej ma jinej vkus - tak jako tak to ma vsak pouhych 200kB, takze zas tak moc casu neztratis

Drako | 09.02.03 v 19:08

stoji to za to stehovat nebo mam tento drahoceny cas venovat necemu jinemu???

Ondřej Szalonnás | 13.01.03 v 18:31

Tak to si tvrdit netroufnu. Jisté je, že Takovej normální den má podobné zaměření. Ale je to spíš otázka na autory¨.

koril | 11.01.03 v 13:10

Hele, je hra inspirována hrou Fuckstory?


galerie