recenze

Přistání

Přistání

Máte chuť si zahrát novou kvalitní textovku? Chcete si vyzkoušet svoje reakce na zajímavé situace? Chcete si prověřit nový, herní, český, textový skvost na téma ztroskotání vesmírné lodi? Pokud ano – čtěte dál o této nové hře.
Tatko pro nás opět připravil novou kvalitní hru, tentokrát na téma adventurové textovky. I když v textovkách nebývají vynikající grafické prvky příliš častým zvykem, toto herní dílko je vyjimkou. Ale možná některé z vás výborná kvalita grafiky nepřekvapuje (protože – každý kdo zná Tatko ví, že grafika bývá na úrovni normálně…), ale možná vás překvapí alespoň fakt, že je tato textovka realtimeová a hratelnost je vynikající!

A o co v této zajímavé gamesce vlastně jde? V této hře jste se ocitnuli na palubě vesmírné lodi. Jednoho dne se přes zmiňovanou loď přehnal roj meteoritů, kterému se nedalo vyhnout a poslední (asi největší) meteorit nebezpečně zasáhl levý motor a tvůj raketoplán se zřítil na neznámou planetu. Ty (jakožto obsluha na můstku této lodi) se právě probíráš z velkého nárazu (dopadu na zem) a z okýnka vidíš, že se ocitáš ve zdemolovaném raketoplánu, který bezvládně leží na skaliskách neznámé planety. Jak postupně prozkoumáváš svoji zdevastovanou loď – zjišťuješ, že jsi pravděpodobně jediný - kdo to (téměř ve zdraví) přežil a tvoje loď se dá opravit a odletět s ní (což je i cílem této hry – opravit svoji loď a odletět s ní domů…).

Jakmile se dostanete do první místnosti, (do první místnosti se dostáváte po shlédnutí zajímavého intra) vidíte téměř celý design této hříčky. A to: tapetu s vesmírným motivem, v pravém horním rohu panel s nápovědou -nápověda je jen výpis všech příkazů, které můžete použít. Dole vidíte příkazový řádek, do kterého samozřejmě píšete příkazy a ve kterém se zobrazují odpovědi na vaše povely. Dále pak kontrolní panel, v němž můžete vidět kolik procent máte života, energie, paliva a el. energie v raketoplánu, ale i kolik kyslíku zbývá ve vašem skafandru. Hladina kyslíku se zobrazuje jen tehdy – máte-li skafandr oblečený; seznam věcí, které sebou nesete (můžete pobrat max. 4 věci) a samozřejmě stručný popis místnosti ve které se právě nacházíte…

Možná si pomyslíte, co je na této textovce realtimeového? To, že je ve hře reálný čas – vás přesvědčí hned na začátku. Jak už víte, počáteční situace je poškození levého motoru a tedy i únik paliva a el. energie. Jak palivo a energie postupně (časem) vyprchává, můžete sledovat dole v kontrolním panelu. „Krok času“ můžete i sledovat na spotřebě kyslíku ve svém skafandru a v dalších věcech, které v průběhu hraní potkáváte. Na závěr bych vás měl upozornit – v tomto dílku můžete narazit na předměty, které jsou špatně napsány (např: místo – „propiska“ je – „prupiska“), proto do příkazového řádku pište povely s chybným názvem předmětu (např: „vem prupiska“). Za velkou výhodu můžeme určitě považovat možnost ukládání rozehrané hry a také velmi dobré zvukové efekty. Jedinou nevýhodou je dlouhé vypisování příkazů, ale to k textovce patří. Už v úvodu jsem se zmínil, že tato hra obsahuje celkem dost grafických prvků a že je realtiemová. Takže není co dodat, snad jen: Stáhni si to a hraj!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

PavelH

PavelH | 28.07.16 v 22:39

Zajímavý námět. Super.

Juni | 13.09.05 v 12:29

Je to pěkně zabugovaný, na XP mi to spadlo asi 7x za 20 min. - jen jsem si chtěl pustit muziku ve winampu. Dále autor buzeruje s hacky a carkami a sám to VŮBEC nedodržuje ani v nápovědě!!!!!! Je to sice realtimový ale texty s popisy místností a další bláboly nejdou odmáčknout, ale čas běží - kyslík ubývá atd. Jinak je to zajímavý téma i vizualní zpracování. Ale nas*alo mě to do BĚLA!!!Nestahujte to lidi.

Suprt | 08.10.04 v 15:11

Trochu dlouhé ale fajn.Lehce se de do toho zamotat.

Jinak fajn.

Rozhodnutí je na vás :-)

Ubaldo | 30.09.04 v 07:38

Yury> Tobe se to zda zdlouhave? Naco si myslis, že je tam možnost ukládání rozehrabé hry? Když se do toho vzijes tak je to celkem dobra textovka, musis si uvědomit ze textovky jsou odpocinkove hry. Textovky nejsou uspěchané adrelinové akčňárny!!!

ja | 25.09.04 v 15:20

jaky jsou jeho stranky?

Yuri | 25.09.04 v 15:16

Opravdu moc zdlouhava a nudna hra nedoporucuju!!!!!!

Valaja | 24.09.04 v 14:41

Tuhle hru jsem si stahl z autorovích stranek a nic moc.


galerie