recenze

Normal School Day: Houby

Normal School Day: Houby

Chcete se vrátit do prvního ročníku střední školy se všemi radostmi i starostmi, které k tomu patří? Dnešní textová hra vám to nabízí! Autor navíc slibuje paralelu s úspěšnými příběhy Fuckstory. Jak si tedy stojí tato hra?
Když se podíváme na textovky, které u nás v poslední době vyšly, uvidíme například Fuckstory 1, Fuckstory 2 nebo slovenský Príbeh Jebkyho: Útěk do Pasteky! a Príbeh Jebkyho 2: Cirhóza Pečeňe. Minimálně tyto čtyři hry (a je jich mnohem víc) mají něco společného. Všechny se dotýkají školního života a všeho, co vás může ve škole - nebo ostatně i za školou - potkat. Jak Fuckstory Davida Havlíčka, tak Príebeh Jebkyho od Stormstudia, si razí svůj vlastní styl. Fuckstory je založena spíše na lehčí ironii a jisté poetičnosti, zatímco Príbeh Jebkyho je až příliš tvrdý a na místo poetičnosti vyjadřuje politické názory autorů. Tvůrce dnešní hry, sám si říká Dodánek, se přiklání ke stylu svého přítele Havlíčka a vytváří tak hru, jež je v mnohém Fuckstory podobná. K jedné pasáži hry je dokonce připojeno info, že tato pasáž je Fuckstory inspirovaná.

Dostaňme se ale k meritu věci. O čem NSDH vlastně je? Je to už trochu nuda, když se zase probudíte v posteli - tak tak, že sotva stíháte dojít do školy. Vaše třída se dnes ale účastní mykologické výstavy a příběh se tak může odvíjet. On se ale moc neodvíjí. Za celou hru stihnete neodmítnout jednu holku, budete vyzkoušeni z fyziky a…(nesmím prozradit vše). Psal jsem neodmítnout? K této neobvyklé formulaci mě přinutila opět ta tristní neřest většiny textovek. Nelze se odklonit od hlavní dějové linie, NSDH vám v tom brání ještě urputněji, než výše jmenované ostatní textovky. Dívku, která se ve hře o vaše srdce uchází při nejlepší vůli odmítnout nelze. Donekonečna můžete volit, že nemáte zájem, hra vám stejně bude vnucovat kladné odpovědi.

Ano, „zážitky“ s onou dívkou tvoří téměř celou druhou část hry, proč nám ale proboha autor dává vůbec na výběr, zda s dívkou chodit chceme nebo ne? Proč raději nevytvoří malé odbočení od páteře hry při vyhýbavé odpovědi? Právě v té dívce navíc můžeme sledovat jasnou paralelu s Fuckstory. Navíc se během hraní setkáte i s logickým nesmyslem, jenž se odehraje při zkoušení. Učitelka vás vyvolá a vy dostanete na výběr mezi omluvou, omdlením nebo jitím k tabuli. Připomínat to, že k té tabuli půjdete tak jako tak, není nutné, zarážející je, že i když k tabuli jdete okamžitě a na otázky odpovíte správně, dostanete 1- za omdlení (?). Autor hry nedostatky omlouvá tím, že hra je ve fázi beta, nicméně na druhou stranu se chlubí třemi beta - testery. Potom mi připadá toto ospravedlňování jako alibistické.

Technické zpracování hry komentovat nelze, v Q-Basicu prostě nic moc vytvořit nelze a od textovek taky žádné efekty čekat nemůžeme :-). Proto je jedinou zbývající otázkou, zda stáhnout nebo ne. Nic nového nepřináší, ale má jen 35 KB, takže vás nijak nezdrží. A můžete si vlastní názor udělat sami...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

Dodánek | 12.05.04 v 20:43

Tak
1) Moje skomolena prezdivka me docela dostala.
2) Nelogicnost pri zkouseni? Kde, probuh? >-)
3) Zaujatost recenzenta. Hodnoceni ctenaru je o mnoho lepsi, takze na tom asi neco bude, ne?!


galerie