recenze

Mise ŠKORPIÓN

Mise ŠKORPIÓN

Simulace nejrůznějších situací, které mohou nastat během války. Staneš se velitelem svojí jednotky a budeš se muset rozhodovat. Zaútočit takhle nebo onak, zabít či nezabít, prozkoumat nebo rovnou zneškodnit. Asi jediná hra ve svém druhu.
Jednou, když jsem uvažoval nad vytvořením nějaké hry (textové hry), napadl mě zajímavý nápad. A to vytvořit hru o králi, který ve své středověké době musí řešit problémy s obranou říše své a problematiku válečné strategie. Ta myšlenka mě lákala o to víc, že jsem se domníval, že tento typ textových her ještě neexistuje. Ale mýlil jsem se, existuje. Protože už existuje Mise ŠKORPIÓN, jež je jedním z mála svého druhu a právě v tom je její vzácnost. Jak už samotné úvodní slovo prozrazuje, tentokrát se stanete velitelem svojí vojenské jednotky, která řeší strategické válečné problémy…

Mise ŠKORPIÓN nás zavede do doby třetí světové války. Zatím poslední světová válka byla proti nacismu. Ale mezi kým bude tato válka? To hra neprozrazuje, akorát dává hráči na výběr mezi třemi národnostmi, za které může hrát. Jsou to USA, Rusko a Česká republika. Takže je to asi jasné. Jen tak pro orientaci, výběr národnosti neovlivňuje obsah následujícího hraní ani obtížnosti. Ale už dost politiky, podívejme se raději na problematiku samotné gamesky.

Hra má svůj příběh a svůj průběh. Po každém rozjetí se sice ocitnete v jiné situaci, ale vždy se stejným příběhem. Takže někdy začnete úplně od začátku, do situace s rozhodováním jak a kde si postavit základnu, nebo nás to hodí až někam mezi jednotlivé bitvy, kde jde zase o rozhodnutí mezi možnými způsoby útoku a podobně. Jak to funguje? Vždy máme vysvětlenou situaci, v jaké se právě ocitáme a několik možností, vždy je však nejvhodnější jen jedna. A musí se uznat, že těch situací a zápletek je tu nečekané množství – jak po stránce tématické, tak i početní. I když je z uvedených možností správné jen jedno, hra od sebe nikoho nepustí. Jen tu jen jedno rozhodnutí, jedna volba, která zajistí přežití. Proč většinou jen jedna? Válka je vždy nemilosrdná a její taktika těžká, takže proto jen jedna možná odpověď, ostatní znamenají smrt, konec hry. Takže obtížnost válčení autoři vystihli dobře. Ale dám vám jednu radu: Vždy, když hra popisuje právě nastalou situaci, všímejte si zdánlivých maličkostí a vždy se nad nimi pořádně zamyslete, používejte prostou logiku a zaměřte se spíše na ty bezpečnější varianty. Zbývá jen prozradit, že je tohle dílko vytvořeno ve starém programovacím nástroji zvaném QBasic a díky své chytře zpracované spuštěcí dávce BAT, to celé jede, skrze DOS-ový mód, ve všech verzích Windows. Co více dodat? Snad jen: „Ta hra je úplně v pohodě, a proto si ji stáhněte!“ :)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 5 =

Iveta111

Iveta111 | 26.08.16 v 00:22

Dobrá hra.

PavelH

PavelH | 28.07.16 v 22:28

Super námět.

JiGr | 12.12.07 v 02:50

No jo na dnesni dobu to už neni nejaktulnejsi, ale když si přečteš pod recenzí "OS: Ms-Dos", tak to znamena, že bys měl chapat tročku staremu systemu Dos... Prostě pokud neznaš nějakej starej system, tak se ti to hur hraje i spouští...

Jancci | 06.08.07 v 13:20

To musela programovat asi nejaka lama.

Jancci | 06.08.07 v 13:19

Celkom onicom hra, naprogramovana v blbom programovacom jazyku QBasic. To si autor hry mohol vybrat radsej Turbo Pascal.

Pete27 | 28.07.07 v 16:47

Pěkný,ale kurevsky krátký...

ASD | 25.04.06 v 15:01

hehe, bolo to treba odzipovat ale kazdy robime chyby, len ja najviac

Patrik | 16.03.06 v 20:14

Spouští se to tím souborem s příponou BAT. Vypadá to trošku jako aplikace bez své ikonky s ozubeným kolečkem...(Ale každý win to má trošku jinak.)

ASD | 03.03.06 v 18:26

neviete ako to mam spustit ?

zou | 03.03.06 v 09:13

tato hra je celkem dobra ale zpracovani hrozny..


galerie

Mise ŠKORPIÓN Mise ŠKORPIÓN Mise ŠKORPIÓN

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce