recenze

Král Jister

Král Jister

Zachráníte svoji milovanou dívku ze spárů krále, který ji unesl, protože ji chce mít pro sebe? První díl této povedené české textové gamesky napsané v Quick Basicu nesmí na freegame.cz chybět a tak vám ho zde nyní předkládáme nejen k ochutnávce, ale přímo ke kompletnímu sežrání.
Petr Fismol alias Buffy je člověk, který ve světě českých textových her zanechal poměrně dost patrnou stopu a navíc pro textovkářskou komunitu dodnes znamená mnoho. Nejenže provozuje kdysi nejznámější, dnes již snad jediný, česko-slovenský portál zabývající se pouze textovými hrami nazvaný Textovkářův ráj, ale je mimo jiné také autorem značně povedených a velmi rozšířených (alespoň ve své době) textových her Král Jister 1 a 2. První díl této gamesky bych vám právě teď a tady chtěl představit.

Takže, o co vlastně go? Jednoho příjemného dne kolem roku 1328 jsi se probral do nádherného rána, ale má to jednu chybu - ležíš v kaluži vlastní krve a s hlavou bolavou jako střep přemýšlíš u svého chátrající malého domečku, co se vlastně stalo. Na nic však nepřicházíš, skoro nic si nepamatuješ. Snad jen to, jak se ploužíš v hodně zrestaurované náladě domů a narazíš u svého domova na maskované maníky unášející ti milovanou ženu. Následně si se ji rozhodl zachránit, ale pak už nic nevíš. U sebe nic nemáš - nevíš, zda tě okradli nebo si to prohrál v kartách. Co to bylo za lidi, co ti unesli milou? Po chvilce přemýšlení jsi z toho vyvodil, že v tom má pracky panovník zdejšího království, který na tvou vyvolenou a milovanou krásku má už delší dobu zálusk. A tak, když si se dal trošku dohromady, rozhodl jsi se vysvobodit svou lásku ze spárů toho ničemy - krále Jistera. To jest stručně základní příběh hry.

Gameska Král Jister běží v textovém režimu MS-Dosu a ovládá se klasickým způsobem známým například z adventure her pro osmibity - tedy psaním povelů do takzvaného příkazového řádku - například PROZKOUMEJ, VEZMI, KUP, ZABIJ, POUZIJ, REKNI a mnoho dalších.

Zábavnost Krále Jistera je poměrně slušná i na dnešní dobu, zpracování také (na textově-grafický režim) v němž běží. Pod hrou je podepsán T.A.G. software (značka Petra Fismola) a celá gameska vznikla v tehdy populárním Quick Basicu,... jestli máte rádi textové hry, stáhněte si Krále Jistera, stojí za to.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

Sůvička

Sůvička | 02.12.16 v 22:46

Výborná hra.


galerie

Král Jister Král Jister Král Jister Král Jister Král Jister

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce