recenze

Dovolená v Chorvatsku

Dovolená v Chorvatsku

Dnes vám přinášíme další textovku, která vás uprostřed zimy zahřeje vzpomínkami na letní dovolenou u moře, pakliže jste na ní byli. Jestliže ne, alespoň závan léta z ní ucítíte. Vypravme se tedy na chvíli do Chorvatska!
Když chce člověk něco dělat, měl by své věci alespoň trochu (ale raději o něco více) rozumět. Třeba pokud chcete být konstruktérem motorů ve formuli jedna, neměli byste propadat z fyziky, pokud chcete být programátorem, měl byste rozumět celé řadě věcí, se kterými toto povolání souvisí. Těžko si lze třeba představit novináře, který nezná pravopis. To je sice moc pěkné, ale proč vám to říkám? Protože v dnešní hře se právě s jedním člověkem, který se takhle minul (byť vytváření textových her určitě není jeho povoláním, to by byl již zřejmě dávno na dlažbě).

Upřímně řečeno, je dosti velkým problémem chtít psát české textové hry a neznát ani ta nejzákladnější pravopisná pravidla, která ze sebe chrlí žáci druhého ročníku základní školy. Hru, ve které chce protagonista dívku políbyt, když právě společně obědnaly jídlo, a potom spolu zažily skvělou noc, po níž mu ona dívka dala zbohem, to sráží pořádně na kolena. A to jsem vybral jen ty nejkřiklavější případy, které jsem si stačil zapamatovat, nehledě přitom na interpunkci. Tedy z češtinářského hlediska je tahle hra naprostá katastrofa. I kdyby byla naprosto výjimečná, už nemůže dostat víc než 65%. Proč? Umíte si představit například NHL 2004 s grafikou z roku 1992?

Jak je na tom Dovolená v Chorvatsku ale po herní stránce? Co si budeme nalhávat, ani tady to není žádná sláva, ba naopak. Příběh je úděsně naivní, jednoduchý a pozbývá jakéhokoli kouzla. Meritum věci je v tom, že vy přijíždíte do Chorvatska se svými kamarády „sbalit pár holek a trochu si užít.“ A poněvadž hra nemá žádnou zápletku (a ani pokus o ni, což je opravdu velký nedostatek), najdete při svých procházkách, pokud máte štěstí, dívku, která neklade vůbec žádný odpor a je se vším svolná. Vysvětlím to „pokud máte štěstí.“ Hra je natolik nalinkovaná, že ač je provedena v HTML a vy tedy můžete vlastně libovolně procházet jednotlivými kroky - HTML stránkami dle nabídky, automaticky je předpokládáno, že si vyberete správný směr, tedy že na dívku nejdříve narazíte, pak ji někam pozvete atd., což se vám ale vůbec nemusí povést! Takže dochází k tak trapné situaci, že se jdete hned po začátku hry někam projít a za chvíli vás hra upozorní, že je čas jít za Jitkou.

Kdo to je? Kde se vzala? Navíc je hra prošpikována detaily, které nemají hlubší smysl. Na co vám je například informace, že jedete s přáteli, když o nich už pak není zmínka? Na co je ve hře rvačka, když nemá na průběh hry dopad? Těžko říct. Jak jsem už napsal, Dovolená v Chorvatsku je provedena v HTML, narazíte tak kromě chabého textu i na podobně chabé obrázky, v lepším případě fotografie, v horším jen narychlo načmárané v Malování. Hudby se nedočkáte. Při hraní propadáte frustraci, kam ten svět spěje, když někdo něco takového vůbec vydá.

stáhnout hru
Andrew

autor
/ Andrew

Skóre

5 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =

Okarina

Okarina | 02.10.16 v 01:33

Výborná hra.

Daisy | 20.03.07 v 21:45

jak si mám spustit tuto hru...jsem tady poprvé a nevím jak to mám udělat...napiště...aspoň an mail

FoFo | 27.09.06 v 22:55

No keď si aj odmyslím tie pravopisné chyby....textovky nemôžu urobiť nejakú dieru ale niektoré sa dajú zahrať a dá sa na nich aj zasmiať ale toto je proste otras

shady | 29.05.06 v 14:21

keby bol Slovak, preco by to robil po cesky?

dRevnik | 29.02.04 v 20:15

Tak tohle mi az nebezpecne pripomina zname prisernosti "Policie zasahujě" a "Policia Zasahuje 2" (Ze by stejny autor???)
Ja sam take delam textovky v html, ale vzdy se snazim eliminovat pravopisne chyby na minimum. Navic je mi jasne, ze zadna textovka nemuze oslnit zpracovanim, tak se snazim ozivit je alespon nejakymi originalnimi napady, ale tohle je opravdu... no nic.
( P.S. nemuze byt ta spusta pravopisnych chyb zpusobena tim, ze autor je mozna ze Slovenska?)

Jméno | 23.01.04 v 13:15

" Protože v dnešní hře se práv s jedním člověkem, který se takhle minul."
" Umíte i představit například NHL 2004 s grafikou z roku 1992?"

Ondřej Szalonnás | 15.01.04 v 17:31

Nejsem si vědom žádných hrubek. Pokud se týká těch, co jsem uvedl v prvním odstavci, jasně jsem u nich napsal, že pouze uvádím příklady ZE HRY.

Hynek Žalčík | 15.01.04 v 10:27

A co se ti na recenzi konkretne nezda? Me se zda byt v poradku, zadna zasadni gramaticka tam neni!

průměrný češtinář | 14.01.04 v 22:51

Tuhle hru jsem sice vůbec nehrál, ale pokud chcete někoho kritizovat za hrubky atp., tak si nejdřív překontrolujte svou recenzi!


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce