recenze

Dědic Moci

Dědic Moci

Kvalitní textovou gamesku jsme tu již nějaký ten pátek neměli, proč si tedy neudělat radost hned na Nový rok? Dovolte mi ale hned opravit jednu nepřenost, Dědic Moci není klasická textovka, nýbrž Gamebook s velmi silným příběhem a se spoustou dalších prvků.
Rád bych vás co nejdetailněji zprostředkoval tu pozitivní energii, kterou jsem při hraní tohoto kousku cítil. Začal bych ale dosti formálně. Titul Dědic Moci je počinem Radka Doležela, který celý projekt vytvořil v oblíbeném nástroji Fantasy GameBook Engine. O něm jsme v první polovině loňského roku sepsali menší článek, v němž jsme si popsali vše podstatné. Proto se pojďme raději věnovat dnešnímu tématu.

Bylo by velice smutné, kdyby textová hra či gamebook, nedisponovala (nedisponoval) silným příběhem. Jeden takový nechybí ani zde. Hlavní hrdina se jmenuje Daniel a hned úvodní povídání vám prozradí to, že tomuto človíčkovi spousta důležitých věcí uniká. A tak jste byli vybráni vy a s pomocí magie přeneseni do jeho těla, abyste mu trochu pomohli s jeho posláním. Dle dalších slov v intru pak pochopíte, že nic nebude tak snadné, jak se může zdát, ale co jiného lze také od fantasy gamebooku, tradičně založeném na papírové předloze, očekávat. A tak narazíte na netvory, čaroděje, zvířáta, získáte spoustu přátel, ale i nepřátel. Sám se však postupně vypracujete v celkem schopného a odolného jedince, i když zpočátku by vás převálcoval kdejaký pobuda. Právě v tomhle oceníte schopnosti spojenců, kteří vás, jakožto zpočátku celkem bezbranného bojovníka, postupně naučí umění boje a zapomenuto nebude ani na magii.

To vše se vám bude hodit při soubojích. Protože je zde tradičně spousta RPG prvků, můžete počítat s tím, že za úspěšné likvidace soupeřů budete získavat zkušenosti, které se pak budou úročit a vám bude naskakovat jeden level za druhým. Samozřejmě nic není zadarmo a vyjma toho, že si budete muset hlídat, podobně jako u adventury Black Cauldron, stav vašeho jídla a pití, je potřeba sledovat stav léčebných lahviček a flakónů s manou. Pokud nebudete mít k dispozici dostatek výše zmíněných předmětů, můžete počítat s komplikacemi, které dříve nebo později přijdou. Drobnou výhodu tak jistě oceníte v tom, že si na určitých místech můžete uložit pozici.

Předměty se také dělí na několik skupiny. Část z nich lze použít kdykoliv, jiné zužitkujete jen při boji. Nemusíte mít ale strach, že byste se v tom nestačili orientovat, neboť autor zkušeně doprovodné texty doplnil dostatečným infomateriálem, který vám ve vhodných chvílích poradí a zároveň poučí. K textům bych ještě dodal slova chvály. Jednak jsem byl spokojen s tím, že jsem nenarazil na přeplácané barvy, ale velmi se mi líbilo také členění textů. Jednotlivé odstavce tak nejsou ani příliš dlouhé, ani naopak příliš krátké. Jsou jednoduše tak akorát. Pokud máte problém se do hry naplno ponořit jen na základě textu, jsou pro vás také připraveny obrázkové ilustrace. Jejich kvalita je různorodá, přesto jejich přítomnost je jednoznačně přínosem. Jistě potěší také podrobnější mapy, které jistě oceníte v mohutnějších komplexech či lesích.

Samozřejmostí je, že vše má svou striktní logiku. Nepočítám teď například to, že když vám dojde mana, nemůžete používat kouzla a jiné předměty, vyžadující tento božský nápoj. Mé myšlenky se otírají o fakt, že ke všemu musíte přistupovat postupně. Kupříkladu kouzla - je jich zde celkem dost, ovšem než se dostanete k těm pokročilejším, je třeba znát základy. Ale tak to naštěstí platí se vším. Kdyby tomu tak nebylo, neměli bychom před sebou tuto velice pěknou hru, nýbrž chaos, o který by nikdo pravděpodobně nestál. Teď jenom doufejme, že bude platit takové drobné pravidlo, a to, jak na Nový rok, tak po celý rok. Mít po zbytek roku další podobné tituly by si jistě nechal líbil nejeden z nás.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

aaa | 22.05.10 v 22:02

Fakt pěkná hra. Je na ní vidět autorovo nadšení pro věc. Zajímalo by mě, jestli bude nějaké pokračování? Chápu, že je na tom spousta práce, ale už to jsou přeci jenom dva roky :-)). (Jediné co bych vytknul, je nízká obtížnost.)

iveta_kroul | 13.10.08 v 17:59

tayky mi to nejde uložit ale jinak je to supa a těžkáááá hra

Kane | 29.08.08 v 14:30

Že neznáš nic, co je komprimovaný v raru? Tak to jsem ještě neslyšel. V každém případě je to komprimované v programu WinRar 3.0 .

Hans | 02.08.08 v 22:52

Hele, lidi nevírew v čem je o komprimovaný? Já nic s koncovkou ".rar" neznám.

ja | 19.06.08 v 03:40

Protoze jsi tak hloupej(napsala bych to sproste, ale byl by to vulgarismus) ze ani nevYs ja se pise nevIm!!!!!!

honza45 | 06.01.08 v 12:14

nevym ale nejde mi to uložit nevyte nikdo proč ?

KaluzaP | 02.01.08 v 12:28

Je to SUPERHRA


galerie

Dědic Moci Dědic Moci Dědic Moci Dědic Moci

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce