recenze

Bimbo aneb Cesta tam a nikam jinam

Bimbo aneb Cesta tam a nikam jinam

Vynikající parodie na Tolkienova Hobita od nekorunovaného krále dnešních českých textovek Petra Kaina, která rozhodně nezklame žádného příznivce žánru! Bimbo Sáček se vydává ukrást poklad strašlivého draka Žraka a zažívá při tom nesčetná dobrodružství.
Máme tu další dílko od Petra Kaina (rozhovor; textovky Monty Mole a Frigo – Soukromý detektiv) - novou výtečnou textovku! Zajímá vás, co si na nás vymyslel tentokrát a jaké zapeklitosti budeme muset řešit?

Začneme jako obvykle příběhem. Sympatický bobit Bimbo si žije ve své klidné noře, když v tom přichází Grand Alf s bandou trpaslíků a milému bobitovi sdělí, že na jeho noru byla uvalena hypotéka (v minulosti si totiž půjčil nemalou sumu na Kurz erotické magie :o) a pokud rychle nesežene nějaké peníze, může se s ní nadobro rozloučit. Chtě nechtě, vydává se náš malý hrdina na jedno velké dobrodružství a vy povedete jeho kroky. Pokud jste hráli Friga, budete se cítit jako doma, protože styl humoru, vyprávění i logických problémů je velice podobný. Lokaci za lokací nacházíte narážky na Tolkienova Hobita – prakticky vše je založeno na různých úpravách a deviacích původních postav a příhod. Zde si neodpustím poznamenat, že na rozdíl od zmíněného Friga mi tentokrát připadá styl humoru o něco slabší a méně „inteligentní“, čehož dokladem jsou například rádoby vtipné zkomoleniny jmen postav. Ve Frigovi jsem texty hltal v jednom kuse a na další peprné hlášky jsem se těšil jako malý fakan na lízátko.

U Bimba tomu tak bohužel není a humor je v tomto případě spíše třešničkou na dortu než všudypřítomným hnacím motorem celého kolosu. Naštěstí je zde i dostatek kvalitních vtípků příjemně dokreslujících sarkastický vypravěčský styl, zejména těch, které vyplývají ze značně morbidních řešení různých situací a problémů. Ty jsou vymyšleny dost chytře, takže se s každým pěkně potrápíte a zákysy nejspíš nebudou výjimkou. Na některých místech musíte daný puzzle vyřešit v určitém časovém limitu, při jehož nedodržení následuje smrt. Ta je tu celkem častá, takže doporučuji často a pravidelně ukládat, jinak se se zlou potážete! Celá hra je rozdělena do jednotlivých kapitol, tvořících naprosto samostatné celky, a nemusíte se tedy bát, že někde něco zapomenete a budete se muset celou cestu vracet. Program si sám hlídá, zda-li máte všechno potřebné pro další postup, takže se nemůžete zaseknout úplně.

Závěrečné zhodnocení je vždycky to nejtěžší – jak si tedy Bimbo stojí? Jedná se rozhodně o kvalitní textovku, která hrdě patří mezi nejlepší tituly svého žánru. Nechybí jí humor, solidní délka ani logická řešení problémů. Má však pár nemilých vlastností, které nemusí sednout úplně každému – obtížnost v kombinaci s možností smrti hru dost znepříjemňuje a některé pasáže budete nejspíš přímo nenávidět, když jimi projdete podesáté. S tím ale musí každý pořádný textovkář počítat a není to zas tak kritické, jak by se mohlo zdát. Oproti Frigovi mě Bimbo trochu zklamal, čekal jsem něco ještě lepšího a vyzrálejšího, čehož jsem se bohužel nedočkal. Je to ale logické – nyní uveřejněný Bimbo je pouze převedením starší autorovy gamesy do novějšího enginu, takže se vlastně jedná o Frigova předchůdce, a není tak divu, že je o trochu horší. Suma sumárum, i přes menší chybky a nedostatky se jedná o textovku, u které se můžete dobře bavit nejeden dlouhý večer a stále vás bude táhnout dál a dál příběhem až k samotnému monumentálnímu konci, při němž se dozvíte, že mýtický poklad draka Žraka vlastně pramení z ........ Zahrajte a uvidíte. ;)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

Davina Claire | 28.10.21 v 23:54

Ahoj; Ak potrebujete pôžičku súrne, požiadajte o pôžičku s Novelty Finance. Volám sa Davina Claire a som finančný riaditeľ Novelty Finance. Všimol som si, že pre jednotlivcov a podniky je také ťažké získať pôžičku od bánk alebo iných finančných inštitúcií. Moja spoločnosť (Novelty Finance) je tu, aby vám poskytla a pomohla vám s úverom, ktorý potrebujete. Môžete nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu: novinkafinances@gmail.com ALEBO poslať správu na WhatsApp cez +447915601531 Či už chcete oživiť svoj životný štýl alebo vás čaká nečakaný výdavok, Pôžička od NOVELTY FINANCE je to, čo potrebujete. NOVELTY FINANCE je flexibilný: môžete si požičať až pätnásť miliónov eur (15 000 000,00 €) s vhodnou dobou splácania až 30 rokov. Môžete požiadať o zabezpečený úver alebo nezabezpečený úver. Ponúkame komplexnú škálu osobných pôžičiek, podnikateľských pôžičiek, úverov na bývanie a pôžičiek na konsolidáciu dlhov, ktoré je možné prispôsobiť vašim meniacim sa potrebám a okolnostiam za veľmi nízku úrokovú sadzbu. Čo získate, keď požiadate o Novelty Finance: √ Okamžitý prístup k vašim finančným prostriedkom po schválení. √ Konkurenčné úrokové sadzby (3 % ročne) √ Flexibilné podmienky splácania √ Schopnosť rýchlejšie splatiť pôžičku √ Jednoduché schválenie, ak potrebujete ďalšie finančné prostriedky √ Nebudete sa ponáhľať so splácaním úveru, budete mať čas na začatie splácania úveru. √ Žiadne skryté poplatky Ako použiť: Podanie žiadosti o pôžičku je rýchle a jednoduché! Firmy alebo jednotlivci, ktorí majú záujem požiadať o pôžičku od Novelty Finance a požadujú viac informácií o ponuke pôžičky, by mali POŠLITE E-MAIL na adresu (noveltyfinances@gmail.com) ALEBO pošlite správu na WhatsApp cez +447915601531 pre viac informácií a ústne brífingy. Platia zmluvné podmienky.

Iveta111

Iveta111 | 26.08.16 v 00:41

Dobrá hra.

KaiN | 15.02.07 v 16:39

TomF: No, musis "necim" primet Beatrice, aby se k nemu vratila.

(Jinak dotazy pls sem: http://crypta.mysteria.cz/forum/kainovo.php)

TomF | 15.02.07 v 08:30

Jak se dostanu k Belmondovi aniž by mě zabil??

KaiN | 18.01.07 v 06:44

karol69: Load by mel normalne fungovat. Ozvi se kdyztak mailem.

karol69 | 17.01.07 v 08:59

neco je v hre save mode, ked sa to neda load-ovat?

KaiN | 14.11.06 v 20:42

Lenka: Aha, no opravdu není zbytí, než se vydat do spleti chodeb a nalézt východ z dungeonu, přitom musíš utíkat před strážci, pokud se k tobě blíží, a počkat si, až odejdou z místa, kam máš namířeno (doporučuji kreslit si mapku na čtverečkovaný papír). Je to dost "adrenalinová" záležitost, ale zvládnout se to dá. Všem skřetům se dá takto vyhnout, až na jednoho jediného, kterého musíš zabít (meč jsi už, předpokládám, nalezla). Pozor! Zvládneš zabít jen jednoho skřeta, takže pokud zabiješ nespravého (poznáš to, když si necháš vypsat skóre, nebo když se pokusíš uložit hru), tak je Bimbův osud zpečetěn. Mohu ti pomoci jen tak, že ti buď pošlu mapku dungeonu s vyznačenou cestou, anebo úložku do hry s pozicí, kdy Bimbo již všechny strážce překonal a stojí před "východem"... (Ozvi se mailem nebo do fora: http://crypta.mysteria.cz/kainovo.php)

Lenka | 14.11.06 v 09:04

No, to vím-jenže mrňous zdrhne a mě tam nechá!!!
A já potom bezradně bloudím chodbami.

KaiN | 10.11.06 v 16:37

lenka: V jeskyni a tedy ve spárech skřetů skončíš vždy. Z cely se ale dá prchnout. Promluv si s trpaslíkem a sleduj, co se stane. Možná by šlo na strážce něco políčit...

lenka | 10.11.06 v 11:21

Mám VELKÝ problém.Nakrmím kytku a co dál?Ten malej mě vždycky zatáhne do jeskyně.Jsem zoufalá!Poraďte.Díky moc.

karol69 | 19.10.06 v 11:37

Je to super, ale citim sa niekedy ako uplny blbec.

Dragi | 06.09.06 v 21:48

Fakt super gameska. Chybí mi tam akorát loadování hned z úvodního menu.

Místy je to docela těžký, třeba teď jsem se zase zasekl u Belmonda...

KaiN | 28.07.06 v 18:51

Vachis: Vrat se k nore a mrkni se do schranky, jestli uz neprisla Grand Alfovi nejaka posta...

Vachis | 28.07.06 v 18:15

Co mám udělat s tim trolem???

KaiN | 06.03.06 v 18:46

COŽE? Zruší se uložené pozice??? To je nějaké divné, to mi za celou dobu ještě nikdo nehlásil! Pošli mi pls na mail podrobnosti - co máš za OS, co je v adresáři, jak to spouštíš apod. Díky moc!

R. Macků | 06.03.06 v 18:12

Cleopatre de: Musíš si 2 krát promluvit s trpaslíkem, pak jít k zlobrům a hodit pytlík s práškem do ohně...
Kain: Je to skvělý, jen je zde chyba, že se to po vypnutí se všechny uložené pozice zruší...tzn. Musím začínat od začátku. Byl jsem až v elfím městě, pak jsem to vypnul a bac...měl bych začínat od začátku...

r. macku | 06.03.06 v 16:40

KaiNe: v čem spočívá spolupráce na scénáři? Jínak to beru...

Cleopatra De | 07.01.06 v 22:15

jsem u Temného hvozdu. když jdu na východ zabijou mě. mám pytlík, trumpetku, plastelínu, mapu a nůžky na plech. co mám dělat?

KaiN | 27.11.05 v 13:23

Hledám spolupracovníka (-y) na tvorbě scénáře pro novou textovou fantasy hru! Vzhledem k tomu, že se mi snad konečně podařilo nalézt grafika, který jen planě neslibuje, mělo by se jednat o hru ilustrovanou! Neváhejte a ozvěte se na výše uvedený mail nebo sem do fora!

KaiN | 26.10.05 v 18:02

Myslím, že už jsem ti odpovídal ve foru na PH, pokud to nejsi ty, tak tedy: Opiš si heslo z bronzové destičky na papírek a pak ho otoč o 180 stupňů.

radim | 26.10.05 v 12:34

JAK MÁM OTEVŘÍT ZLOBŘÍ JESKYN

KaiN | 21.10.05 v 17:38

Dveřma se ven nedostaneš. Drobnou nápovědu obdržíš, když prozkoumáš truhlu. (Už si to přesně nevybavuji, ale je to něco jako: "je divný, že odnapaměti stojí na tomto místě, když tu tak překáží)...

ALL: dotazy stran nápovědy posílejte do fora:
http://crypta.mysteria.cz/forum/kainovo.php

thin | 21.10.05 v 17:23

Nojo, jenže mě zabijou ještě než stačim otevřít dveře ( zkrátka nemůžu přijít jak je otevřít a to to skoušim už asi po 20catá :( ) :(

vojtanis | 07.10.05 v 10:11

Tohle prostě musíte skusit.
Je to mastný. Kain je machr.


galerie

Bimbo aneb Cesta tam a nikam jinam Bimbo aneb Cesta tam a nikam jinam Bimbo aneb Cesta tam a nikam jinam

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce