recenze

The Battle for Wesnoth

The Battle for Wesnoth

Špičková tahová fantasy strategie, která je nutností pro každého milovníka žánru. Úchvatná kreslená grafika, perfektní soubojový a RPG systém, výborný příběh.... má vůbec smysl ve výčtu kladných vlastností pokračovat?
Není novinkou, když řeknu, že mezi freeware hrami je drtivá převaha obyčejných a tuctových arkád, hopsaček a remaků různých arkanoidů a podobných hříček. Na své si proto zarputilí stratégové ani kobkaři bohužel nepřijdou, neboť právě tyto dvě sekce zejí prázdnotou ze všeho nejvíc. A když už se nějaký titul do těchto žánrů spadající objeví, nezřídka se jedná o nějakou nudnou budovatelskou strategii, jež vás bude "bavit" pět minut, nebo o další rpgéčko z RPG-Makeru. Jako amorův šíp lásky tak fanoušky pořádných strategií nejspíš zasáhne The Battle for Wesnoth, monumentální fantasy tahová strategie.

Každého, kdo alespoň jedním očkem sleduje scénu komerčních PC her, asi hned po spuštění napadne, že Battle for Wesnoth není nějakým malým projektíkem malého týmu začínajících programátorů, protože ze všeho tu čiší obrovská míra profesionality a detailnosti propracování. Není se čemu divit, za tímto titulem totiž stojí početný vývojářský tým z celého světa. Hra je totiž nejen freeware, ale hlavně open-source, což se na její kvalitě výrazně podepsalo. Nejenže jsou k dispozici kompilace snad pro všechny používané operační systémy (drtivou většinu z vás asi bude zajímat jen distribuce pro Windows nebo Linux), ale hlavně – spousta lidí může k tvorbě nějak přispět. Právě to je důvodem takového rozsahu. K dispozici je lokalizace do asi deseti jazyků včetně češtiny (ta se bohužel míchá s angličtinou, takže jsem si raději nastavil angličtinu úplnou) a scénářů, kampaní a map pro hru ve více hráčích (u jednoho počítače nebo po sítí) je skutečně hromada.

Nyní něco k herním principům. Pakliže máte již několik tahových strategií za sebou, budete skoro jako doma. Mapa je rozdělena na šestiúhelníková pole, na každém poli se může nacházet jedna jednotka. Jednotky na sousedních polích na sebe mohou útočit, přičemž se dosti liší role obránce a útočníka. Zatímco útočník si může ve svém tahu v klidu vybrat svou oběť a volí typ souboje (na blízko nebo střelecký/magický), obránce se musí dobře připravit již ve svém tahu a usadit se na nějakém vhodném poli s bonusy k obraně. Velkou roli hraje to, zdali se jedná o boj zblízka nebo na dálku. Nemalá část vojáků totiž ovládá pouze boj muže proti muži a pokud na ně zaútočí lučištník, nebudou se ani bránit a nechají se za pár životů zranit. S dostatečně silnou skupinou střelců tak můžete bez jediného zranění rozdrtit třeba nepřátelskou jízdu. Ale jen pokud útočíte, protože pakliže se bráníte, jízda vaše střelce lehce zadupe do země. Každá jednotka je určena mnoha statistickými údaji a vlastnostmi, na které si ovšem brzy zvyknete. Předně to jsou životy a síla a typ útoku (typů útoku může být i víc, například mágové mohou mlátit holí nebo sesílat kouzla :o). Někteří vojáci mohou mít také speciální vlastnosti jako léčení, nájezd nebo třeba vysávání života. Pokud například někoho zabije zombie, stane se z něj také zombík. Pěkná schopnost, ne? Významným strategickým prvkem jsou vesnice. Těch se po mapě nachází vždy několik desítek a jsou velmi důležitým taktickým bodem. Jednotky, které se v nich nacházejí, mají velký bonus k obraně a na začátku každého kola si doléčí 8 životů (průměrný počet životů je kolem třiceti). Neméně důležité je také to, že za každou vesnici pobíráte slušnou sumu v podobě daní a navíc uživí zdarma jednu jednotku. Druhů jednotek a nejrůznějších příšer je opravdu velká řada, od různých pěšáků a jezdců přes lučištníky, mágy a nemrtvé až po hrdiny. Ti hrají zejména v kampaních významnou úlohu, protože krom toho, že jsou většinou opěrným bodem příběhu, jsou docela nabušení a jejich přítomnost v hradu je podmínkou pro to, abyste mohli verbovat žoldáky. Když už jsem zmínil příběh, musím říct, že je velmi povedený. Jeho pojetí trochu připomíná Warcraft nebo Heroes of Might and Magic. Máte na výběr celkem pět kampaní, z nichž každá spadá do jiného časového období a objevuje se zde v poslední době poměrně populární prvek – zatímco jednou se v roli nekromancera snažíte vybudovat říši nemrtvých a rozdrtit zbytky lidského království, vzápětí se z vás stane velitel královských vojsk, usilující o vymýcení této civilizační choroby. Vše je doplněno nádhernými ilustracemi a i celková kvalita příběhu je na vysoké úrovni.

Má závěrečné zhodnocení nějaký smysl po tom všem, co jsem napsal výše? Myslím, že snad ani ne, takže to jen trochu shrnu – dostává se vám do rukou precizně zpracovaná a rozsáhlá tahová fantasy strategie se spoustou originálních nápadů, kvalitním příběhem, pěti propracovanými kampaněmi, desítkami scénářů pro hru po síti nebo u jednoho PC a hlavně špičkovou hratelností. Já sám jsem se tak skvěle u freeware hry nebavil už pěkně dlouho! Jen mám pro vás jedno doporučení - vypněte si v nastavení animování pohybu jednotek a zapněte zrychlený mód, jinak je totiž hraní po nějaké době skutečně zdlouhavé.

Dodatek: Hra je stále ve vývoji, nové verze (popřípadě kompilace pro jiný OS než Windows) můžete stáhnout na oficiálních stránkách.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

Zz | 16.10.22 v 18:40

Hexové, tahové strategie opravdu můžu... takže jsem do Battle for wesnoth vkládal velké naděje... ale ani jedno z opakovaných zkoušení po letech mě nenadchlo a vždy jsem s tím rychle sekl. Prostě nesnáším, když se někdo snaží ze strategické hry dělat "film s příběhem", popřípadě cosi jako mix s akční arkádou. Netvrdím, že se to někomu nemůže líbit, ale za mě ubohost.

Twister | 08.01.12 v 13:45

Jestli si to dobře pamatuji, tak tam šlo o spojenectví s princeznou "Lisa?" (jestli to není ono, tak mě opravte). Takže 1. Přežít první útok - to je hodně nepříjemná část, doporučuji obětovat některé levné jednotky, například verbovat zloděje. Další kola už vypomáhá nový spojenec, takže člověk může přivolat své nejlepší. 2. Porazit Trolly na severu - další těžký úkol, počkal bych asi, aby se o ně opět rozbili spojenci a poté už je to hračka a spousta zkušeností pro jednotky.

duong | 08.01.12 v 13:36

čus, chtěl bych se zeptat jak jste udělali kampaň dědic trůnu-neočekávané spojenectví....vůbec nwm jak přes tuto část přejít. prosím poraďte

Lilmon | 30.12.11 v 11:17

Čus lidi Wesnoth hraju už 5 let a aby jste mohly hrát multiplayer musíte mít verzi minimálně aspon 1.8.0 nejnovější zatím je 1.8.6

Deoran | 29.10.11 v 15:22

aAhoj lidi, tuto hru mam nejradsi ze vsech ale muzu se zeptat ... potrebuji stahnout vice stazeni jak to mam udelat vse posilejte na 9misanek9@seznam.cz dekuji

Alfonz23 | 04.05.09 v 15:06

Čus pařmeni....Nevíte někdo,kde se daj stáhnou ČESKÝ tažení pro tuhle pařbičku? Moje angličtina je mírně řečeno...otřesná.

Alfonz23 | 04.05.09 v 15:05

Čus pařmeni....Nevíte někdo,kde se daj stáhnou ČESKÝ tažení pro tuhle pařbičku? Moje angličtina je mírně řečeno...otřesná.

LUKAS | 14.01.09 v 10:43

battle of wesnoth je vyborna hra,strasne me to bavi,ale chtelo by to samostatny vyber narodnosti.

klos | 26.11.08 v 16:27

http://www.dwn.cz/the-battle-for-wesnoth?k=hry-a-zabava

fydo | 10.11.08 v 22:23

Tak tahle hra nemá chybu, je free, je z 95% česky a hratelnost je super. Vřele doporučuji

jáááá | 09.11.08 v 17:57

nevíte kde stáhnout verzy 0.9?pls poraďte

kabo | 29.07.08 v 12:07

Zdarek, neví někdo, jak dostat do verze 1.4.3 pro WIN nové neofiko kampaně. Když to zkusím ppomocí rozšíření ve hře, tak sice něco stahnu, ale nová kampaň se neukáže. HELP!

pepa | 05.07.08 v 15:59

kde patch 1.4.1

Larax | 12.06.08 v 16:39

čus nevíte jak ve verzi 1.4.1 vytvořím nový jednotky (jako éru)?Dík.

ganador | 20.03.08 v 18:40

CUS vytvoril sem site o teto skvele hre http://wesnoth.kx.cz doufam ze ji navstivite , regnete se a vytvorime ceskou komunitu Wesnothu

Stratég | 10.03.08 v 16:43

Na světě je nová stabilní verze 1.4 !!! (mnohé vylepšeno a můžete si třeba v jazyce python napsat (či jako neprogramátor aspoň oeditovat parametry) vlastní umělou inteligenci - AI)
Kdo chcete si zahrát s dalšími čechy a zkusit zda obstojíte jako osvícený vůdce, podobně jako třeba ve slavné Civilization 2, ikdyž Wesnoth je trošku o něčem jiném, ale zase má v sobě i šachové hodiny a vůbec hra po síti je bezproblémová, podívejte se na web http://strateg.ic.cz/Wesnoth/

tom | 04.10.07 v 07:53

je to fakt bomba

skoda | 15.09.07 v 17:00

jen škoda že ty stahovatelný kampaně jaksi mizijou, jsem jednou stáhl skvělou kampaň a teď už tam ta kampaň není

pos24 | 03.09.07 v 12:22

Neví někdo jak dělat nové postavy?

pos24 | 20.08.07 v 12:20

Stáhněte si verzi 1.2.3. ze stránek Wesnothu(www.wesnoth.org)Je česky a nej.

Laman | 20.08.07 v 00:54

Martin: vygoogli

Martin | 16.08.07 v 16:08

Neví někdo kde se dá najít dinamická knihovna Soubor d3d8.dll.Díky moc!

Diablo_2 | 11.08.07 v 11:31

Larax: verze 1.3.6. že? Tam neni komplet čeština možná tak půlka textů je česky!

Diablo_2 | 10.08.07 v 08:40

Hej mohl bys mi říct kdes ji stáhnul? Dík

Larax | 03.08.07 v 15:02

Nej tahovka co sem kdy hrál.
Mam eště jednu verzi lepší grafika komplet čeština editor stahování novejch postav map do multiplayeru kampaně a mnohem výc prostě bomba 100%A mnohem výc.

Larax | 03.08.07 v 15:00

Nej tahovka co sem kdy hrál.
Mam eště jednu verzi lepší grafika komplet čeština editor stahování novejch postav map do multiplayeru kampaně a mnohem výc prostě bomba 100%A mnohem výc.

Soller | 26.07.07 v 23:08

nazdar mohliby jste mi napstat odkaz na stránky kde najdu ver 1.3.6????? dík

Gwydion | 15.07.07 v 13:55

verze 1.3.4 je naprosto nefunkční a k ničemu a přitom potřebuješ právě 1.3.4 abys moh hrát na nějakém serveru...to mě fakt naštvalo...

Gwydion | 09.07.07 v 14:53

nefunguje mi u toho žádný multiplayer, čím to?

Gwydion | 06.07.07 v 17:26

Já to teďka stahuju ale s těch všech komentářů jsem docela zmatený, která verze je the best :-D

pos24 | 06.07.07 v 10:31

Nenapsal by tu nekdo nejaky tipy? Mimochodem čerbvený mág vs. ent = poprava

Josix | 09.06.07 v 17:37

Proč sem si to stahoval? Teď musím přemýšlet, jestli mám hrát Wesnota nebo Homm 3 ;-)

H*A*S*Y | 26.05.07 v 16:34

to je fakt huste tto a best hra? kdys na netu enjde stahnou ani verze 1.3.2:((( ale WoW nebo CSko je best!!

Diablo_2 | 28.04.07 v 10:10

Nevíte někdo jak uložit mapy které si vytvořím v editoru. Už jsem to zkoušel a stále mi to nejde. Objeví se něco že nejde otevřít adresář či co.

SHOOTY | 16.02.07 v 10:02

SUPER PAŘBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mlsnyhelmut | 05.02.07 v 20:36

Je dobrá, nekecaj : ))

Simik | 29.01.07 v 20:29

Tu hru mam je úžasná a lepší neznam

sam | 18.01.07 v 08:47

tak už to jde... jenom se kolem jednotek udělá bílo...

sa, | 17.01.07 v 15:26

chtěl bych začít dělat nové jednotky a později i rasy. problém je v tom že to vždy napíše nějaký error. kdyby mi někdo mohl pomoct a na e-mail napsat přesný postup byl bych moc rád. můj e-mail je: sam.kristan@seznam.cz

greenman11 | 14.01.07 v 11:15

nejle. hra na světě

sam | 30.12.06 v 19:54

podle mě má lepší grafiku verze 0.8.10 než 1.2.

lukas | 22.12.06 v 20:14

Kde stáhnu nová tažení do hry Battle of Wesnoth,díky za odpověd.

RedDragCZ | 13.12.06 v 20:08

nejlepsi free strategie a imho jedna z nejlepsich free her vubec, zabavi na dlouhee hodiny perfektni zabavou, perfektni kampan i multiplayer pres net ; btw tudle hru jsem hral uz asi pred dvouma rokama, ale tim ze se vyvyji tak jsem si ji stahl znova a musim rict ze docela pokrok, hra je jeste lepsi :)

lejsr | 19.11.06 v 09:53

a ještě tomu komu to nejde tak skuste kliknout na spouštěcí soubor pravím tlačítke myši a nastavit kompatibilitu na ten windows kterej máte (xp = 98

lejsr | 19.11.06 v 09:52

verze 1.0.2 neni plně funkční.často se musí vypínat přes ctrl+alt+delete
a seká se při stahování nových tažení

Valor | 05.10.06 v 09:22

Dejv92:Musis je ulozit do spravne slozky aby jsi je pak mohl hrat. Slozka je \Wesnoth\userdata\editor\maps
Rimmer: Verze 1.1.10 ne jen vyvojova a neni takzvane stabilni. Takze ted jen verzi 1.0.2 ktera je otestovana a plne funkci.

Rimmer | 05.10.06 v 07:47

Víte že existuje verze 1.1.10

FoFo | 26.09.06 v 19:35

Toto je asi najlepšia freeware strategia akú som kedy videl...Ak niekto viete o lepšej tak sa ozvyite ale dosť o tom pochybujem..Inak na oficialnych strankach tejto hry sa dá stiahnúť oveľa novšia verzia o dosť vylepšená

Dejv92 | 08.09.06 v 18:11

supr hra akorat nemuzu hrat sve kola z editoru

Diablo_2 | 02.09.06 v 09:55

Nejlepší na této hře je to, že
se stále vyvíjí.Je to jedna z mála freeware strategií která stojí za zahrání.

gollarg z planety zog | 16.07.06 v 10:26

co to je když chci multiplayer napíše to to něco jako :ilegal tag in elfwar "multiplayer mission"". co to jako má bejt???

UnHynek | 01.07.06 v 16:02

Diablo_2: Že jo?! Já už se k tomuhle dílku vracím takový rok a půl!

Diablo_2 | 01.07.06 v 10:11

Vopravdu sqvělý už sem to 3x přehrál a voprvdu nářez.Nemá to chybu.Dávám 100%

Diablo_2 | 01.07.06 v 10:05

Tahle hra mě chytla a nepustila.Je to zábava na dlouhé hodiny ba dokonce i dny.Fakt svělá strategie.

Strategie | 14.06.06 v 19:13

The Battle forŠpičková tahová fantasy strategie, která je nutností pro každého milovníka žánru. Úchvatná kreslená grafika, perfektní soubojový a RPG systém, výborný příběh.... má vůbec smysl ve výčtu kladných vlastností pokračovat?
Wesnoth

gollarg z planety zog | 23.05.06 v 17:00

nestahujte elf war!!!! mě kvůli němu nefunguje multiplayer!!! a jak to de vyřešit????

gollarg z planety zog | 21.05.06 v 16:26

jak vyhrát misi: The High Sea? Nemůžu totiž hejbat s černou galeonou, ale je to moje jediná jednotka!

gollarg z planety zog | 20.05.06 v 07:46

podle mě jsou nejlepší mise(co jdou stáhnout): orcish incursion, elf war a gryfon´s tale. elf war protože je multiplayrovej. sorry nevim ale od koho jsou a kolik zaberou.

gollarg z planety zog | 20.05.06 v 07:20

Pizba: no je sice pravda že jsem to hrál už v osmi a teď mi je deset... ale v osmi mi to zblblo (teď jsem zjistil že to neni virus ale mise na novější verzi). pak teď v deseti sem jí vymazal a jde to. no možná umim líp proti nemrtvejm protože můj kamarád si bere nemrtví pořád. druhej si bere skřety, a třetí si bere většinou trpaslíky(je mu 6 let) pak si koupí jenom jeden druh jednotky a vesnice nezbírá vůbec, pak až si všimne že má -150 zlatých tak mu dojte že to má prohraný. na ty nový mise se kouknu a řeknu která je dobrá. já rád enty používám jako chránič hradu když je před hradem les.

pizba | 04.05.06 v 13:13

To že nemrtví porážíš může být způsobeno tim že jsi zkušenější hráč. A psal jsem že pokud maj elfové mágy tak to ještě jde ale pokud je nemaj tak máš jenom ty enty (a já enty nemam moc rád - pokud nehraju proti nemrtvejm)
A nemyslím si že lidi a elfové jsou jediní kdo je dobrý na nemrtví. třeby ty trpaslíci jsou mnohem větší zhoubou pro nemrtví než elfové. samozdřejmě pokud trpaslíci rekrutujou jenom ty střelce tak nemrvím neublíží ale pokud by rekrutovali normální trpaslíky s kladivem tak jsou kostlivci v průšvihu. a to ani nemluvim o bersekrovi a učedníku temnot :-) to neni boj ale poprava.

A co se týče kampaní tak jsem přehrál všechny základní, ale na verzi 8.11 a nějakej pátek už to bude. Nejlepší kampaň podle mě byla Dědic trůnu - dostatečně dlouhá a s dobrym příběhem a s dobrejma jednotkama. Kampaně teď ale už moc nehraju, ale kdyby jsi věděl o nějaký dobrý a dlouhý tak bych jí mohl zkusut.

gollarg z planety zog | 23.04.06 v 14:19

jupí!! vyhrál jsem všechny mise s nemrtvejma! může mi tu prosim někdo napsat jaká stáhlá mise je dobrá a zároveň to neni virus? já jsem narazil na virus kterej to zblbnul a nešlo to spustit...

gollarg z planety zog | 22.04.06 v 06:38

že nemrtví proti elfům nejsou špatný?!?!? když hraju na jednom počítači s kamarádama a vezmu si elfi tak ten s nemrtvejma často zhebne jako první moji rukou! (asi ti nedošlo že stačí pár entů a mágů a skosíš je). a nikdo mi s tim nepomáha protože ty další jsou: skřeti a trpaslíci co si zběsile kupujou ty s brokovnicí.(nikdo neni proti nemrtvejm dobrej kromě lidí a elfů).

vyhrál jsi všechny mise? já mam dobrý předpoklady jenom na elfskou protože mam: 3X elfí mstitel, elfí ostrostřelec, arcimág(má 170 exp) a pána gryfonů. můj král nebojoval vůbec nikdy a jsem v misi kde musim dojít do jeskyně.

pizba | 20.04.06 v 01:57

já taky neumim anglicky ale když na těch stránkách hned nahoře kouká Download Wesnoth 1.0.2 tak na to anglicky nepotřebuju umět. stačí kliknout na svuj operační systém a pak odkud to budu chtít tahat a je to.
nejnovější verze je 1.1.2a ale moje Win 98 křičej že chyběj nějaký blbý knihovny tak používám verzi 1.0.2.

Nemrtví taky nemam rád už jenom kvůli tomu že proti mým elfům nejsou španí. Když maj elfové mágy tak to ještě jde ale jinak je to průšvih.

a moje nejoblíbenější jednotka? asi elfí odstřelovač, ale mam rád každou dobrou jednotku která je moje.

gollarg z planety zog | 19.04.06 v 20:22

Neví někdo kde jdou v misi s elfama najít jednotka "stromový muž"?

gollarg z planety zog | 17.04.06 v 15:38

ale já neumim anglicky. :-(
pizba: a jóóó... nejhorší jsou dycky nemrtví... stačí jeden mág a všecky skosí. co je tvoje nejoblíbenější jednotka? moje halberdier

pizba | 16.04.06 v 23:25

všechno stahujte z oficiálních stránek
http://www.wesnoth.org
A elfové jsou moje nejoblíbenější strana a rozhodně NEJSOU nejhorší ať je nastavení jakýkoli. A kdo by odporoval tak mu můžu s těma elfama natrhnout jistá místa.

gollarg z planety zog | 16.04.06 v 08:01

jak jde stáhnout nejnovější verze zadarmo?

gollarg z planety zog | 16.04.06 v 07:49

dam rady: ve věku hrdinů jsou elfové nejhorší. s třiceti procentama potřebnejch exp. to je heavy. dá si se mnou někdo někdy multiplayer? a jak si ho de pres internet zahrát?

immortal | 24.02.06 v 20:50

lidi pres net mi to nejde porad mi to rika ze to nemuze najit nebo take kidy...poradte:)

Divac | 07.01.06 v 14:40

Nevíte kde stáhnout kampaně v českém nebo slovenském jazyce?

Nerton | 03.01.06 v 19:35

vubec nevim jak mam pustit vice hracu,dam (pripoj se na oficialni serv)dam to a nejdeto neporadite nekdo?predem diky

Ventero | 03.01.06 v 19:18

tak to je ost dobrá hra,a ktomu multyplayer tak to je nářez.

Salegan | 19.12.05 v 10:47

Používám přezdívku Taktikus , ale Wesnoth teď už moc nehraju .)

pizba | 14.12.05 v 13:30

Jestli hraješ přes net dost dlouho tak ses třeba už naučil co si s kterou jednotkou můžeš dovolit a jak nejlépe využít terénu.
Jakou používáš přezdívku abych si tě tam mohl někdy najít a zkusit si to s tebou rozdat?

Salegan | 10.12.05 v 17:33

Mno , já jsem přehrál prvních 5 misí a už hraju přes net .)

pizba | 16.11.05 v 08:32

Koukejte nejdřív projít a pročíst tutorial a přehrát všechny kampaně než začnete hrát po netu nebo si vás tam najdu a posvačim!

pytela | 13.11.05 v 17:33

je to skvělá pařba a hlavně ve více lidech (u jednoho kola se dá strávit i 6 hodin a neomrzí to)

xhoodx | 11.11.05 v 19:53

Tak sem to vyresil :) ... musí být rozlisení 800x600 aby to nebralo bugy :)

xhoodx | 10.11.05 v 16:19

Mé samanky vubec pri ukoncení kola neléčí...to snad není automaticky??

pizba | 29.10.05 v 23:15

jestli myslíš tu misi v Dědici trůnu jak tě k nim pošle princezna tak na západ od tvýho hradu je artefakt kterej udělá jednotce ktrá ho sebrala všechny zbraně svatý. A až "ucítíš" že už bys nepřežil dlouho tak ustupuj na západ co nejdál od nich se vším co ti zbylo.

Jirka | 21.10.05 v 12:37

může mi někdo poradit jak udelat tu misi kde jsem obklíčen nemrtvýmí?

Pepino | 13.10.05 v 21:01

Kdo máte problémi s tím že po vás chce hra pořád novou verzi ta si stahněte BFW 1.0 o www.wesnoth.org je to stabilní verze. Je komplet v češtině

mazec | 02.10.05 v 22:14

Je to opravdu dobra hra

pizba | 02.10.05 v 11:57

když chci hrát po netu tak dám hru více hráčů a kliknu na připojit na oficiální server. Akorát to chce každej tejden novou verzi.

Ervin | 29.09.05 v 08:38

Existuji vubec nejake servery na hrani po netu?

fuck me harder | 11.06.05 v 09:06

mimochodem...wesnoth je na DVD časáku LEVEL číslo 122!!!

fuck me harder | 11.06.05 v 09:04

hreajeme s kamosema hotseat a je to fakt mazeec!!!!

Lucas | 07.06.05 v 11:30

Fakt hustá hra, kdo nezahraje, neuvidí!

Neznám lepší freeware strategii!

Killer | 23.05.05 v 19:49

Hm, tak to je supr. No co se dá dělat

Chester | 23.05.05 v 08:22

Killer to maš ve windowsu ja mam XP a jede to bez problemu'' knihovny většinou chybí v 98'''''''!!!!

killer | 22.05.05 v 10:58

Tady mi všichni říkaj, jaký je to skvělý, ale mě se to nespustí. Neví tady někdo, kde se dá stáhnout dinamická knihovna MSVCP60.DLL dík

Martin | 01.05.05 v 18:01

Super

Pinguin | 22.03.05 v 16:59

Super super a jeste jednou super!
Nemuzu se od toho odtrhnout!

Nicola | 19.03.05 v 19:53

super

Rita | 19.03.05 v 19:52

Super

Majlo | 01.03.05 v 13:07

Tak som presiel komplet uvodnu kampat, uplne jednoduche, ked som zacal pouzivat gryfov, staci ist rychlo po hrdinovi a je to v suchu

Majlo | 28.02.05 v 10:52

Ako sa daju porazit tie chimery?

fffff | 16.02.05 v 20:35

je to ta nejlepši hra co som kdy hrál

Petr S. | 05.02.05 v 23:16

Je tam chyba, zezlo najit nejde. V novy verzi by to melo byt opraveny, ale zatim nevysla. Na webu wesnothu jsou opraveny zdrojaky a muzes si je zkompilovat :)). Pokud se ti nechce (jako mne) melo by fungovat tohle: najit v userdata\saves\ soubor s ulozenou hrou kde je potreba najit to zezlo a v nem editovat atribut map_data - jsou tam skoro samy 'W' (zed), melo by stacit prepsat nejaky 'W' na 'u' (volno) a cesty jsou hotovy! Jeste jsem to nezkousel, ale chystam se k tomu az bude cas. Ted se musim ucit na statnice a ne porad hrat wesnoth :). Jinak skvela hra!

aa | 30.01.05 v 15:22

nevíte jak najít to žezlo v jeskyni?

EquilibriumX | 27.12.04 v 08:07

Je to fakt epesni hra, skvost mezi freewarovkami, dlouho jsem nehral nic lepsiho. I na easy je to dost tezke, ale da se to uhrat. A multiplayer s kamosema po netu je k nezaplaceni, stahujte!!!!

Bohy | 23.12.04 v 20:14

Na chatu to hodnotili jako nemozne uhrat jen lidi kteří nevěděli, že jdou povolat zkušené jednotky z předchozích misí. Ale je pravda ze nepatří mezi hry nad kterými nemusíš přemýšlet.

Rady pro ty co začínají:
1. Rychle dostat na druhý level Druidku. (rychlejší léčení)
2. Dostat na druhý level mága a vycvičit ho na Bílého mága. (Nemrtví budou v řiti)

Pokud jde o stahování, stahujte přímo ze stránky wesnoth.org/ Najdete tam nejnovější verze.

Sosol | 23.12.04 v 11:59

Stáhnutí: kliknete tady na download, pak na té další stránce opět a na té další kliknete na

Wesnoth for Microsoft Windows: Wesnoth-windows-0.8.8.exe

Na další stránce vyberete download z Germany-Düsseldorf (drzhé od shora) a tím by se to mělo začít stahovat...

dabelvlada1 | 23.12.04 v 10:46

Me to nejde stahnout muze mi nekdo poradit??
prosim...

Sosol | 22.12.04 v 21:39

Mnó, ona většina her jsou jen žrouty času, ostatně je to jejich účel - zábavný žrout času ;)

MickLock | 22.12.04 v 21:29

Je to super propracovaný, ale dost náročný i na easy... Je to žrout času, když má hraní za něco stát a já ho bohužel nemam. Asi to někam schovám do adresáře prázdniny... :-)

loob | 22.12.04 v 09:32

Neuvěřitelně chytlavá skvělá a prostě super hra. NÁŘEZ!

Král Wesnothu :-) | 21.12.04 v 14:29

Sqělá hra :-)

martasekcz | 20.12.04 v 19:59

hojte je to good a az vas to chytne prijde do batlle netu a tak si dame parbu!!ale dejte si mena at to poznam!!LOVU ZDAR A FAKT TO STAHUJTE!!

Sosol | 20.12.04 v 19:58

je to divný, ještě včera ten odkaz fungoval :o(

Než se to spraví, stahujte to normálně přes

http://www.wesnoth.org/downloads.htm

Drake | 20.12.04 v 19:19

stahujte to pres odkaz na stranky hry ne pres download, ten nefunguje

blatnik | 20.12.04 v 18:48

Mě to ale opravdu nejde stáhnout. Zobrazí se mi náká bílá obrazovka a hlásí to error. Neví někdo co s tím???

Dairy {Razor} | 20.12.04 v 18:02

Uplne paradna fantasy RPG hra ! Podobnu ale nie free som hral len Fire Emblem na GameBoy Advanced emulatore ....
....PARADNA hra odporucam na 100% STAHOVAT !!!!!!

Drake | 20.12.04 v 14:24

mezi freeware hrami ma tato velmi vysoke umisteni. fakt ze je to vyborna hra

maams | 20.12.04 v 11:30

Sorry, omlouvam se - jde to stahnout :-)

maams | 20.12.04 v 11:25

Výborný, navnadilo me to, ale nejde to stahnout!


galerie