recenze

Spring

Spring

Držte si klobouky, přichází zjevení mezi freeware realtime strategiemi, a to bez legrace. Spring je perfektním remakem Total Annihilation s téměř (na freeware úplně) dokonalou grafikou a mnoha a mnoha vylepšeními, které jsou zárukou zábavy na mnoho hodin.
Jak jsem již řekl, Spring, někdy nazývaný The TA Spring Project, je remakem starší realtimové strategie Total Annihilation (1997, Cavedog Entertainment), která ve své době způsobila menší poprask díky tomu, že jako úplně první RTS měla trojrozměrné jednotky a terén. Nutno ovšem dodat, že mimo to byla i velmi hratelná a má své příznivce dodnes. No a Spring to vše zabaluje do skvělého 3D enginu, zlepšuje podporu multiplayeru (ačkoliv singleplayer zhoršuje, ale o tom později) a přidává spoustu různých modů a map.

Samotné hraní se od klasických futurističtějších strategií ničím příliš neliší – existují dvě strany, které se liší v podstatě jen vzhledem jednotek a budov, hráč se stará o dva druhy surovin – energii a kov, buduje různorodé budovy, které bych rozdělil na tři základní skupiny: Suroviny (různé elektrárny, důl, sklady), jednotky (výroba Kbotů, vozidel, lodí) a obrana (obranné věže, děla, radary). No a pomocí budov si samozřejmě zřizuje základnu a buduje jednotky pro rozválení nepřítele/nepřátel. Naprosto jednoduché, jenže hezky propracované a vyvážené, což má za následek jakousi návykovost této hry. Jednotek je mimochodem opravdu mnoho druhů a soupeřit tak budete moci jak na zemi (pěšky i na kolech/pásech), tak i ve vzduchu a na vodě. A jen tak mimochodem jsou na vás přichystané i takové vychytávky jako nukleární hlavice.

Co se týče samotného hraní, žádné revoluční myšlenky se nekonají – úkolem hráčů je vždycky podrtit se mezi sebou. Skvělé ale je, že hraní může probíhat na týmy, totiž na libovolné množství různých aliancí mezi až šestnácti hráči a právě týmové bitvy vnáší do hry určité kouzlo. Počkejte, já to ještě neřekl? Spring je hlavně multiplayerová hra a singleplayer si zahrajete jedině s přídavnými boty (jeden je v základním balíku), kteří, přiznejme si, za moc nestojí. Tedy, trénovat se s nimi dá, ale není to zdaleka taková zábava, kromě toho jsem se setkal s potížemi při instalaci některých z nich. Každopádně je toto zaměření na multiplayer velká škoda, protože Spring má dle mého názoru ohromný potenciál i na singleplayer scénáře. Vraťme se ale zpátky k týmové hře – jak jsem již řekl, je velice zábavná a to obzvlášť hrajete-li s nějakým zkušeným spoluhráčem. Ten vám totiž mimo neméně užitečných rad a pokynů může také předávat jednotky a stavět budovy, což je opravdu skvělé pro osvojení základních zákonitostí Spring. Ovšem na druhou stranu je pravda, že když vám spoluhráč, ve vašich očích skvělý hráč, řekne, že ten dlouhý konec nemá cenu ještě prodlužovat a zapne autodestrukci, příliš vám to na sebevědomí nepřidá.

Technické zpracování je, jak jsem již řekl, skvělé a jediná věc, která by se mu dala vytknout je absence hudby. I to se ale dá přejít, protože atmosféra, kdy se s vaším spojencem připravujete na příchod velmi zkušeného a silného vojevůdce a z dálky k vám doznívají tlumené výbuchy jiného odpadajícího hráče, je docela hutná sama o sobě. A to nemluvím o tom, když k vám pak onen protihráč dorazí. V tu chvíli se totiž kromě válečného pekla rozpoutají také pravé grafické orgie a věřte mi, že se tentokrát nejedná o žádné klišé. Grafika je opravdu skvělá a okolní screenshoty nejsou žádný render. Zajímavé také je, že i když pochopitelně budete potřebovat nějaké lepší železo, není Spring náročný tak, jak by se mohlo ze screenů zdát a v klidu si ho tak zahraji i já se svým dva roky starým pánem ve středních letech.

Tedy shrňme si Spring pro línější čtenáře – hratelnost je opravdu skvělá, bohužel jen v multiplayeru, v jednom za moc nestojí. Stejně tak na jednu stranu nepotěší, že bez stahování přídavných modů a map si nezahrajete, neboť v základním balení jsou jen dvě mapy a jeden mod. Nepotěší ani nepříliš user-friendly GUI, kvůli kterému je ovládání bez pročtení dokumentace docela obtížné, ale to bývá neduhem většiny freeware strategií (a nejen jich). Technickému zpracování se na druhou stranu nedá vůbec nic vytknout a naopak přidává Springu ještě pár bodíků navíc. Ve výsledku to znamená, že máte-li rádi strategie, nesmíte Spring v žádném případě minout a jedinou překážkou vám může být absence lepší single-player hry, ze které byste si osvojili jisté základní herní zákonitosti. Já jsem se přes to přenesl vcelku bez problémů a můžu vám tuhle smažbu jedině doporučit.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 1 =

Viki | 01.05.07 v 19:05

Nevíte odkud se daj stahovat mody?

Michal | 21.04.07 v 08:48

Zdarec pařmeni!Nevíte někdo jak udelat v HOSTILE WATERS asi 6 misi?Je tam poprvý neviditelnost.Dik předem

dava | 15.04.07 v 19:24

Nejede hra náhodou i na Linuxu!!! Já bych řekl, že ano.

Crusher | 02.03.07 v 17:20

dost good hra, trochu sa podoba na Hostile Waters

X_Ray | 27.02.07 v 21:44

TA se mi líbí díky fyzikální propracovanosti a tohle je vůbec mazec... ikdyž v základu moho být víc map a AI ale dá se to stáhnout... fakt nej RTS kteru sem kdy hrál ;)

SliquitX | 26.02.07 v 16:21

Já ty strategie moc nehrají ja spiš zavodní, ale todleto není špatné.

pecka2 | 28.01.07 v 20:10

K minusum bych spis nez nutnost stahovat mody tak nutnost stahovat mapy, modu mam 40MB map 500MB =D... celkove uz mi to zabira (se vsim bvsudy a ja tam toho mam fakt dost) 600MB

pecka2 | 28.01.07 v 19:53

Ale omyl, vim ze nejakym Fxx (pr::F12) se tod a ulozit. Teda kdyz jej zmackente tak vam to hodi neco ve stylu: "The game was saved"... ale jak se Loaduje ci k cemu takovy save v multiplayerovce slouzi sem jeste neprisel =D. Tak to budete muset zjisstit sami. (treba warcraft 3 multiplayer ulozit a loadnout jde tak mozna ze to jde i tady).

mejte se hezky a PARTE SPRING, treba si to nekdy rozdame!

Vozka | 24.01.07 v 16:59

Pro hraní se nejprve musíš připojit na hlavní server tou ikonkou vlevo nahoře, pak si můžeš založit vlastní hru nebo se připojit na hru někoho jiného. Pokud se nemůžeš připojit na hlavní server, můžeš si stáhnout offline server ze stránek hry, ale pak si pochopitelně po internetu nezahraješ. Obávám se že jelikož se jedná o primárně multiplayerovou hru, load ani save se nekoná.

viktor | 24.01.07 v 10:29

jak se loaduje savenuta hra?

viktor | 23.01.07 v 08:54

jak se vytvari nova hra online nebo server
me se porad nejde nejak pripojit na zadnej server

viktor ; | 23.01.07 v 08:47

fakt moc diky
ses dobrej

Vozka | 22.01.07 v 19:02

Přečti si diskuzi, již jsem to dole psal - je potřeba spouštět hru pomocí TASclient.exe (a pak pár dalších věcí, přečti si to a uvidíš:).

viktor | 22.01.07 v 17:55

Jas se staví budovy a spol? pls odpovedteJas se staví budovy a spol? pls odpovedte

viktor | 22.01.07 v 17:47

Nazdar nevite tak nahodou jak se stavi buduvy protoze stahl jsem si tuhle hru a zadny jiny downloady do hra a nevim jak se stavi budovy mam jen mapu a to je vsechno je tam nejakej spring test pak multipalyer a seting jak si zahraju single player?prosím pomoc

Pier | 12.01.07 v 15:41

..... taky díky za informace a pod. .... Někdy třeba ve SPRINGu .... AHOOOJ

pecka2 | 11.01.07 v 15:09

dekuji moc za radu....

Ohledne ceskych popisu jednotek: tka to te musim sklamat, nic takoveho tam neni ani v anglictine, ci pokud je tak jsem to tam nikde nezaregistroval.

Equilibrix | 06.01.07 v 12:46

Nene, klávesou 'c' se akorát přepneš do vybrané jednotky a můžeš ji ovládat. Pohledy se přepínají 'Ctrl + prostřední tlačítko myši' nebo 'Ctrl + J'

Pier | 05.01.07 v 22:39

AHOOJ pohled se meni pismenem "c" vyber si jednotku od ktere chces koukat a zmackni c, pak uz se rozhlizis myší ... snad je to ono .... tu češtinu jsem spíš myslel jako pokec k jednotkám (dostřel ,rychlost, kadence, zásahové body .....) nevite nekdo jestli to nekde neni ? (nejlepe v češtině - moje english is ...... easy a možná ještě míň.....)

pecka2 | 05.01.07 v 21:58

Teda hra je to fakt super, clovek strategizuje hleda chybu druheho, a nejlepsi je ze proste ten druhy nekde chybu v obrane ma, protoze vsechno proste stihat postavit nejde. Ale potreboval bych poradit porad jsem jeste neprisel na to jak se naklani pohled.

pecka2 | 05.01.07 v 21:56

Zda se ze pote co odstranili nelegalni soubory (ty kterych sjem si vsim uz tam nejsou) tak byla stranka opet sprovoznena.

pecka2 | 05.01.07 v 21:55

Tak uz to zase jede, asi hodinu to nejelo. By me zajimalo jak to udelali s tim pocitacovym piratstvim, jelikoz nelegalni soubory tam fakt byly =D.... hlavne ze to jede

Dino | 05.01.07 v 19:05

Server jede viz http://www.unknown-files.net Jinak je to jedna z nejlepsich strategii. V multiplayer je naprosto famozni, urcite ho vyzkousejte. Na singleplayer nikdy moc pocitana nebyla leda tak na vyzkouseni a nauceni se zakladum. Pro ty co nehrali puvodni TA, nenechte se odradit vasi pocatecni zmatenosti, za chvili se do toho dostanete.

pecka2 | 05.01.07 v 16:10

server odkud se stahovaly vsechny ty mody a mapy byl obvinen ze softwaroveho piratstvi (jen tak mimochodem obvinili je s dost dobrym duvodem takze urcite vyhrajou). Tim padme je ten server zablokovany a mapy a mody (bez kterych takrka nemuzete hrat) si momentalne budete muset hledat nekde jinde coz bude dost obtizne a pracne oproti predchozimu puvodnimu stahovani

pecka2 | 05.01.07 v 16:06

myslim ze cestina je doopravdy MAXIMALNE zabtecna, neni tady vuebc nic anglicky co by melo ybt cesky, jen nazvy budov a tak a to je uplne jedno ajkym jazykem jsou.... ale anglicky clovek aspon trochu yb mel umet jinak bude mit problem doozumet se se spoluhraci....


Pier | 04.01.07 v 22:41

,ale chtělo by to češtinu. Ta hra by si to určitě zasloužila ..... Pokud jí někdo máte hoďte sem odkaz .... DÍKY

Pier | 04.01.07 v 18:51

LIDI STAHUJTE JE TO BOMBA !!!!!

ROMAN | 02.01.07 v 20:34

gooood

pecka2 | 02.01.07 v 15:13

jak naklonim pohled? =D

pecka2 | 01.01.07 v 21:48

tak do tretice vseho dobreho: kdyz jsem se lognul na ten onternetovy server a zalozil hru tak opetne ona implantovana AI nebezela a kdyz jsem skusil Global Test AI tak se pro zmenu ostatni objevili ale nic nedelali

Vozka | 01.01.07 v 21:43

To je právě to, o čem mluvím:-/. S AI je dost problémů a chvíli trvá, než najdeš takovou, která jakž takž funguje a podaří se ti jí správně nainstalovat (na webu často bývají AI pro starší verze, kde se instalovaly úplně jinak, co je taky dost matoucí). Být tebou, nebál bych se zkusit si nějakou týmovou hru po netu, já jsem zatím měl většinou štěstí, že spoluhráči když viděli že jsem začátečník, tak mi pomáhali, radili, dávali jednotky.. :)

pecka2 | 01.01.07 v 21:36

hmm kdyz jsem vymenil implantovanu AI za tez inplantovanou Global Test AI tak hra uspesne najela ale ostatni dva boti se ve hre vubec neobjevili

pecka2 | 01.01.07 v 20:10

Nemas zac :)... udelal jsem vse jak jsi napsal (pouzivam lobby server) ale ve chvili kdyz dam I am redy a hra nabehne tak hned spadne s nejakym chybovym hlasenim

Vozka | 01.01.07 v 17:18

Díky za info;-)
Singleplayer není na moc dobré úrovni a hrát se dá jen skirmish s nějakou umělou inteligencí (jedna je v základní instalaci, ostatní seženeš na webu - doporučuju přečíst příslušnou sekci v dokumentaci na homepage, je tam i návod k instalaci). No a skirmish rozjedeš tak, že spustíš normálně TASClient jako bys chtěl hrát multiplayer, přihlásíš se na server (to je nutné, v případě že chceš hrát bez internetu, stáhni si z homepage lobby server a připojuj se "na sebe":), dáš "Host Battle", vybereš mod a mapu, dole dáš "lock game", aby se ti do hry nepletli živí hráči, no a pak klikneš na Add bot, vybereš umělou inteligenci a přidáš bota do hry. V nastavení doporučuju dát fixed starting position, jinak občas boti blbnou. No a pak můžeš standartně kliknout na "I'm ready" a následně spustit hru.

pecka2 | 01.01.07 v 15:57

Tak tedy spring ma i jednotky datadisku, datadisky jsou dva a ja mam pouze jeden ale vsechny jeho jednotky tam byly a jeste nektere navic takze predpokladam ze to byly jednotky druheho datadisku... jen jsem absolutne nepochopil ja rozjet singleplayer

Vozka | 01.01.07 v 14:57

To je zvláštní.. Spouštíš hru pomocí TASClient.exe ? U spring.exe to může být výsada některého z těch skriptů, ale jestli spouštíš hru normálně přes lobby, tak teda fakticky nevím.

X-MODS | 01.01.07 v 14:43

Diky :-)

Joy | 01.01.07 v 14:42

Ne pri zabiti ale staci kdyz do neho strelim...

Vozka | 01.01.07 v 12:47

Jo a to že při zabití jejich/tvého commandera skončí hra se dá taky vypnout na battle screen;).

Vozka | 01.01.07 v 12:41

Musíte hru spouštět pomocí TASClient.exe, přihlásit se k serveru (je tam napsaná adresa toho základního, pokud máte omezené připojení na internet, stáhněte si lobby server pro lokální hru - http://taspring.clan-sy.com/download.php)
a na něm založit hru, do které buďto můžete přizvat živé hráče, anebo ji zamknout a přidat do ní boty (s těmi ale bohužel bývají problémy). No a na téhle obrazovce, tzv. battle screen, můžete i změnit stranu za kterou hrajete, vybraný mod, mapu.. :) Chvilku trvá než se v tom člověk vyzná, ale stojí to za to.

Joy | 01.01.07 v 11:24

Cau nevite proc kdyz spustim ktery koliv mod (krome toho zakladniho) proc nikdy ten pocitac nestavi??? Jo a kdyz do toho jejich bosse strelim tak se mi vypne hra :-(

X-MODS | 01.01.07 v 10:48

Hele lidi jak mam prepnout at hraju za ty cervene?? Ve starem "TA" to slo v pohode... PLS poradte.

Pier | 01.01.07 v 10:35

Zdá se, že to bude jedna z mejch nejobl. zatim jsem to sice moc nezapařil, jen jsem stavěl, ale protivník nikde .... jestli někdo máte informace jak se dostat na internet a zadevastovat si tam napište .... plís

Vozka | 01.01.07 v 00:36

Tedy, omlouvám se, ale na tohle nejsem dostatečně povolaná osoba, protože jsem původní TA nehrál a na tuhle informaci jsem tak nějak zatím nenarazil.. Myslím že by Spring měl mít všechny jednotky z datadisků, ale budu rád, když mě vyvedeš z omylu;o).

pecka2 | 31.12.06 v 23:06

Tak todle jsem malem nerozdychal, TA je doopravdy vynikajici hra a ja ji mam porad nainstalovanou na pocitaci a oni uz udelali remake. A jeste takovy monstrozni s vylepsenima. Ta grafika je super. To je uzasny vypada to ze prave prisla hra ktera muj milovany TA vystrnadi z hardisku, zatim se to zadne nepovedlo... Jen me napada, pri zminovani pridanych jednotek pocital autor recenze pouze s tim ze pridali k puvodnim TA jednotkam a nebo ze pridali jeste dalsi k TA + Datadisk/y jednotkam?

bob_senklar | 31.12.06 v 19:31

Všichni jsme na gamemakeru.

Vozka | 31.12.06 v 18:00

Samozřejmě vlastní, tohle by žádný gamemaker neutáhl;-). A můžu vás ujistit, že to kupodivu běží celkem hezky i na mojí GeforceFX 5200, není to tak náročné jak to vypadá.

A masakrózní to každopádně je, jen je věčná škoda, že se nechystá žádná singleplayer kampaň, protože pak už by to mohli zfleku začít prodávat;).

Blue Lion | 31.12.06 v 14:44

To ta moje popelnice neutáhne :-( snad jindy...

VINDICATOR | 31.12.06 v 14:26

YAAAAAAAAAHOOOOO TOTAL ANHIHILATION 3D TO BUDE MASKARÓZNÍ

m@F!a | 31.12.06 v 12:47

Čo majú za engine? Vlastný alebo nejaký "gamemaker"?

Abrosser | 31.12.06 v 12:40

podle ty recenze to vypada slibne du to kopnout na hardisk

Pier | 31.12.06 v 00:40

No zdá se to bejt DOST DOBRY jdu to sosat ....


galerie

Spring Spring Spring Spring