recenze

Spice Trade

Spice Trade

Změňte historii! Jak by to vypadalo, kdyby se v době pozdního středověku stal vedoucí mocností Blízký Východ namísto evropských koloniálních mocností? Jakožto obchodník s kořením máte možnost vynést svůj národ k ekonomickému i kulturnímu triumfu!
Začíná to jako vždycky – chudému mladíkovi zemře otec a zanechá mu skromný rodinný majetek v podobě malého políčka kousek za městem. Onen mládenec, v našem případě bagdádský občan Abu Al-Qazzaz, se rozhodne vzít život do svých rukou a všem ukázat, co v něm vězí!

Zpočátku to je všelijaké, jen ne jednoduché – abyste trochu zbohatli, musíte vyzkoušet prostě všechno! Chvíli pracujete v docích nebo na svém poli, půjčíte si od strýčka, zkusíte si trochu zaobchodovat a za první slušné peníze koupíte v místním paláci cestovní povolení. Rázem se vám otevře brána do širého světa a nevíte, kam dřív skočit. Můžete přijmout pár zásilek k doručení a zároveň s cestováním si trochu přivydělat. Také nemusí být špatné jít na pouť do svatých míst a přenádherných mešit, možná se vám zjeví nějaká vyšší bytost a odmění vás za vaše snažení! Ale zase zpátky do Bagdádu, tentokrát pro vývozní povolení. Bude se vám hodit, protože prodej koření (a zejména drog :o) v okolních městech je výnosnější než většina ostatních činností. Penízky se vám jen pohrnou. A jaký že je další krok? Evropa! Stačí si jen dojít do paláce v Konstantinopoli, zakoupit příslušný certifikát a jedeme vstříc nově otevřenému trhu! Vězte, že to přinese nejen spoustu peněz, ale i dalších možností – nová odbytiště, muzea, katedrály... Abu na to však sám pomalu přestává i s nejmodernějšími dopravními prostředky stačit, a přichází tak na řadu pomocníci – mistři. Zemědělec (pěstuje za vás efektivně plodiny), obchodník (shromažďuje výdělky ze zámořských obchodů), voják (umožní vojensky si podmanit Evropu) a umělec (může přivolat básníka k zaplnění vašich knihoven). Evropa pomalu podléhá vašemu nátlaku a jako důsledek buď vojenských nebo kulturních porážek se přeměňuje ve vaši téměř soukromou državu, kdy namísto velkolepých chrámů zdobí ulice tamějších měst muslimské mešity...

Předchozí odstavec nebyl jen nějakou pohádkou či úvodním příběhem, takhle nějak skutečně probíhá hraní Spice Trade. Základem je pohyb po mapách (mapě světa a jednotlivých měst), interakce v daných lokacích (obdobně jako v adventurách, klikáte na předměty a postavy) a samozřejmě dialogy s NPCčky, od kupců až po vaše spolupracovníky. K dispozici máte inventář i osobní deník a pár různých tabulek, díky kterým máte o (téměř) všem přehled – zadané a splněné questy, postavené budovy, vlastně né poklady a předměty atd. Je však nutné říci, že ačkoli to všechno zní opravdu velice lákavě, není to až tak skvělé. Všechny zmíněné akce se sice zdají být téměř revoluční – uznejte sami, tolik možností jako je vyjmenováno v předchozím odstavci zatím nebylo snad v žádné freewarovce, smutné ale je, že spočívají většinou pouze v odkliknutí příslušné volby (například kliknutím na mešitu se v ní budete modlit, rozhovorem s chlapíky v docích dostanete placenou práci nakládání lodě a další) a prohlédnutí krátké animace znázorňující danou činnost. Efekt bývá většinou čistě statistický jako doplnění části energie nebo získání peněz. Ty nejzajímavější možnosti, jmenovitě třeba kontaktování nadpřirozených bytostí, jsou bohužel zpracovány nepříliš šťastně a mají díky nedostatečné informovanosti hráče a pofidérním funkcím spíše matoucí účinek. Všemu ještě nasazují korunu nepochopitelné bugy v některých základních činnostech jako zablokování zemědělství při určité události nebo zisk několikanásobně vyšší sumy než by podle všeho měla být (tzn. prodáte poklad za 1700, ale dostanete třeba 8000 atd.).

Celá hra je skutečně megalomanská a projevují se u ní všechny typické příznaky rozsáhlých her – na jedné straně dlouhá hrací doba, desítky rozdílných lokalit, postav a questů a na straně druhé lehce odfláknuté a příliš zestručněné události a hlavně nemálo dosti výrazných bugů, které se však snad v novějších verzích dočkají nápravy. Velkým kladem je originální a pěkně vypracovaná ručně kreslená grafika, která vás chtě nechtě donutí projet všechny lokace a pokochat se tamějšími scenériemi. Ani hudba není zklamáním, všude hraje pěkná tématická muzika, příjemně podbarvující vizuální ztvárnění. Teď by mělo přijít závěrečné shrnutí, ale v tomto případě jej raději vynechám, neb tahle gameska ve mně zanechala vskutku rozporuplný dojem, a nemohu ji tedy ani doporučit, ale ani zavrhnout. Každý uznejte, jestli máte rádi obdobný styl her (obchodní strategie s adventurními a RPG prvky) a zdali vám není proti srsti stahovat oněch titánských 190 megabajtů.

Doporučuji podívat se před stahováním na stránky hry (http://www.spicetrade.org) jestli nevyšla nová verze nebo patch opravující chyby.

Dodatek: Ke spuštění je potřeba mít nainstalovaný Java Runtime Enviroment 1.4 nebo novější, pokud jej nemáte, je možné jej zdarma stáhnout např. z oficiálních stránek http://www.java.com.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

frodopipin

frodopipin | 24.02.16 v 07:31

Super.... Pěkná grafika

Alien | 22.08.05 v 20:52

Program je v jazyku Java. Musis si proste stahnout Javu z internetu.

lord | 20.07.05 v 08:33

Normálně to stáhnu rozbalím a nikde nevidím spouštěcí program.Nevíte kde je?

křeha | 14.07.05 v 18:55

jane si blb

Jan | 11.07.05 v 16:55

hm tak stejne sem to nespustil tech java souboru je tam asi 50 nevim kterej mam vybrat a ty co senm zkousel nefungujou :-(

Jan | 11.07.05 v 16:39

uz to vidim

Jan | 11.07.05 v 16:38

nemuzu najit spousteci soubor zadnej tam neni co mam delat prosim?


galerie

Spice Trade Spice Trade Spice Trade Spice Trade Spice Trade