recenze

Ruler Empire

Ruler Empire

Tvým úkolem je budovat říši, vyzbrojit velkou armádu, porazit všechny nepřátele, stavět mohutné hrady a dosáhnout těch nejvyšších postů. Ano, uhodl jsi dobře. Mám tu čest ti představit další nadějnou českou strategii, vyprávějící o dobách středověku.
Zdravím tě u další recenze. Tentokrát si vezmeme na mušku budovatelskou a zároveň válečnou strategii. Ruler Empire je dalším českým strategickým dílkem, ucházející se o tvoji přízeň. Má pro tebe připravenou dobrou grafiku a zvuky, rozmanité herní možnosti, zajímavý nápad a dobrou hratelnost. Tak co, odoláš tomuto dílku? Neodolávej, nevaž se, odvaž se a čti dál. :)

Ruler Empire tě dostane do role středověkého barona, vládce svého malého panství. Tvým úkolem a cílem celé hry je postupně se dopracovat k těm nejvyšším postům (tedy do hodnosti císaře) a porazit všechny své nepřátele. Ten úkol sice zní jednoduše, ale jednoduchý rozhodně není. K dispozici máš mnoho herních možností, různých prostředků a surovin. Jakých? Jsou to třeba potraviny, ty se produkují na statcích. Statky (jako každé jiné objekty) se staví za peníze, čili za zlato. To získáváš díky daním, které si sám určíš, nebo ho můžeš vydělat na tržnicích (tedy pokud jsi nějakou postavil). Potraviny získáváš také díky daním, ale těm potravinovým. Vydělaná suma na daních neovlivňuje jen jejich stanovená výše, ale také počet lidí ve městě. Jejich počet je zase ovlivňován tvojí oblíbeností u obyvatelstva. Na tvoji oblíbenost má vliv výše stanovených daní a časté pořádání hostin. To je spousta začarovaných kruhů, že? Ale to není všechno. Máme tu i jiné suroviny a faktory. Jako třeba železo a zbraně. Železo je těženo v dolech a posléze v kovárnách proměňováno na zbraně. Doly i kovárny si ovšem musíš postavit. Pokud postavíš i nějaké tržnice, získáš funkci obchodovat se všemi třemi produkty a surovinami (potraviny, železo, zbraně). Ale všimni si té dobré výhody – při prodeji a nákupu jsou kurzy stejné, to je výhodné a v takových hrách neobvyklé. Zbraně nemusíš používat jen k výhodnému prodeji (padesát zlatých za kus), ale hlavně k neustálému vyzbrojování armády.

Ale abys mohl vyzbrojit armádu, musíš si napřed za peníze najmout žoldáky, jeden stojí sto zlatých. Ale to není vše. :( Aby vojáci byli dobří v boji, je k tomu potřeba vysoká morálka vojáků. Jejich morálka klesá, když jsi s nimi dlouho nebojoval, ale také se dá zvyšovat různými peněžitými dary pro armádu. Vojsko budeš potřebovat k odstranění všech tří nepřátel. A to už se pomalu dostáváme k bojování. Před každou bitvou si můžeš určit, na kolik skupinek a po kolika mužích bude celá armáda rozdělena. Prohráváš vždy když padnou všichni tví muži, nebo když necháš nepřátelské vojsko vstoupit na tvoji část území na bitevním poli. Prohraná bitva neznamená celkovou prohru, ale velké ztráty a to nejen v armádě; vyhraná bitva znamená válečnou kořist. Ta bývá většinou pět tisíc zlatých, ty můžeš použít třeba na renovaci hradu. Jedno přestavení a vylepšení hradu stojí právě těch zmíněných pět tisíc. Dvě vyhrané bitvy za sebou proti jednomu nepříteli znamenají jeho smrt. Jak tu už jednou padlo, jedním z úkolů je dostat se na co možná nejvyšší hodnost. K získání každé další hodnosti je třeba splnit určité podmínky. Podmínky a jiné potřebné informace ke hře nalezneš v herním manuálu. A když už se o něm bavíme, je nutné upozornit na jednu chybu. V určených podmínkách pro dosažení titulu císaře je uveden nesprávný počet vojáků, ale správná hodnota je deset tisíc. Jednou z podmínek pro získání císařského titulu je tedy dosažení jednoho desetitisíce vojáků a nikoliv sedmi tisíc; takže na to pozor! A také tu musím prozradit něco o funkci „konec kola“. Tato funkce je u tohoto typu her celkem známá. Jde o jakési ukončení tahu, přejití na další měsíc. Některé akce (což je také výhodné a na rozdíl od jiných her výjimečné) můžeš v jeden měsíc provádět hned několikrát... Jinak tu občas vyskočí hláška o tom co se náhodou někde stalo, jsou to špatné ale i dobré zprávy. Všechny tvoje činy jsou bodově ohodnoceny. Na konci hry může být celkový počet bodů zapsán do síně slávy, tedy pokud zlomí rekord.

Na první pohled mi Ruler Empire připomněl gamesku Poselství trůnu. Ale mezi těmito hrami je celkem hodně podstatných rozdílů. Tady nejsou na rozdíl od zmíněného dílka žádné znázorněné územní celky, během bitev si neužiješ tolik taktiky, poloha postavených budov nehraje žádnou roli, hru lze dohrát mnohem dříve než Poselství trůnu… Zkrátka a jednoduše, i když jsou obě hry trošičku o něčem jiném a každá má svoje přednosti někde jinde, kdybych měl tyto dílka mezi sebou porovnat, Poselství trůnu by si vedlo o něco lépe. Ale už jsem řekl, každá z těchto dvou her má svoje přednosti úplně někde jinde. Přesto máme tu čest, seznámit se s další kvalitní hratelnou českou strategií, bohužel ne realtimovou. Toho reálného času hraní to v sobě moc nemá, herní menu vůbec nenavozuje atmosféru středověké strategie (ale spíše by se hodilo do nějaké pochmurné nebo dokonce hororové hry), občas tu vyskočí nějaké hlášky o chybě (ale většinou to naštěstí nejsou žádné chyby, které by poškodily děj hraní) a pokud zvládneš spoustu povinností a úkolů hned na začátku, je konec hry celkem nuda. Je to potom jen čekání na dosažení nějaké hodnoty… Ale jinak tu moc chyb a nedostatků není. Možnost Save&Load funguje vždy jak má a celé tohle dílko tě určitě pobaví…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

opice-lez | 04.11.08 v 17:41

jak si ji muzu stahnout

iiiii | 04.11.08 v 17:39

dfdfgf

kingoftheworld | 13.05.07 v 20:41

Tato hra me dost zabavila, na prvni pohled mi pripomela hru poselstvi trunu, stejne jako recenzentovi, ale abych rekl pravdu tak poselstvi trunu bylo lepsi, i kdyz tato hra take neni spatna, chtel bych videt pokracovani teto hry, protoze treba Poselstvi trunu 2 me hodne mooooc zklamalo... to Lee me hrani za zensky nick nedelalo zadne problemy.. Doporucuju stahnout a vyzkouset treba vas to zaujme ;)

:-) | 02.05.06 v 07:22

na uvedene www je uplne neco jineho a vyskoci asi 5 popupu...

Lee | 27.04.06 v 22:48

Hra vám přenastaví:
frekvenci monitoru na 60Hz
rozlišení na 800*600
grafika komplet vykradená
hudba taky
ve hře jedna jediná jednotka:-)
ve hře pouze 5 druhů staveb
chybí nápověda
hra mi kolabovala při hraní za ženský nick a pravidelně tak po cca 10 tazích.

Stepan | 08.04.06 v 14:45

Prosím novou verzy ruler empire nebo ruler empire 2 hodně mě bavila tahle a chci další.

JiGr | 31.01.06 v 14:20

Re: Martin Pindes
Tato hra není hratelná po netu, je určena aby sis ji stáhnul do PC...

Re: Zlodějina

Grafika mi byla velmi podezřelá, na okrajích jednotlivých hradech bylo vidět, že jde o převzanou a upravenou grafiku...

martin pindes | 23.01.06 v 18:57

hoši je tato hra hratelná po netu

lukas | 14.01.06 v 15:04

cest.pokousim se to stahnout

Aleš Jiříček | 15.12.05 v 07:38

Ano jsme zlodeji, hru sem dělal když mi bylo 13 a nicmoc sem o tom že se to nesmí nevěděl. Byl jsem prostě lama, škoda že se to nedá vzít zpět... Udělal bych jinou grafiku, ale už to nemá cenu, když teď děláme na druhym dile. ;)

martinius | 13.12.05 v 20:31

... to v predmete spravy malo byt samozrejme "heroes" a nie "herpes".
idem si tu hru stiahnut, snad z nej herpes nedostanem, skoda ze poselstvi trunu u mna nefunguje :(

martinius | 13.12.05 v 20:24

fakt, heroes of might and magic III pozdravuje!

James.Pond | 13.12.05 v 08:56

Jde vidět, že autoři jsou normální paka, jinak by si do hry nedávaly grafiku ze hry Heroes of Might and Magic 4. Podle těch obrázků soudím, že je většina grafiky vykradena z profi her, což ukazuje jen ubohost a neschopnost autorů této hry!


galerie