recenze

Rise & Fall: Civilizations at War

Rise & Fall: Civilizations at War

Chtěli jste vždy vědět jaké by to bylo stanout coby hrdý, statný rek na bitevním poli? Pak máme něco právě pro vás, neboť dnešní hra přináší několik zásadních novinek na poli žánru. Chopte se zbraně a vyrazte se svým hrdinou do boje muže proti muži.
Rise & Fall je zástupcem klasických realtimových strategií odehrávajících se ve starověku, tomu odpovídají i národy za které je možno hrát. V kampani máte na výběr buďto tažení Alexandra Velikého nebo Cleopatry, pokud však chcete vyzkoušet i hru za Římany či Peršany, není problém si spustit mód skirmisch, popř. multiplayer, kde si můžete zvolit kterýkoliv z těchto národů. Specifickou roli zde, na rozdíl od ostatních strategií, hrají hrdinové. Běžně můžete svým jednotkám zadávat klasické příkazy a „šoupat“ jimi po mapě, toto se děje naprosto standardně. Pak je zde ale ještě speciální jednotka, hrdina, kterého můžete přímo ovládat (máte-li dostatek akčních bodů), čímž můžete naprosto zvrátit stav bitvy. Například pokud hrajete s Alexandrem (viz. kampaň) a vidíte, že proti vám stojí přesila, proti které nemáte v podstatě žádnou šanci, prostě se přepnete do akčního módu a s pomocí svého meče si proklestíte cestu. Trochu úsměvně však působí fakt, že v momentě, kdy toto učiníte, se z vás stává starověká obdoba Ramba, neboť váš hrdina je téměř nepřemožitelný bojovník a sám dokáže porazit i několika set hlavé vojsko. Dalším specifikem jsou boje v aréně, kdy se utkáte coby gladiátor s mnoha protivníky. Bohužel občas vás dokáže potrápit kamera, která se zničeho nic zasekne popř. otočí jinam, nejvíce to naštve při používání luku, nicméně ten nepoužijete často. Dalším zdařilým prvkem jsou souboje lodí, kdy máte na palubě různé vojáky (podle toho jaké si koupíte) a můžete buďto odstřelovat jinou loď či pevninu, nebo se zaháknout a rozdat si to pěkně z blízka. Celkově vás čeká poměrně slušná várka misí, kdy jednou máte s několika jednotkami přemoci nepřítele, jindy stavíte základnu, a nebo prostě se svým hrdinou vykrádáte pokladny nepřátel.

Stinnou stránkou hry je však její hardwarová náročnost, jednak samotné stažení instalačního balíku může být poněkud zdlouhavější, a druhak podpora některých (zejména novějších) grafických karet je dosti špatná. Na mém Radeonu HD2600 hra běžela pouze v rozlišení 1600*1200 bodů, při nižších docházelo k chybám zamezujícím hraní, ovšem při tomto rozlišení je náročnost na procesor i paměť velmi vysoká a docházelo k občasnému poklesu plynulosti pod hratelnou úroveň. Navíc není grafika kdovíjak dokonalá, v podstatě nejlíp je na tom zpracování vodní hladiny, a o to více je to zlé. Hudba je klasická k danému žánru, takže nic nad čím by člověk žasnul. Samotná hratelnost je ale vcelku slušná a hlavně díky variabilitě misí vám hra na nějaký ten den či týden vydrží. Z propasti lehkého nadprůměru vytahuje hru relativně slušný multiplayer, který je až pro 8 hráčů a to prostřednictvím místní sítě nebo internetu.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

Jana-Šibravová

Jana-Šibravová | 01.08.19 v 12:45

tak možná by to stálo za vyzkoušení

radek | 02.05.10 v 14:27

blbct

Peterfundeochenbaun | 01.02.10 v 21:57

hej hoši chci se zeptat jestli to rozjedu na Vistě Home Basic...

Patrik | 27.09.09 v 11:25

ahoj, stáhl jsem si tuto hru,ale chci se zeptat zda se dá do ni nějak aplikovat čeština? Mám to v AJ a bez češtiny, nevyužiji plnou nabídku této hry. Děkuji.

danny96 | 16.04.09 v 21:38

Jefferson: Ele nao e tao grande

danny96 | 16.04.09 v 21:38

Jefferson: Ele não é tão grande

jefferson | 10.04.09 v 17:26

este jogo eh otimo.
parabens ao autor

rasta | 29.03.09 v 09:34

Nestahujte nejde rozbalit

danny96 | 10.03.09 v 12:48

Stoji to vubec za stazeni?

Kacirek_Donald | 18.01.09 v 20:06

Prceklik: Pod recenzí a pod plusy a mínusi ke hře je taková disketka s nechutně velkým číslem. Na tu klikneš a opíšeš kód z rámečku. Dodržuj velká písmena! :).

Prceklik | 18.01.09 v 18:58

zdar sem tu novej kde se to stahuje?

Milan | 07.12.08 v 15:12

Středověku?
Alexandr a Kleopatra?
snad starověk, ne?

punksmile | 06.12.08 v 20:41

lidi please install probehne v poradku korat pak nemuzu najit spousteci soubor :-D je to trapny ale fakt ho tu nemam.. please rada

Darios | 31.10.08 v 17:29

Je toto funkční verze hry? Protože tohle už jsem jednou stahoval z plnehry.sk při rozbalování to napsalo chybu v DATA3.CAB a nazdar dál už nic, bylo to kvůli korupci verze (nebo tak něco) a musí být nejdřív vydána nová verze pro stažení.

Kenvous | 29.10.08 v 07:57

HW nároky zase tak vysoké nejsou :)


galerie

Rise & Fall: Civilizations at War Rise & Fall: Civilizations at War Rise & Fall: Civilizations at War Rise & Fall: Civilizations at War Rise & Fall: Civilizations at War