recenze

Pyramis

Pyramis

Staňte se faraónem a doveďte svůj lid k blahobytu! Vybudujte těžební průmysl a ekonomiku, stavte velkolepé chrámy a skromná obydlí. Zasejte obilí a nakrmte své poddané. Čekají na vás desítky různorodých budov a nádherná kreslená grafika!
Dychtiví stratégové už nedočkavě čtou recenzi, aby po přečtení úvodníku konečně zjistili, jestli je hra opravdu tak skvělá a komplexní,jak na první pohled vypadá. Abych řekl pravdu, je i není. Ale verdikt o kvalitách tohoto titulu nechme nakonec, nejprve si řekneme něco o hře trochu všeobecně.

Jste faraón a musíte co nejlépe vládnout ve své zemi. Již zde, u příběhu, by autorům opravdu trocha invence pomohla, ale budiž, jednáse o strategii, ne o adventuru. Další šok ale na hráče čeká vzápětí - musíte si manuálně nastavit rozlišení 800*600! Někomu to sice vadit nebude (např. pokud máte toto rozlišení nastavené normálně ;)), ale pokud máte novější PC a větší obrazovku, skok z nějakých 1280*960 na 800*600 (jako u mne) pro vás bude opravdu drtivý. Z naprosto nepochopitelných důvodů si hra prostě rozlišení neumí přenastavit sama a po vypnutí zase vrátit to původní (jak je to u většiny ostatních games). Ale co, i tohle by šlo přežít. Třetí šok se však následuje vzápětí... "Jak to mám spustit"? Asi se mi teď posmíváte, ale tohle byla opravdu moje intuitivní reakce. Hned po vstupu do menu hry je totiž nahořetlačítko nová hra. Normální hráč jej samozřejmě zmáčkne a nic. Ihned si však všimne trochu maskovaného nápisu, že scénář se načítá. Anipo načtení, kdy se už nápis změnil na něco jako "můžete to již spustit" však nejde na tlačítko úspěšně kliknout. Úspěch se z jakéhosi záhadného důvodu dostaví až zhruba 5 sekund po tom, co hra již napíše, že můžete mapu spustit. Nepochopitelné, ale je to tak. Jinak co se ovládání všeobecně týče, tyto věci se vám (nebo alespoň v mém případě, možná je to díky OS, nevím) budou stávat opravdu velmi často. Nejednou se mi prostě stalo, že jsem měl dost surovin na postavení budovy a přitom se při klikání nic nepostavilo. Možná za tím stojí nějakýskrytý výpočet enginu, ale každopádně omezení počtu stavěných budov nikde napsané není. Podobné ovládací problémy se mi naskytly i při save/load a prohlížení "statistik" - vyskočivší okna se mi zobrazila, ale nešla nijak zavřít. Je pravda, že jsem nezkoušel klikat na každýpixel okénka, ale utajené zavírací tlačítko bych opravdu neočekával. Nevylučuji však možnost, že tyto bugy byly zaviněny mým PC nebo operačním systémem, takže by se nemusely projevovat globálně.

Ale dost již hanění ovládání, přistoupíme k samotnému jádru hry. To je opravdu slušně propracované, přinejmenším na freewarovku. Za suroviny (kámen, dřevo, jídlo) stavíte různé budovy. Ty pak poslouží buď jako další zdroj surovin nebo mají speciální efekt - chrámy zlepšujímorálku obyvatel, kasárny vás chrání před nepřáteli, domy ubytovávájí lidičky atd. Občas se vám zpřístupní nějaká další stavba, takže ačkoli začínáte s nuznými domky, brzy se budou ve vašem městě tyčit mnohem luxusnější a technicky vyspělejší obydlí či průmyslové budovy a dojde dokonce i na pyramidy. Pokud jste hráli dnes již klasickou herní sérii Caesar (a to zejména první díl), budete u Pyramisu jako doma. Po ulicích chodí panáčci, na mapě stavíte různé budovy, těžíte suroviny...a pečujete o své svěřence.

Nebýt opravdu odpudivých prvků ovládání (zmíněných výše), nebylo by hře moc co vytknout. Výběr budov je opravdu pestrý, "technický pokrok", kdy se vám stavby zpřístupňují pomalu a postupně také dodává na zábavnosti a grafika je opravdu okouzlující. Jensamotný ekonomický systém hry by snad zasloužil malé zpestření, protože kromě "katastrof" (záplavy, kobylky) se vše drží ve stále stejnýchkolejích, a to zejména proto, že ve hře je jen jedna mapa. Sečteno a podtrženo, všichni milovníci budovatelských strategií si zase jednoupřijdou na své! A pokud překousnete občas podivné ovládání, rozhodně se u této komplexní a krásné gamesy nebudete nudit!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

KaluzaP | 01.01.08 v 14:34

Je to hra na pár minut.

patrik | 13.12.06 v 13:47

HRA

Faraon | 05.02.06 v 11:08


Bez návodu to opravdu nejde nevím ani kde se dají sehnat vojáci a jak získat další budovy nepostavil není tam ani mastaba .

Anetka | 05.07.05 v 22:23

Vcelku dobra hra,ale za 20minut sem to dohrala.Ma jeste jine verze??

das | 06.04.05 v 07:14

nevíte kde sevemou vojáci

radek | 25.03.05 v 07:57

není špatná,ale grafika by mohla být lepší

blatnik | 21.12.04 v 13:38

Není to špatné, ale odradilo mě ovládání, takže jsem to ani nedohrála. Jinak ty chyby co jsou popisovány v recenzi, se projevují i u mně, takže myslím, že to asi bude u všech.

Pharaoh | 04.08.04 v 21:52

Tak tos asi nehral Pharaoh

Lupus | 20.07.04 v 18:29

Vcelku dobrá hra ale dohrál jsem to za 30minut.

Kahi | 16.07.04 v 00:08

už to, že mě to nutí změnit si rozlišení, mě odradilo.. trůrcům: děkuji pěkně, strčte si to někam..

ArD | 15.07.04 v 21:32

Uplne okopirovane podle hry "Pharaoh"

BLIND | 15.07.04 v 19:36

Hovadina


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce