recenze

Praelior

Praelior

A máme tu další titul, který by mohl konkurovat vynikajícímu Anakin's Castle Duels. Opět tu jsou dva znepřátelené hrady a spousta různých jednotek ke zničení vašeho protivníka! Za zmínku stojí také možnost hrát i ve dvou lidech na jednom PC.
Praelior je dalším remakem mezi gamemakeristy velice populárního Mediaval Clash od Karla Poola. Ten se zapsal do srdcí hráčů (a zejména tvůrců GM-titulů) jako kousek s originálním nápadem a velkým potenciálem, ovšem s takřka nulovou hratelností, protože všechny přestal po chvíli bavit. :-D Medieval Clash se proto dočkal mnoha předělávek, snažících se vytěžit z původního výborného nápadu co nejvíc a dostat do cílených výšin i úroveň zábavnosti. Právě to se bez pochyb na sto procent podařilo českému vývojáři Anakinovi, který se svým Anakin's Castle Duels takříkajíc dobyl českou gamemakerovou scénu. Dnes se tu ale budeme zabývat jedním z dalším remaků, kterým je povedený Praelior.

Základní princip je až na pár změn zachován. Stojí proti sobě dva znepřátelené hrady a vy se ujímáte velení jednoho z nich. A cíl? Ten je snad jasný - zničit hrad nepřátelský. Toho můžete dosáhnout rozličnými způsoby. Pod vaším velením se totiž ocitá řada různých jednotek - od mírumilovných (dřevorubec a lovec) přes vojenské (rytíř, lučištník) až po různé technické vymoženosti (opravář, katapult). Každá jednotka ovšem něco stojí, takže musíte v zájmu jejich zakoupení shánět suroviny. Ty jsou trojího druhu - dřevo, získávané z náhodně se objevujících stromků pomocí dřevorubců, jídlo, které vám dodají lovci chycením potulných oveček a vepříků, a zlato, jež můžete za jídlo a dřevo vyměnit. Jakmile zakoupíte jednotku, vydá se směrem od vašeho hradu k hradu protivníkovu. Zde platí, že silnější jednotka zabije tu slabší a stejně silné vojenské jednotky se zahubí navzájem. Dřevorubci a lovci kolem sebe bez povšimnutí projdou, ale při setkání s pouhým kopiníkem padnou na zem doprostřed krvavé louže.

Vojáci tak jsou výborným ekonomickým pomocníkem. Existuje snad snažší způsob výhry, než udolat nepřítele hospodářsky tak, že mu prostě nezbydou na jednotky peníze? Inteligence PC oponenta je na velice slušné úrovni, ale musím říct, že i tak jsem vyhrál na první pokus :). Dalo mi to ale celkem zabrat, což se o některých jiných titulech říct nedá. Zajímavým zpestřením je možnost hrát ve dvou lidech na jednom počítači. Příkazy pro stavbu jednotek lze totiž ovládat pomocí klávesnice, konkrétně čísel. Jeden hráč si tak hraje na numerické klávesnici a druhý na číslech nad písmeny (neznám pro to žádný alespoň trochu odborný termín :o). Tím se Praelior stává jednou z mála netahových strategických games hratelných v multiplayeru u jednoho PC.
  
Skoro vše podstatné již snad bylo řečeno. A co technická stránka? Není na tom úplně nejlépe, zvuky jsou dost podprůměrné a grafika hezká, ale nijak úžasná. Ovládání je díky své jednoduchosti pohodlné a hratelnost? Proti počítači vás to samotného bude bavit nejspíš jen několik desítek minut, protože později se chtě nechtě dostaví stereotyp. Ale pakliže máte s kým hrát, může se vám Praelior stát výbornou zábavou na dlouhé zimní večery.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

kowtnaak | 03.11.08 v 12:25

hodiny a hodiny sme u toho strávili při multiplayeru ;)

kiuk | 26.11.07 v 19:52

SSSUUUUUPPPEERRRR HRAAAAAA

jjo | 20.02.05 v 08:18

Poridit si novou grafickou kartu !!!!!!

Kleska | 09.01.05 v 15:34

Dik za odpoved :-(

Kleska | 26.12.04 v 14:49

Kdyz to chci spustit, tak mam cernou obrazovku a prestane to reagovat, co s tim?


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce