recenze

Lincity

Lincity

Postavte si vlastní prosperující velkoměsto, v němž se budou vaši občané cítit jako v bavlnce! Lincity není napodobenina Simcity. Lincity si jde svou skvělou vlastní cestou a věřte, že si vás dokáže omotat kolem prstu.
Spustíte-li si Lincity poprvé pouze s tím, že je to hra „jako Simcity,“ asi vás čeká překvapení. Lincity je sice jmenovanému slavnému předchůdci do jisté míry podobná (k porovnávání svádí už název), ale napsat, že Lincity je jako Simcity by bylo laciné. Nechci se pouštět do srovnávání, ale určitě tomu občas neuniknu. Princip her je totiž prakticky stejný. Musíte vybudovat prosperující město. Co to obnáší? Nejdříve je třeba vytvořit fungující základní městský systém. Takto jsem pojmenoval propojení několika základních budov, jež do vašeho města přilákají obyvatele a dají jim práci, kterou potřebují. Vůbec propojení, to je to, oč v Lincity běží. Každá budova zastupující jedno hospodářské odvětví potřebuje pro svou činnost něco přijímat a zároveň něco vydává, co zase přijímá jinou budovou reprezentované odvětví. Zní to velmi složitě, ale ve skutečnosti to tak vůbec není. Stačí se zamyslet. Například aby mohl fungovat obchod, potřebujete zboží, proto budovy produkující potraviny postavíte vedle marketů. Jestliže dobře začnete (nemusíte se bát, pokud chcete, hra vám dá možnost při startu začít již se základním městem), město se vám bude zdárně rozvíjet, nezaměstnanost bude malá, bude se k vám stěhovat víc a víc lidí, kteří budou produkovat víc a víc blaha. Klasická ekonomická rovnice. Kde je práce a bydlení, tam je lidem dobře. Kde je lidem dobře, tam rádi platí daně. Kde lidé rádi platí daně, tam se bohatne. Proto se za chvíli z vašeho městečka začne stávat město a z něj postupem času velkoměsto.

Na rozdíl od již zmiňovaného Simcity vás nečeká budování nějakých komerčních, průmyslových a podobných zón. Už jsem se zmínil, že každé odvětví je reprezentováno budovou, respektive stavbou. Nejdříve máte možnost stavět jen základní budovy, jako je farma, bydlení, dřevařskou farmu (na těžbu dřeva a výrobu uhlí), hrnčířství a důl na rudu. Jak se ale město rozšiřuje, zvedá se i vaše tzv. technická úroveň. S každým postupem na této úrovni získáváte možnost postavit novou budovu. Za chvíli vašeho snažení tak přibude například kovárna, škola, park, mlýn, větrný mlýn vyrábějící energii, hasičská zbrojnice a tak dále. U každé nové budovy je žádoucí si přečíst, jak je ji nutno používat, aby správně fungovala. Některé budovy například potřebují být umístěné vedle dalších specifických budov, jiné potřebují být u cesty nebo u kolejí, některé mají enormní spotřebu určitých materiálů, takže je nejdřív potřeba posílit jejich výrobu. Bohužel, všichni, kdo nevládnou angličtinu, jsou odsouzeni k zběsilému listování slovníkem, ale doopravdy se to vyplatí. Jednak bez přečtení „manuálu“ ani pořádně nevíte, k čemu ta budova vlastně slouží, nebudete tedy vědět, jak se její stavba na vašem městě projeví a věřte mi, že budování zbůhdarma není vůbec dobrá zábava. Na začátku hraní vypadá tahle gameska poněkud user-unfriendly. Jenže to je opravdu jen na začátku. Jakmile se dostanete do ovládání a pochopíte principy, na nichž hra stojí, čeká vás skvělá zábava, při níž klidně zapomenete na čas. Navíc každého jistě potěší, když uvidí, jak jeho městečko vzkvétá, jak se rozrůstá. Pokud vás v původním Simcity štvalo, že jste nemohli nic dělat, jakmile jste se dostali do minusu, tak se můžete radovat, neboť v Lincity můžete stavět vesele i na dluh. Pokud však bude vaše hospodaření v červených číslech příliš dlouho, signalizuje to, že něco doopravdy v pořádku není. Normální město začne velmi rychle prosperovat. To, jak se vašemu městu daří, můžete sledovat na řadě tabulek a grafů - například každá budova má svůj graf vytíženosti, zaměstnanosti apod.

Technicky hra nijak na výši není, to si přiznejme. Hudbu neuslyšíte vůbec žádnou, doprovodné zvuky se také žádné nekonají. Grafika je opravdu podobná spíše prvnímu SimCity, než čemukoli jinému. Stejně ale hra dovede člověka vtáhnout a dost dlouho ho držet. Lincity je dobrá hra - a kdyby byla lépe zpracována po technické stránce, byla by to výborná hra!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

Anonym | 28.01.12 v 14:18

Jak to mám spustit???

Kača | 30.09.07 v 10:29

Dobrý

Sosol | 29.08.04 v 11:17

Falley: Já taky s tím hodnocení kolem 70 souhlasím. Si vem, ta grafika není zrovna extra dobrá a nejdynamičtější to taky zrovna není. Kolik bys tomu dal ty, když se ti tohle nelíbí?

Ondřej Szalonnás | 29.08.04 v 00:27

Falley, hodnocení je subjektivní názor autora recenze. Je to stejný hodnocení, co může každý čtenář udělit pod článkem. Stejně, jako dá většina čtenářů různé hodnocení, dá i každý autor různé hodnocení.

Falley | 28.08.04 v 15:18

konecne jedna poradna strategie! to se vubec neda srovnavat s temi ceskymi hrami z gamecreatoru jako rybnik ale je to divne hodnoceni tohle ma sedumdesat a treba rybnik je horsi a ma vic

gggg | 27.08.04 v 14:35

to D-Mark-tohle neni jediny freegames server. Co treba lidi co uz to znaji a uz to hrali?

significant | 27.08.04 v 00:27

Neviem ako vy ale ja mam velmi rad hry typu simcity a simvillage a preto si tuto hru urcite stiahnem

D-Mark | 27.08.04 v 00:18

haha ..... to je gute ....... Stazeno: 0x , Hlasovalo 2 lidi :D tak je fakt skveli .......


galerie