recenze

Ice Wars

Ice Wars

Povedená akční strategie silně inspirovaná populárními Wormy. Tentokrát však neovládáte militantní červíky, nýbrž tučňáky, tuleně a lední medvědy. Chopte se opět spousty ničivých zbraní včetně atomovky a rozstřílejte nepřátele na kousíčky!
Další variace na wormy? Ano... po spoustě červíky inspirovaných freewarovek jako Liero, Worms Realtime či třeba Worm Wars (II,III, IV) přichází další hra do sbírky červo-fanoušků. Tentokrát však nejde jen o nějakou další gamesu, ve které červíci vystupují, ale o velmi kvalitní předělávku, jenž se poměrně věrně podobá původní sérii, tedy až na pár (dosti výrazných) rozdílů.

Tím hlavním rozdílem je právě jiný výběr hlavních postaviček - zatímco u wormů máte wormy :o), zde si můžete svůj tým sloužit z tučňáků, ledních medvědů a tuleňů, přičemž každý z nich má jiné vlastnosti a jiné speciální zbraně. Tučňák je nejrychlejší, ale má nejmenší "zbroj", tuleň je ve všem průměrný a medvěd má sice nabušenou fyzičku, ale je neúnosně pomalý. Stejně tak je to i se zbraněmi, tučňák má dvě malé, leč efektivní sci-fi zbraně, tuleň může házet rybí dynamit a atomovku (jednoznačně nejsilnější zbraň hry) a medvěd ovládá robustní rotačák a vrhací sekery. Toto rozčlenění postav je dalším výrazným rozdílem oproti červům. Zatímco u nich máte x wormů, jenž mají všechny zbraně a vybavení společné a konkrétní panďuláci se liší pouze počtem životů, zde je každé zvířátko osobnost sama pro sebe. Každý si totiž nese s sebou svoji vlastní výbavu,takže úmrtí postavičky znamená zároveň drtivou ztrátu vybavení. Nejednou se totiž stane, že vám prostě dojdou všechny náboje dodobrých zbraní a budete odkázáni na počtem neomezené, leč ukrutně slabé, sněhové koule. Asi si dovedete představit, jak dokáže naštvat, když mátevyhlazení protivníkových "mužů" na dosah a v tom vám dojdou náboje. Tento scénář je však při hře proti CPU velmi málo častý, protože počítač prostě sází na taktiku "stůj a střílej", takže se velmi rychle redukují počty jednotek vás obou. Oproti tomu při hře proti lidskému hráči nastává (alespoň v mém případě tomu tak bylo) zákopová válka, ve které častěji než mrtvoly budete pohřbívat zbraně bez nábojů. A zbývá ještě zmínit poslední větší odlišnost od wormů a tou je systém odehrávání. U červíků se wormové i hráči střídají a na každý tah máte cca 60 sekund, přičemž se můžete volně pohybovat, dokud nevystřelíte. V Ice Wars se střídají vždy oba hráči, kteří "naplánují" pohyb svých svěřenců a odkliknou tah. Jakmile oba tah ukončí (hrají po sobě, ne zároveň), proběhne krátký výpočet a pak nastane akce. Všichn ipanďuláci se real-time najednou pohybují, střílí a provádějí vaše příkazy v pořadí, v jakém jste je naplánovali. Klidně se vám tak může stát, že sice vymyslíte geniální taktiku "jdi tam a pak vystřel supersilnou střelu", ale během chůze vás strefí protivník a "odstřelí" vás o kus dál. Ale to není všechno - pohyb vašeho svěřence pokračuje dál tak, jak jste jej naplánovali. Pokud tedy spadnete například do kráteru, prostěnarážíte do stěny a nakonec si před sebe hodíte třeba granát. Takovéto trapné situace se vám opravdu (hlavně zpočátku) stanou a nejinaktomu bude i s překvapeným protivníkem.

Technická stránka hry je příliš dobrá. Budete se sice kochat skvělou grafikou, ale hardwarové nároky jsou prostě krvavé. Minimum 256 MB RAM je skutečně minimum a opravdu bych pro plynulost doporučil 512 MB... Délka hry výrazně závisí na tom, zdali pouze probrouzdáte mapy v single-playeru a nebo to natřete kamarádům. Ale tak je to vlastně i u originálních wormů. Map je dostatek, zbraně jsou různorodé, od střelných přes výbušné až po meteorickou bouři či zmíněnou atomovku. Jediným výrazným nedostatkem tohoto titulu (kromě oné hardwarové náročnosti a velikosti archivu ke stažení, ale to nelze zahrnout do výsledného hodnocení) je zvolený systém odehrávání. Profesionálové, jenž stáli u zrodu červíků, prostě zvolili ten nejlepší způsob a originálně pojatý styl, zvolený u Ice Wars, je prostě nešikovný. Většinou dojde ke zmatkua nečekaným náhodám a toto vše jen snižuje strategickou hodnotu díla. Přesto musím tuto gamesu vřele doporučit, protože multiplayer opravdu stojí za to! Pokud máte již plné zuby Bulánků a Liera, vyzkoušejte Ice Wars!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

frodopipin

frodopipin | 25.02.16 v 18:39

škoda že jsou takové požadavky :(

Adamer | 25.11.05 v 18:03

keby som mal slabsiu RAMku ako 256 tak by som si ani internet nedal bolo by to zbytocne

Mirec | 02.04.05 v 20:12

no sice ze to chce 512 RAMku ale ze by to bolo narocne sa neda povedat!!!! preboha co robite

valaja | 31.08.04 v 13:40

mam 64 ram kartu . škoda hned bich to stah

Pavel | 13.08.04 v 12:04

Je to neco na zpusob Wormsu!?!A nebo ne!?!

ArD | 19.07.04 v 12:57

moc naročné na hardware!!!!


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce