recenze

I of the Enemy: RilCerat

I of the Enemy: RilCerat

V jedné daleké galaxie se rozzuřila válka! Proti invazi uzurpátorských Unathů se spojily armády Aliance, snažící se zabránit jejich dobyvačným choutkám. Staňte se velitelem spojeneckých vojsk v této krátké, ale velmi propracované real-timové strategii!
Příběh začíná klasickým science fiction klišé, kdy se dozvíme, že ve vesmíru bojují o moc mimozemské rasy, na jedné straně Aliance, složená ze slabých Lokobů, fyzicky vyvinutých Rag'hů a technologicky vyspělých Y'drayů, a na straně druhé prohnilí a podle všeho zlí Unathové, snažící se podrobit si ostatní rasy kvůli materiálním zdrojům. Hráč se dostává do děje ve chvíli, kdy je napadena domovská planeta Lokobů a jakožto jeden z jejich důstojníků dostává nelehký úkol – s omezenými zdroji a malou podporou od ostatních ras aliance vyhnat Unathy ze svého rodného světa.

Úvodní nudný proslov máme za sebou a můžeme se tak vrhnout na samotný herní systém. Ten je koncipován opravdu jednoduše – základní a jediná budova hry, jakási přistávací plošina, může přijímat zásoby. Těmi mohou být buď suroviny nebo posily. Ty první využijete při stavbě dalších budov (stále toho samého typu) nebo k vylepšování těch stávajících, zatímco posily představují další přísun jednotek. Vše je bezplatné, jsou to zkrátka vaše jednotky v záloze. Omezení jsou pouze dvě - na každou misi máte u všech druhů předem stanovený maximální počet a v jednom transportu je možné převážet jen náklad do určité hmotnosti. Z toho vyplývá, že musíte s jednotkami obezřetně nakládat a neposílat je na smrt jako v některých jiných gamesách a navíc musíte dobře plánovat, pro co pošlete hned a co vám stačí později. Každá jednotka má totiž svůj specifický úkol a hodí se k něčemu jinému, neliší se tedy jen v nějakých statistikách (útok 7, obrana 2 atd.), ale zejména ve způsobu použití. Pěchota odláká nepřátelskou pozornost, kanóny střílí o sto šest, dalekonosná artilerie bombarduje bojiště zpovzdálí, stíhačky prozkoumávají terén a občas pokropí nic netušící hlídky sprškou střel a transportéry horlivě přenášejí nově příchozí posily do bitevní vřavy.

Jak píšou samotní autoři na svých stránkách, hlavním tahounem hry je nutnost takticky promýšlet každý krok. Náplní misí totiž nebývá jen vymlácení celé mapy, na to by totiž nejspíš vaše zdroje ani nestačily. Někdy jde jen o to někoho někam dostat, jindy stačí odříznout základnu od konvoje s posilami a každé zvlášť v klidu zmasakrovat přesilou. Velmi zajímavým prvkem je zmíněná artilerie – má dosti ničivou sílu a hlavně obrovský dostřel přes několik herních obrazovek. Podmínkou je pouze vidět místo, které se chystáte bombardovat, k čemuž výborně poslouží předsunutá hlídka nebo spěšně vyslaný letoun. Nejednou se tak stává, že se malá komorní bitva několika pěšáků na obou stranách zvrhne v artilérní orgie, kdy každá strana hbitě zamíří všechna děla v okolí a po paňáčcích se jen trochu zapráší. Podobných situací se mi stalo docela dost a musím říct, že mě jejich rozmanitost docela překvapila. Inteligence protivníka bohužel není na vysoké úrovni, což dokazuje fakt, že jsem ze všech potyček vyšel vítězně (a bez savů), ačkoli se mi to běžně nestává. Naštěstí je možné zahrát si s živým oponentem po síti, což možná někteří z vás využijí. Zajímavým zpestřením je také to, že vaše vojska postupně získávají zkušenosti a mohou dosáhnout vyšších hodností, díky čemuž roste i jejich síla. Vycvičené veterány si pak můžete s sebou vzít do dalších misí a trochu si tak do začátku přilepšit.

Technické zpracování je na skutečně profesionální úrovni – líbivá grafika, drsné zvukové efekty a velmi kvalitní dabing dělají z tohoto díla velmi kvalitně odvedenou práci. Škoda jen toho, že se jedná o něco na způsob shareware – volně k dispozici je jako samostatná hra pouze první kapitola příběhu (4 mapy), zbytek je nutné koupit. I tak se ale jedná o velmi dobrý titul, při kterém se budete zhruba dvě hodinky příjemně bavit!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =

Antares | 15.11.05 v 16:34

Fakt parba ale ten shareware me s**e.


galerie

I of the Enemy: RilCerat I of the Enemy: RilCerat I of the Enemy: RilCerat I of the Enemy: RilCerat I of the Enemy: RilCerat

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce