recenze

Freecol

Freecol

Firma Microprose je mezi hráči strategických her pojem. V roce 1994 vydala svou velmi slavnou gamesku - Colonization. Tým nadšenců se rozhodl vytvořit volný remake této legendy, a proto vznikl Freecol.
Colonization byla svého času velice kvalitní hra. Tahové strategie kralovaly PCčkům a kdo to někam chtěl dotáhnout (ze sw firem), musel držet krok. Smůlou i štěstím Microprose byl fakt, že o několik let dříve vznikla hra, která je považována za nejlepší strategii, která kdy byla na poli počítačové zábavy vytvořena. Ano, jde o slavnou Civilization. Smůlou byla vysoko nasazená laťka, kterou Colonization (dle mého názoru samozřejmě) nikdy nepřekonala. Štěstím na druhou stranu mohla být skutečnost, že trh po podobných hrách bažil a od dob Civilization žádná podobná hra takového formátu nevznikla.

Na rozdíl od Civilizace (počeštíme), ze které mimochodem Kolonizace převzala mnoho prvků, však nehrajeme od úsvitu lidských dějin, ale začínáme rokem 1492. A proč zrovna tímto? Protože hlavním cílem hry je dobytí Ameriky. Hra začíná kdesi na moři, uprostřed cesty mezi Evropou a Amerikou. Oceán zmítá naší karavelou a posádka už jen mlhavě věří v pověstmi opředenou bájnou cestu do Indie západním směrem. I přes skepsi všech přítomných se podaří dorazit k břehům neznámé země, kterou obývají podivní lidé s ještě podivnějšími zvyky. A nás samozřejmě čeká nelehký úkol plný politických, vojenských a obchodních taktik. Musíme založit kolonie a pro své evropské živitele, kteří slábnou nekonečnými válkami, zajistit dostatečný přísun různých surovin a ještě stihnout prosperovat.

Po technické stránce, i když je stažená verze v době psaní této recenze pouze 0.5.1, je hra stabilní, komplexní a nevšiml jsem si ani žádných bugů. Grafika je plně ve stylu Civilizace/Kolonizace, tedy isometrický 3D pohled, hrací plocha je detailně prokreslena, i když na můj vkus ne do takové hloubky, jako u komerčních pradědů. Po zvuku památky pouze velice stopově (např. pokud se snažíte s lodí najet na pevninu, je-li bez posádky), jinak veliké ticho, ani šum moře.

Tato recenze by mohla pokračovat ještě tisíci větami, ale pro to tu není místo a obávám se, že i vaše jinak jistě velice pevné nervy by těžce utrpěly. Proto nechám psaní psaním a raději vám sdělím to nejdůležitější. Na závěr. A to, stahujte a vyzkoušejte, ale pozor na hodiny. Rozhodně to není desetiminutovka. :))

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

Pepa | 27.01.07 v 12:26

puvodni Colonizace urcite nemela. A s tim detailnejsim prokreslenim puvodni Colonizace si take nejsem jist.

Czert | 11.12.06 v 23:18

a co takhle pridavt ke kazde hre i link na domovskou stranku at muzeme sledovat v budoucnosti progres/minulost ci se dozvedet vice o hre ?

bob_senklar | 28.11.06 v 22:50

Přímo od kozla ;)

.::. | 28.11.06 v 20:44

špica hra


galerie

Freecol Freecol Freecol Freecol