recenze

Crime Fighter

Crime Fighter

Staňte se zločincem - vydírejte, vykrádejte obchody, unášejte děti a kraďte auta, najměte si svůj vlastní gang, vyzbrojte ho a vzhůru do bitek s policisty, přepadávejte vlaky, vybírejte výpalné... Nebo snad nechcete být všemocným bossem podsvětí?
Takovouto hru jsem hledal opravdu, ale opravdu velmi dlouho. Můžete sice namítnout, že zločincem se stáváte například v Mafii nebo v GTA: Vice City, ale tam je to něco úplně jiného. V obou případech (stejně jako u většiny jiných kriminálních akčních titulů) se stáváte zločincem jenz toho příběhového hlediska a vše slouží pouze jako zápletka k misím. Zde tvoří trochu vyjímku třeba takový Kingpin nebo zmíněné Vice City, ale stále to není to pravé ořechové. Nedávno se ale na mě usmálo štěstí a narazil jsem na tuhle gamesu, která má kriminální očekávaní splnilana jedničku s hvězdičkou.

První, co vás asi trochu zarazí, je název. Criminal Fighter si nejspíš mnozí z vás (mě nevyjímaje) přeloží jako Bojovník se zločinem nebo něco na tenzpůsob. Tomu ale vůbec nevěřte, protože pravda je úplně opačná - tentokrát budete totiž na té "špatné" straně zákona a budete se prohánět ulicemi jednohoměstečka nejprve jakožto kapsář a zloděj a později dokonce jako boss svého vlastního gangu. Vše se odehrává na tahy. Každý měsíc (=tah) máte v závislosti na použitém dopravním prostředku k dispozici určitý počet kroků. S jejich pomocí se pohybujete po městě a můžete vcházet do jednotlivých budov.A právě to je hlavní část hry. V každé budově totiž můžete provést různé akce a v závislosti na jejich obtížnosti a vašich schopnostech se vyhodnotí výsledek. Na nádraží můžete krást zavazadla, v obchodě vydírat majitele, v hypermarketu krást elektroniku a tu pak v hospodě prodat, na pískovišti unášet děti (!!!) a ty pak buď nabídnout za výkupné nebo prodávat do otroctví :o). Nebudu vám zde dělat výčet všech akcí, ale vězte, že jich je opravdu dost. Ani systém vyhodnocování úspěšnosti v té které akci není zrovna nejhorší - vaše postava má různé RPG vlastnosti jako sílu, inteligenci a brutalitu a na nich závisí váš úspěch či neúspěch. Pokud jste inteligentní, je velká šance, že se vám podaří překonat bezpečnostní systémy nebo třebau krást někomu peněženku. Naopak jste-li brutální, nebude vám činit větší potíže někoho vydírat a požadovat výpalné. Jednotlivé vlastnosti pak můžete za získané peníze ještě dodatečně vylepšovat a zvyšovat tak své kriminální naděje. Co se ale stane, když vaše akce nevyjde? Zpravidla se vás pokusí chytit policisté. Hra se přepne do speciálního bojového módu a podobně jako třeba ve Falloutu na sebe s nepřáteli střídavě střílíte, uhýbáte atd. Pakliže se vám souboj nevyvede, máte ještě možnost úniku. Únikový mód je pojat jako trochu pozměněný pac-man, kdy vás po určitou dobu běhání v bludišti nesmí pronásledovatelé chytit. Ačkoli to asi vypadá docela dětinsky, tyto minihry jsou opravdu vydařené a snižují míru statistik a tabulek, známých z některých jiných strategií. Díky tomu nastává opravdu dobrá rovnováha mezi arkádovými, strategickými a RPG prvky. Zpracování je velmi komplexní, akce jsou celkem různorodé (od obyčejných zločinů přes verbování členů gangu až po přepadávání vlaku a vydírání politiků) a nechybí spousta vychytávek jako možnost používat lepší auto, nakupovat zbraně, trénovat vlastnosti svoje i svých mužů a půjčovat peníze.

Jak jsem řekl, strategická část je velmi komplexní a propracovaná a stejně tak je tomu s hratelností. Sice se jako snad u každé gamesy dostaví po nějaké době stereotyp, ale zde tomu tak je až po několika hodinách, takže v tomhle ohledu můžete být klidní. Horší je to s technickou stránkou. Grafika mi sice nijak nevadila, ale musím uznat, že dnes už je opravdu velmi zastaralá a asi vás zrovna nenadchne. Zvuky mě ale štvaly v jednom kuse a jsou vskutku příšerné, bzučákové. Jediné štěstí, že jdou vypnout, což vám také vřele doporučuji. Jednoduše řečeno, pokud se nenecháte zastrašit velmi zastaralým technickým zpracováním, můžete si vychutnat originální a rozsáhlou strategii, která žádného milovníka žánru rozhodně nezklame!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

Thin | 16.10.04 v 17:58

bylo by to žůžo, akorát dyby to bylo v češtině...

feryk | 09.09.04 v 04:26

neni k tomu čeština??

Triple T | 08.09.04 v 19:31

to už je pěkně dávno, co jsem tohle hrál... perfektní na hotseat, bez kamaráda je to jenom poloviční hra.

Salegan | 08.09.04 v 17:28

Dávám přednost straně zákona :-)

Fusmen | 08.09.04 v 12:40

je to super hra!!!


galerie