recenze

Clonk Planet

Clonk Planet

A jsou tu opět - naši staří známí Clonkové! Nyní v ještě lepší grafice, s mnoha dalšími novými stavbami a objekty, plnou podporou hry po síti a mnoha novými herními světy a přídavnými balíčky! Tak na co ještě čekáte?
Ještě lepší, vymakanější, komplexnější a zkrátka ve všech ohledech kvalitnější Clonk Planet opět sráží své předchůdce (Clonk, Clonk 2 – Debakel, Clonk 3 – Radikal a Clonk 4) na kolena a dokazuje, že vývojáři neusnuli na vavřínech a jali se své dílo zase o něco vylepšit. Čím by mohl tento titul nadchnout a překvapit zaryté fanoušky předchozích dílů? Konečně je možné nastavit anglický jazyk! Pro německy nehovořící jedince byla němčina důvodem, kvůli němuž si i přes vlastní touhu vše vyzkoušet nemohli minulý Clonk 4 zahrát. Druhým, nutno říci neméně významným, faktem jest to, že byla přidána podpora hry po síti! Nemusíte tedy již hrát ve dvou lidech na jednom PC. Domluvte se s libovolným počtem kamarádů a hrajte po lokální síti nebo v případě rychlejšího připojení i po internetu! Multiplayer tak získává zbrusu nový rozměr, ale to snad nemusím příliš zdůrazňovat :).

Opět si pro jistotu shrneme základní princip Clonků – za pomocí vytěžených surovin stavíte a vylepšujete svoji základnu, s cílem buď převálcovat vaše lidské protihráče (v multiplayeru) nebo splnit různé úkoly dané mise (zejména v singleplayeru). Budov s rozličnými účely a schopnostmi je opravdu celá řada, od těch nejjednodušších (známých již z dřívějších dílů) jako je pila, pumpa, výtah či dílna až po opravdu pokročilé stavby – chemická továrna, elektrárna, magická věž... Nově jsou zde pečlivě vypracovány technologie tzn. vzdálených světů, což jsou na objektech původní hry takřka nezávislé světy, dostupné v přídavných balíčcích (ty jsou už součástí archivu ke stažení). Jedná se o polární eskymáckou kulturu (namísto složitého systému budov vyrábějí většinu vybavení sami s pomocí jednoduchých nástrojů získávaných z lovených zvířat), pralesní domorodce (divocí lidé žijící ve slaměných chýších s několika novými dovednostmi) a podmořský národ specializovaný na život pod hladinou moře (disponuje mnoha podmořskými technologiemi a budovami). Hraní za každou z těchto kultur je kapitolou samo o sobě a nenavazuje příliš na zaběhlé systémy původní hry. Aby toho nebylo málo, je ještě k dispozici svět rytířů a hradů (souboje na koních, rozlehlé prostory kamenných chodeb) a tzv. Hazard pack, v němž se přesunete do budoucnosti a můžete s pomocí mnoha vyspělých vynálezů a zbraní procházet obrovskými základnami.

Mnoho nových věcí, podpora modů a vzdálených světů a kultur, hra po síti, kompletní ovládání pomocí myši... Co tedy chcete ještě slyšet? Patříte-li mezi fandy některého z předchozích dílů, neváhejte! Jste-li alespoň hráčem strategií a s Clonky jste se ještě nesetkali, pak je pro vás Clonk Planet tím pravým vstupem do jejich světa a rozhodně tak neprohloupíte! Singleplayer sice není nijak úžasný, ale při multiplayeru se zajisté budete výtečně bavit!

Poznámka: k aktivování freeware verze je třeba ve hře v Options zadat jméno a kód, které naleznete v souboru Freeware.txt v adresáři hry.

Anglický jazyk aktivujete v hlavním menu – Options – Program – English namísto Deutsch.

Stejně jako u Clonk 4 se vám může stát, že vám program nepůjde spustit a bude vám vyskakovat okno s chybovou hláškou. Tento problém se projevuje dle slov autorů na některých českých, polských a ruských windows kvůli nestandartnímu výchozímu nastavení znakové sady. Řešení je naštěstí poměrně jednoduché – pomocí programu regedit (Start- Spustit – Regedit) přenastavte v registrech následující hodnotu: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Nls\Codepage\ACP na 1252. Změna se projeví až po restartu windows. Až přestanete Clonk Planet hrát, doporučuji hodnotu přenastavit zpět, některé programy by s tím mohly mít problém (poznamenejte si proto původní nastavení, nejspíš 1250).

Citace ze stránek autorů:

It appears that the program won't run with certain code page settings in Windows (such as ACP=1250 on Polish or ACP=1251 on Russian systems). Setting the registry value HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Nls\Codepage\ACP to the English default 1252 might solve the problem.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =

Dambo | 25.12.08 v 21:09

prosim vas newiem co mam spravit ale nejde mi pustit clonk planet

Berry358 | 15.09.07 v 22:46

potřebuju vědět ovládání přesné tlačítka a co znamenají

Berry358 | 14.09.07 v 18:03

poraďte mi mě nejde spustit pomůže mi regedit???

HackerT | 15.07.07 v 12:02

Potřeboval bych poradit z mapou arctic jak nabít ty amulety abyc mohl kouzlit .dík předem.

Berry358 | 03.03.07 v 15:56

Pls poráďte mi nejde mi to spustit.Když to chci zapnout tak to dělá že se to spouští ale opak je pravdou.Pls poraďte mi na ICQ:385687737

Salegan | 19.07.06 v 12:15

Jak se dá hrát přes net? Nikde na to ve hře nevidím žádný odkaz.

Bolos | 05.07.06 v 18:13

nejde mi clonk planet po internetu porad to pise "Errors have occured durinq round execution" a jěště je tam ve spod napsany "Connection failure" nevim co s tim prosim poradte mi nebo napiste presny postup co mam udelat...

PITfire | 05.04.06 v 20:51

Zkus si vytvořit vlastní mapu a nedat na ní tolik věcí, nebo vypni hazard a knight balíčky. možná se ti to pak tolik trhat nebude.

pol | 19.03.06 v 20:59

taky me ajima jak to hrat pres net

Sosol | 16.10.05 v 20:47

V recenzi je nejen minus za problémy se spuštěním, je to také popsáno v předposledním odstavci. Pokud ovšem ani ona změna znakové stránky nepomůže, pak opravdu nevím, snad jen podívat se na ofic. stránky autorů do FAQ nebo se zeptat na jejich fóru.

Luckypetr | 16.10.05 v 20:32

Můžete někdo poradit jak hru spustit? V hodnocení je sice minus za problemy se spuštěním ale nikdo neporadí jak tomu předejít.Díky předem.

Radim | 06.10.05 v 00:27

Reknete mi pls nekdo crack nebo cd key ale ne na CP(Clonk Planet) PLLLLLLLLS

Salegan | 28.09.05 v 11:53

Hra mi nejde spustit ani s APC 1252 . Už se sice neoběvuje chybová hláška , ale po úvodním logu Clonk Planet mi to spadne a nic se neděje . Co s tím ???

Krocan | 24.09.05 v 02:01

Mam problem po chvilce hrani se mi to zacne trhat a nevim co stim kdyby byl nekdo tak laskav a poradil by me budu vdecnej diky

Zase já | 22.09.05 v 14:53

To to nikdo nehrajete???

Martin | 21.09.05 v 16:22

Ahojky.Muze mi prosim nekdo poradit jak to mam hrat pres net?hledam lidi ktere tato hra bavi..pls napiste a muzem nekdy zahrat pres sit :)


galerie

Clonk Planet Clonk Planet Clonk Planet Clonk Planet Clonk Planet

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce