recenze

Clonk 4

Clonk 4

Co přináší toto pokračování Clonků? Tím hlavním je zbrusu nová grafika s podporou rozlišení až 1024x768. Mimo to tu samozřejmě máme trochu vylepšený herní systém, více stavebních a konstrukčních možností a nová nastavení u samotných levelů.
Máme tu další pokračování oblíbených Clonků (dřívější díly: Clonk, Clonk 2 – ebakel a Clonk 3 – Radikal). Autoři protentokrát vyslyšeli přání a tužeb hráčů a předělali své dílo do zbrusu nového enginu, přinášejícího novou vymakanou grafiku, ozvučení dobře fungující i na novějších strojích, možnost neomezeného skrollování na mapách a podporu několika dalších funkcí.

Pro ty z vás, kteří nehráli předchozí tituly, raději zopakuji herní mechanismy: klávesnicí ovládáte skupinku malých tvorečků zvaných Clonkové, s jejichž pomocí se snažíte plnit nejrůznější single- nebo multiplayer mise, od těch nejjednodušších jako zničení všech nepřátel nebo vytěžení všeho zlata až po všemožné důmyslnější a komplikovanější. Základem je vždy vaše malá vesnička, kterou postupně budujete z natěžených surovin. Brzy se vám díky ní zpřístupní nové technologie a funkce, kterých je v této verzi opět o něco více než minule. Rozvíjíte svou základnu, těžíte a pomalu plníte úkoly na dané mapě nebo bojujete proti vašemu protivníkovi (hrajete-li ve více hráčích). Právě multiplayer je skutečnou doménou Clonků, neboť ačkoli je singleplayerových úkolů dost na nespočet hodin, je přeci jen řežba ve dvou lidech nejlepší.

Seznam všech budov, mechanismů a objektů doznal opravdu spousty změn a kromě pár méně významných tu máme i tak zásadní novinky jako je kupříkladu magie. Hrát teď můžete v tropických zemích, ostrovních říších, za polárním kruhem nebo v krajině sužované kyselinovým deštěm. Přírodních živlů je opět o něco víc a budete rádi, když se ubráníte vlivům okolí, natožtak krvežíznivým monstrům a nepřátelským hráčům. Dohromady nám zde tedy vzniká skutečně velmi propracovaná a kvalitní gamesa, která dokáže nadchnout nejednoho stratéga. Škoda jen, že celá hra je pouze německy bez možnosti nastavení anglického jazyka.

Poznámka: k aktivování freeware verze je třeba ve hře zadat jméno a kód, které naleznete v souboru Freeware.txt v adresáři hry.

Může se vám taktéž stát, že vám program nepůjde spustit a bude vám vyskakovat okno s chybovou hláškou. Tento problém se projevuje dle slov autorů na některých českých, polských a ruských windows kvůli nestandartnímu výchozímu nastavení znakové sady. Řešení je naštěstí poměrně jednoduché – pomocí programu regedit (Start- Spustit – Regedit) přenastavte v registrech následující hodnotu: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Nls\Codepage\ACP na 1252. Změna se projeví až po restartu windows. Až přestanete Clonk 4 hrát, doporučuji hodnotu přenastavit zpět, některé programy by s tím mohly mít problém (poznamenejte si proto původní nastavení, nejspíš 1250).

Citace ze stránek autorů:

It appears that the program won't run with certain code page settings in Windows (such as ACP=1250 on Polish or ACP=1251 on Russian systems). Setting the registry value HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Nls\Codepage\ACP to the English default 1252 might solve the problem.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

Aksi | 24.04.06 v 19:02

Mě to nejde spustit!


galerie

Clonk 4 Clonk 4 Clonk 4 Clonk 4

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce