recenze

Castle Defender

Castle Defender

Bránit, bránit, bránit! Tak právě to bude vaším úkolem. V ohrožení je totiž jeden místní hrad, který je pod neustálým útokem místních nepřátel. Naštěstí jste tu vy a s pomocí svých strategických schopností musíte tuto hrozbu odrazit. Doporučujeme!
Kombinace několika žánrů! Tak právě tohle mě jako první napadlo, když jsem pronikl do tajů této velmi zajímavé hry s velmi zajímavým úkolem, ubránit hrad! Netvrdím, že něco takového už tu před tím nebylo. Svědčí o tom například nedávná česká strategická pecka Hrady. Protože se ale jedná o něco velmi přitažlivého, takže fakt, že se už něco podobného někdy někde objevilo, lze myslím bez obav překousnout.

Ono myslím se není ani čemu divit, vždyť každý si občas rád zahraje na hrdinu a rád si ochrání obrovský, i když virtuální, majetek. Možná námět pro někoho není nějak okouzlující, věřte ale, že náplň vás více než překvapí. Hra je totiž sestavená z několika žánrů a já měl opravdu velké dilema, kde nakonec celý projekt zařadit. Rozhodl jsem se nakonec pro realtimová strategie. Pokud si myslíte, že jsem se rozhodl špatně, klidně mi svůj nesouhlas dejte najevo v našem diskusním fóru. Já vám ale nejprve řeknu, proč jsem se tak vlastně rozhodl. Základ je tedy ubránit hrad před nájezdy protivníků. Ty ale nezačnou dříve, než jim to dovolíte stiskem příslušného tlačítka. Nyní si možná říkáte, že hra měla být spíše řazena mezi tahovky, ale hned vám vysvětlím, proč by toto rozhodnutí nemuselo dopadnout nejšťastněji. Jakmile totiž stisknete toto příslušné tlačítko, nepřátelé se na vás začnou šířit v předem ohlášeném počtu a jejich kroky může zastavit už jen vaše obrana.

Tu si můžete stavět prakticky kdykoliv. Ať už před započetím nového útoku nebo i v zápalu nepřátelských útoků. Možná vám připadne první alternativa jako výhodnější, ale vše má bohužel jeden velký háček – peníze. Ty máte z počátku v předem stanoveném množství a bohužel zde nic jako těžba neexistuje. Vydělávat budete za každou zničenou jednotku. Finance pak doporučuji investovat zejména do výzkumu, protože jen tak budete moci efektivně vzdorovat stále agresivnějším a silnějším soupeřům a jistě vám nemusím zdůrazňovat, že čím vyspělejší budete, tím vše bude snazší. V pozdějších fázích totiž není problém proti oponentům postavit takový Tesla Coil či rovnou Railgun a věřte, že přes něj se už téměř nic nedostane. Samozřejmě ale nesmíte zaměřovat všechny zdroje na výzkum, protože nepřátelé jsou dosti rychlí na to, aby vás místy docela překvapily. O to více potěší, že si před každým započatým útokem a s dostatkem financí, můžete hru v klidu uložit a v případě neúspěchu se k této pozici vrátit. Jakmile se totiž podaří oponentům zdolat vaší obranu a dostanou-li se až k vašemu stavení, automaticky končíte.

I když gameska nevypadá zpočátku nějak slavně, nemá pevný cíl, jakože byste hráli předem definovanou kampaň s cílem někoho zdolat. Přesto je titul až neuvěřitelně chytlavý a pokud se do něj ponoříte, v klidu u něj vydržíte i několik hodin v kuse. Neříkám, že se v budoucnu k němu vrátíte, ale to zde nyní nehraje až takovou roli. Důležité je, že pokud se pro hru rozhodnete, hratelnost vás u titulu nenechá klidnými, a to až do doby, než se dostanete hodně daleko. Pro hardcore stratégy jasná volba a protože v úvodu jsem zde zmiňoval, že hra je kombinací několika žánrů, rozhodně se jedná o kvalitní volbu i pro vás ostatní.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 2 =

Tomas | 25.05.06 v 00:08

Nevite, jestli se da nastavit obtiznost? Je to hrozne jednoduche, nepratele nemaji vubec sanci mi ublizit, trochu nuda :(.

Radek Tomášek | 26.04.06 v 08:49

e: no nejde o to, ze namet je originalni, to vime vsichni, ze neni..jde jen o to, ze samotny namet je vice nez zajimavej a proc to nedat do kladu, kdyz se to neobjevuje zase az tak casto?

Truckle | 25.04.06 v 09:10

Zoomovat se dá klávesami + a - na numerické klávesnici, posouvat pohled kursorovými šipkami

Petr | 25.04.06 v 08:43

Na fotkách v recenzi máte v záběru větší kus země, kde se dá stavět obrana, než se podařilo dostat mě. Na výšku můžu postavit tak 2x5 různých staveb a jsem mimo obrazovku.
Kdežto vy jich tam máte 8 + další kus plochy, kde se již stavět nedá. Dá se nějak posouvat obraz nebo měnit zoom?

e | 24.04.06 v 22:31

+námět, nevim v čem je to plus protože stejná hra už několikrát vyšla :( :( :( takže nic originálního

Radek Tomášek | 24.04.06 v 20:04

Ted nechapu, jestli myslite celkove rozliseni, anebo jen samotne rozestaveni defenzivnich prvku? Jestli to prvni, pak jsem zde nejake upravy v nastaveni apod. nedelal.. Vetsina her mi bezi prave pri rozliseni 1280x1024 a podle toho je pak znat i vysledek...

Co se tyce toho druheho, tak zde jsem proste tak nejak se snazil, abych mel slusnej vyzkum, cpal jsem penize hlavne do toho a prislo pak samo. :)

Petr | 24.04.06 v 13:43

Jak se Vám podařilo dostat tak velkou hrací plochu? Já to mám tak 13x16 kostek, a nepřátele jsou K.O. dříve než se na obrazovce uvidí. Rozlišení monitoru mám 1024x768. Díky


galerie

Castle Defender Castle Defender Castle Defender Castle Defender Castle Defender